Ολόκληρο το βούλευμα παραπομπής Παπακωνσταντίνου στο Ειδικό Δικαστήριο [pdf] - iefimerida.gr

Ολόκληρο το βούλευμα παραπομπής Παπακωνσταντίνου στο Ειδικό Δικαστήριο [pdf]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

“Ελαφρύτερο” είναι το βούλευμα του δικαστικού συμβουλίου σε βάρος του Γ. Παπακωνσταντίνου από την πρόταση του αντεισαγγελέα Βασίλη Πλιώτα, αφού αποφαίνεται για την παραπομπή του σε δίκη στο ειδικό δικαστήριο όχι για απιστία (όπως πρότεινε ο εισαγγελέας) αλλά για απόπειρα απιστίας, για νόθευση εγγράφου σε βάρος του δημοσίου, ενώ τον απήλλαξε από την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος.

Για την πλειοψηφία των δικαστών (4 έναντι 1) “το πρόσωπο που επέφερε την νόθευση, είναι ο κατηγορούμενος Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο οποίος με την ενέργειά του, αφενός απέβλεπε στην αποφυγή βλάβης της πολιτικής του εικόνας ως υπουργού Οικονομικών, η οποία θα μπορούσε να επέλθει με την αποκάλυψη ότι συγγενείς του αναφέρονταν ως δικαιούχοι λογαριασμών στη λίστα Faltciani και αφ' ετέρου επιδίωκε την εξυπηρέτηση των εν λόγω συγγενών του, με αποτροπή φορολογικού ελέγχου σε βάρος τους".

Κατά την πλειοψηφούσα άποψη ο Γ. Παπακωνσταντίνου προέβη στην νόθευση όχι μετά από εντολή των συγγενών του (Ανδρέας Ροσσώνης, Συμεών Σικιαρίδης, Ελένη Παπακωνσταντίνου, τους οποίους μάλιστα απήλλαξε από την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας στα δύο κακουργήματα) αφού κάτι τέτοιο δεν προέκυψε από την διαδικασία, αλλά αυτοβούλως.

Σύμφωνα με το βούλευμα ο πρώην υπουργός “δεν επεδίωκε να προσφέρει περιουσιακό όφελος στον εαυτό του αλλά στους συγγενείς του με την αποφυγή φορολογικού ελέγχου.... “Επιχείρησε να ελαττώσει την δημόσια περιουσία, της οποίας η διαχείριση τού ήταν εμπιστευμένη.... Μεταχειρίστηκε ιδιαίτερα τεχνάσματα της απόκρυψης του ψηφιακού δίσκου που είχε παραλάβει από τη Γαλλία και της αλλοίωσης του αντιγράφου του δίσκου αυτού που δημιούργησε ο ίδιος σε usb”

Όπως αναφέρεται στο πολυσέλιδο βούλευμα, ο έλεγχος του ΣΔΟΕ έδειξε για τους συγγενείς του Γ. Παπακωνσταντίνου ότι έχουν αποκρύψει εισοδήματα σχεδόν 1.500.000 ευρώ και πάνω ο καθένας και πως το όφελος που αποκόμισαν από την μη φορολόγησή τους ήταν η αντίστοιχη ζημία του ελληνικού δημοσίου. Οι φόροι που αντιστοιχούν στην 15ετία που δεν δήλωναν εισοδήματα αγγίζουν και για τους τρείς το 1.930.000 ευρώ.

Για τους δικαστές, ο ισχυρισμός του κατηγορουμένου ότι δεν έκανε εκείνος την νόθευση και ο υπαινιγμός του ότι μπορεί να το έκανε άλλος για να τον ενοχοποιήσει δεν πείθει Γιατί:

* Δεν μπορεί να ξέχασε που έβαλε το προτότυπο cd

*Κανείς εκ των συνεργατών του δεν γνωρίζει την τύχη του cd

*Γιατί ένα άγνωστο πρόσωπο φέρεται να συνέλαβε το σχέδιο ενοχοποίησής του

*Γιατί αυτό το πρόσωπο θεώρησε δεδομένο ότι θα αποκαλυπτόταν η νόθευση

Για τον εισηγητή κ. Σωκράτη Κοσμίδη, ο οποίος έχει πλήρη γνώση της δικογραφίας, και κράτησε και μειοψηφία, ο πρώην υπουργός Οικονομικών πρέπει να απαλλαγεί πλήρως από όλες τις σε βάρος του κατηγορίες, καθώς κατά την άποψή του υπήρξε δόλια ενέργεια σε βάρος του κατηγορουμένου.

"Το ενδεχόμενο νόθευσης του usb από τον κατηγορούμενο εξασθενίζει σοβαρά εάν ληφθούν υπόψιν οι παλινωδίες του Ι. Διώτη, η επεξεργασία την οποία είχε το περιεχόμενο του αντιγράφου usb στο laptop του ειδικού γραμματέα του ΣΔΟΕ, οι μετακινήσεις του αντιγράφου usb μεταξύ τριών υπολογιστών και μάλιστα σε μέρες που θεωρούνται κρίσιμες για τον χρόνο της νόθευσής του, η πρόνοια να καταστραφεί το περιεχόμενό του όσο και περαιτέρω αντίγραφα".

Διαβάστε ΕΔΩ ολόκληρο το βούλευμα για την παραπομπή του Γιώργου Παπακωνσταντίνου.

voulevma_papak_11122014-1.pdf

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ