Κυβερνητική πηγή: «Μην ασχολείστε άλλο με τον Πρόεδρο, πάμε σε πρόωρες εκλογές» - iefimerida.gr

Κυβερνητική πηγή: «Μην ασχολείστε άλλο με τον Πρόεδρο, πάμε σε πρόωρες εκλογές»

Φωτογραφία: Eurokinissi
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Δεν είναι μόνο ο Αλέξης Τσίπρας που έδωσε το σύνθημα της προεκλογικής εκκίνησης στον ΣΥΡΙΖΑ κατά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας.

Και ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος συγκαλεί σε λίγο την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ, θα κάνει την πρώτη προεκλογική ομιλία της περιόδου και θα θέσει τα πρώτα εκλογικά διλήμματα.

Ανώτατη κυβερνητική πηγή, μιλώντας στο iefimerida.gr, αποκάλυψε ότι στο Μέγαρο Μαξίμου δεν τρέφουν πλέον ελπίδες για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας με 180 ψήφους και ετοιμάζονται για τις πρόωρες εκλογές, οι οποίες, κατά την άποψή του, θα γίνουν την 1η Φεβρουαρίου.

«Μην ασχολείστε άλλο με την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας. Δεν βγαίνει. Πάμε σε πρόωρες εκλογές και θα τις κερδίσουμε» ήταν η φράση του ανώτατου κυβερνητικού παράγοντα όταν ρωτήθηκε για την τύχη που θα έχει η επιλογή του Σταύρου Δήμα ως υποψηφίου Προέδρου Δημοκρατίας.

Οι 180 δεν βγαίνουν
Οι αριθμοί δεν είναι ευνοϊκοί για τον Αντώνη Σαμαρά και στο Μέγαρο Μαξίμου προεξοφλούν ότι οι συνεννοήσεις και το παρασκήνιο δεν αποδίδουν και ο Σταύρος Δήμας δεν μπορεί να εκλεγεί. Ακόμη και το Reuters, που αρχικά είχε στείλει ένα ενθαρρυντικό τηλεγράφημα για την προεδρική εκλογή στην Ελλάδα, γράφει σήμερα ότι οι αριθμητικές πιθανότητες δεν είναι υπέρ του Αντώνη Σαμαρά για την εκλογή του Σταύρου Δήμα στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα.

«Οι αριθμοί δεν βγαίνουν στον Σαμαρά -Δύσκολα θα πιάσει τους 180 βουλευτές», αναφέρει σήμερα το Reuters, το οποίο επισημαίνει: «Το τέχνασμά του να πάει σε πρόωρη εκλογή Προέδρου δεν φαίνεται να βρίσκει αριθμητικό έρεισμα, αν και οι διεθνείς αναλυτές σημειώνουν με επίταση πως οι αριθμοί μπορούν να αλλάξουν γρήγορα μέχρι τις 17 Δεκεμβρίου, οπότε και θα γίνει η πρώτη ψηφοφορία».

Το άρθρο αναφέρει πως ο Σαμαράς έπαιξε με το ρίσκο των πρόωρων εκλογών, αλλά για να επιβιώσει στην κυβέρνηση θα πρέπει να βρει τους πολυπόθητους 180 βουλευτές που θα στηρίξουν την επιλογή Δήμα. Ακόμη και αν καταφέρει να κερδίσει την εμπιστοσύνη κάποιων εκ των ανεξάρτητων βουλευτών, αν και αρκετοί από αυτούς έχουν απαντήσει αρνητικά, και πάλι θα του υπολείπονται κάποιες ψήφοι για να βγει Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αναφέρει το άρθρο.

Τα μαθηματικά έρχονται εκ νέου στην ημερήσια διάταξη: αν όλα τα αντιπολιτευόμενα κόμματα ψηφίσουν κατά της επιλογής Δήμα, τότε η ψηφοφορία θα πέσει στο κενό και οι πρόωρες εκλογές θα πρέπει να θεωρούνται δεδομένες. Ο Μπλάνκα Κολένικοφ, αναλυτής της IHS Global Insight, λέει επ' αυτού: «Το τελικό αποτέλεσμα θα κριθεί από λίγες ψήφους», ενώ ο πολιτικός αναλυτής Τζον Λιούις προσθέτει: «Ο Σαμαράς θα αποτύχει. Ακόμα και αν καταφέρει να πείσει κάποιους μη κυβερνητικούς βουλευτές, θα απέχει πολύ από τους 180».

Ετοιμάζεται και ο ΣΥΡΙΖΑ
Την ίδια ώρα, ανεβάζει το επίπεδο του «εκλογικού συναγερμού» ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, και με την ηγετική του ομάδα να έχει προεξοφλήσει την αρνητική -για την κυβέρνηση- έκβαση των ψηφοφοριών για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, θέτει το κόμμα σε εκλογική διάταξη. Με το θέμα της κατάρτισης των ψηφοδελτίων να έχει μετατραπεί σε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες -καθώς είναι διαδικασία άρρηκτα συνδεδεμένη τόσο με τη διαδικασία της προεδρικής εκλογής, όσο και με τη διεύρυνση που επιχειρεί ο ΣΥΡΙΖΑ- αρχίζουν να εντείνονται οι ζυμώσεις.

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν πως τις επόμενες μέρες αναμένεται να συγκροτηθεί μία επιτροπή ψηφοδελτίων, η οποία και θα φέρει μια πρώτη εισήγηση. Ήδη ο Αλέξης Τσίπρας έχει δώσει το στίγμα, κάνοντας κατά το πρόσφατο παρελθόν αναφορά σε μια σειρά κανόνων, αποκλείοντας λογικές περιχαράκωσης αλλά και ανεξέλεγκτων ανοιγμάτων.

Πάντως, όπως όλα δείχνουν, η ηγεσία δεν πρόκειται να προχωρήσει σε θεαματικές κινήσεις μέχρι την ολοκλήρωση της προεδρικής εκλογής. Οι επιτελείς της Κουμουνδούρου θα... παίξουν στο γήπεδο των διλημμάτων: Εάν δηλαδή θα δοθεί η δυνατότητα στον κ. Σαμαρά μέσα από την εκλογή ενός νέου Προέδρου να συνεχίσει τη μνημονιακή πολιτική, ή εάν θα προχωρήσει το εναλλακτικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Αλέξης Τσίπρας κατά την εισήγησή του προς τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας ήταν σαφής και ζήτησε «σοβαρότητα, εγρήγορση, αποφασιστικότητα από όλους». Χαρακτήρισε τις επόμενες ημέρες δύσκολες και κρίσιμες, ενώ πηγαίνοντας ένα βήμα πιο μπροστά έδωσε «εντολή» να ξεκινήσει η προετοιμασία για τα... πρώτα νομοσχέδια της κυβέρνησης που θα προκύψει από τις εθνικές εκλογές οι οποίες, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Κουμουνδούρου, θα ακολουθήσουν.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ