Κουβέλης: Διαλύει τη ΔΗΜΑΡ για να εκλεγεί με τον ΣΥΡΙΖΑ - iefimerida.gr

Κουβέλης: Διαλύει τη ΔΗΜΑΡ για να εκλεγεί με τον ΣΥΡΙΖΑ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI / Γ. ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στενές επαφές για συμμαχία εν όψει της προεδρικής εκλογής και των ενδεχόμενων πρόωρων εθνικών εκλογών έχουν ανώτατα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και της Δημοκρατικής Αριστεράς, με τα σενάρια που θεωρούν τους εκπροσώπους των δύο κομμάτων να είναι πολύ κοντά στο να δώσουν τα χέρια να φουντώνουν τις τελευταίες ημέρες.

Τρεις συναντήσεις μεταξύ Θεοχαρόπουλου - Δρίτσα

Σύμφωνα με τον «Βηματοδότη», μέχρι στιγμής έχουν γίνει τρεις συναντήσεις (που καμία δεν έχει ανακοινωθεί) ανάμεσα στον γραμματέα της ΔΗΜΑΡ Θανάση Θεοχαρόπουλο και τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Θεόδωρο Δρίτσα, με στόχο να υπάρξει μία προγραμματική συμφωνία για συμπόρευση στις εκλογές, όποτε αυτές κι αν γίνουν.

Η ίδια πηγή αναφέρει πως στις συναντήσεις διαπιστώθηκε ότι τα δύο κόμματα συμφωνούν:

  • ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο,
  • στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό και στην παραμονή της χώρας στο ευρώ,
  • ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν μονομερείς ενέργειες έναντι του Μνημονίου και κυρίως έναντι του χρέους και
  • στο να υπάρξει μηδενική ανοχή σε περιπτώσεις σκανδάλων και διαφθοράς από το 1974 έως σήμερα.

Ωστόσο, αν και είναι πολύ κοντά, μέχρι στιγμής δεν έχει επέλθει πλήρης συμφωνία και τούτο γιατί δεν έχουν ακόμα συμφωνήσει ποιες θα είναι οι κόκκινες γραμμές και κυρίως πώς θα γίνει η διαπραγμάτευση του χρέους.

Μάλιστα, έγιναν συζητήσεις και για τα ψηφοδέλτια και πηγές της ΔΗΜΑΡ, που δεν πρόσκεινται όμως στον Φώτη Κουβέλη, αναφέρουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει υποσχεθεί στον πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς να είναι πρώτος στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας και εν συνεχεία (εάν σχηματίσει κυβέρνηση) να τον κάνει... πρόεδρο της Βουλής.

Με δημοσίευμά της, χθες, η «Εφημερίδα των Συντακτών» ανέφερε ότι ήδη 10 βουλευτές της ΔΗΜΑΡ έχουν εκφράσει πρόθεση να καταψηφίσουν την υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα, ενώ το πιο πιθανό σενάριο είναι ο Φώτης Κουβέλης και άλλα στελέχη του κόμματός του να κατέβουν στις εκλογές ως συνεργαζόμενοι με το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, διαλύοντας τη Δημοκρατική Αριστερά.

Αν και ο κίνδυνος απώλειας του μπόνους των 50 εδρών για το πρώτο κόμμα είναι αυτός που αποτρέπει τη σύμπραξη των δύο κομμάτων, τίποτα δεν έχει οριστικοποιηθεί και αναμένονται πολύ σύντομα οι εξελίξεις.

Το σενάριο θέλει τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ να βρίσκεται στη λίστα Επικρατείας που θα καταρτίσει η Κουμουνδούρου, ενώ ο Φώτης Κουβέλης θα αποτελέσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη θέση του προέδρου της Βουλής.

ΔΗΜΑΡ: Σενάρια πολιτικής φαντασίας

Παρ' όλα αυτά, ήδη από χθες η Δημοκρατική Αριστερά διαψεύδει τα σενάρια διάλυσης του κόμματος και της εκλογικής συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτηρίζοντάς τα ως «σενάρια πολιτικής φαντασίας».

Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ Χρήστος Μαχαίρας τόνισε, μιλώντας την Παρασκευή στον ΣΚΑΪ, πως «συζητήσεις γίνονται στο φως, και όχι κάτω από το τραπέζι», ενώ πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση των κ. Τσίπρα – Κουβέλη.

Σύμφωνα με τον κ. Μαχαίρα, οι συζητήσεις που γίνονται με τον ΣΥΡΙΖΑ προβλέπουν την οργανωτική αυτοτέλεια της ΔΗΜΑΡ. «Την εκλογική τακτική θα τη διαμορφώσουμε με βάση την αυτονομία του κόμματος», τόνισε.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ