Διέσχισαν τον ωκεανό 500 αριστουργήματα της αρχαίας Ελλάδας: Les Grecs στο Μόντρεαλ [εικόνες & βίντεο] - iefimerida.gr

Διέσχισαν τον ωκεανό 500 αριστουργήματα της αρχαίας Ελλάδας: Les Grecs στο Μόντρεαλ [εικόνες & βίντεο]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Ιστορικό γεγονός για την πόλη του Μόντρεαλ, καθώς ποτέ δεν έχουν ταξιδέψει εκτός Ελλάδας τόσα πολλά ευρήματα, ενός τόσο μεγάλου ιστορικού φάσματος, που στοιχειοθετούν την πολιτική και πολιτιστική εξέλιξη της Ελλάδας», χαρακτήρισε την έκθεση με τίτλο «Οι Έλληνες: Από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο» η Φρανσίν Λελιέβρ, γενική διευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου Πουάντ-α-Καγιέρ.

Διέσχισαν τον ωκεανό 500 αριστουργήματα της αρχαίας Ελλάδας: Les Grecs στο Μόντρεαλ [εικόνες & βίντεο] | iefimerida.gr 0


Η έκθεση στη συνέχεια θα ταξιδέψει στο Μουσείο Ιστορίας του Καναδά, στην Οτάβα (5 Ιουνίου 2015 έως 12 Οκτωβρίου 2015), στο Field Museum στο Σικάγο (24 Νοεμβρίου 2015 έως 10 Απριλίου 2016) και στο National Geographic Museum στην Ουάσινγκτον (26 Μαΐου 2016 έως 9 Οκτωβρίου 2016). O Ζαν-Μαρκ Μπλε, γενικός διευθυντής του Καναδικού Μουσείου Ιστορίας, τόνισε ότι η έκθεση έγινε με τη σύμπραξη των μουσείων της Βόρειας Αμερικής. «Τα εκθέματα προσφέρουν την ευκαιρία για μια βαθιά ανάγνωση της ιστορίας της αρχαίας Ελλάδας, σε σχέση μάλιστα με τη σημερινή εποχή», υπογράμμισε ο κ. Μπλε.

Διέσχισαν τον ωκεανό 500 αριστουργήματα της αρχαίας Ελλάδας: Les Grecs στο Μόντρεαλ [εικόνες & βίντεο] | iefimerida.gr 1


Η Ελένη Κόρκα, γενική διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ελληνικού υπουργείου Πολιτισμού, είπε ότι η έκθεση αυτή είναι προϊόν ενός σημαντικού συντονισμού προκειμένου να συγκεντρωθούν ευρήματα από 22 μουσεία της Ελλάδας, με επίκεντρο τις προσωπικότητες που έπαιξαν ρόλο στις πολιτικές και πολιτιστικές εξελίξεις της αρχαίας Ελλάδας, ενώ παράλληλα υπογράμμισε την αιώνια αξία του ελληνικού πνεύματος και τον ρόλο του ατόμου στην εξέλιξη της Ιστορίας.
«Διασχίσαμε τον ωκεανό για να προσφέρουμε μια γνήσια επαφή του αμερικανικού κοινού με τον αρχαίο ελληνικό κόσμο», τόνισε η γενική γραμματέας του ελληνικού υπουργείου Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.

Διέσχισαν τον ωκεανό 500 αριστουργήματα της αρχαίας Ελλάδας: Les Grecs στο Μόντρεαλ [εικόνες & βίντεο] | iefimerida.gr 2

«Η έκθεση στοχεύει στο να "πλοηγήσει" το κοινό τόσο της Βόρειας Αμερικής όσο και το διεθνές κοινό σε ένα νοητικό, εκπαιδευτικό και ταυτόχρονα γοητευτικό και αισθητικά ευχάριστο ταξίδι, μέσω των 5.000 χρόνων ιστορίας και πολιτισμού της αρχαίας Ελλάδας», συμπλήρωσε.

Διέσχισαν τον ωκεανό 500 αριστουργήματα της αρχαίας Ελλάδας: Les Grecs στο Μόντρεαλ [εικόνες & βίντεο] | iefimerida.gr 3


Η κ. Μενδώνη αναφέρθηκε εκτενώς στις περιόδους τις οποίες καλύπτει το φάσμα της έκθεσης, επισημαίνοντας ότι επίκεντρό της είναι το άτομο. «Επώνυμοι και ανώνυμοι, αληθινά και μυθικά πρόσωπα, μεγάλες ιστορικές προσωπικότητες και απλοί άνθρωποι, βασιλιάδες και λαός αναδεικνύονται από τα εκθέματα», είπε.

Η συνεργασία με εξειδικευμένους επαγγελματίες προκάλεσε, όπως είπε η γ.γ. του υπουργείου Πολιτισμού, τη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των αρχαιολογικών ομάδων της Ελλάδας, των ΗΠΑ και του Καναδά, προσφέροντας παράθυρο για περισσότερες συνεργασίες στο μέλλον.

Διέσχισαν τον ωκεανό 500 αριστουργήματα της αρχαίας Ελλάδας: Les Grecs στο Μόντρεαλ [εικόνες & βίντεο] | iefimerida.gr 4


Πηγή: Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων
* Οι φωτογραφίες προέρχονται από τον λογαριασμό στο Ιnstagram του Μουσείου Πουάντ-α-Καγιέρ και αφορούν κυρίως στην προετοιμασία της έκθεσης, με τα εκθέματα να πρωταγωνιστούν.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ