Η ζωή-κόλαση των μίμων που κάνουν τα ζωντανά αγάλματα -Σπρώξιμο, κουτσουλιές, ξύλο και ζώα που τους περνούν για... στύλους [εικόνες] - iefimerida.gr

Η ζωή-κόλαση των μίμων που κάνουν τα ζωντανά αγάλματα -Σπρώξιμο, κουτσουλιές, ξύλο και ζώα που τους περνούν για... στύλους [εικόνες]

Πώς είναι να είσαι ζωντανό άγαλμα: Η δύσκολη καθημερινότητα ενός μίμου
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Για 8 ώρες κάθε μέρα, 5 μέρες την εβδομάδα, ο «Χρυσός Ανθρωπος» Πολ Εδμεάδης έρχεται αντιμέτωπος με τον πόνο, την ταπείνωση, τις κράμπες, ακόμα και γροθιές στο πρόσωπο. Και όλα στα πλαίσια της δουλειάς του. Η δημοσιογράφος της Daily Mail Τζέιν Φράιρερ πέρασε μία ολόκληρη μέρα με έναν μίμο του δρόμου, απαθανατίζοντας την δύσκολη καθημερινότητα του.

Τον έχουν φτύσει, τον έχουν σπρώξει, τον έχουν μυρίσει (και όχι μόνο) σκυλιά και τον έχουν κουτσουλήσει περιστέρια. Ωστόσο ο ίδιος δεν πτοείται: «Οταν τα ζώα με περνάνε για άγαλμα είναι κοπλιμέντο για μένα. Είναι ένα σημάδι ότι κάνω τη δουλειά μου καλά»

Ωστόσο εκτός από τα τετράποδα ζώα, κινδυνεύει περισσότερο από τα.. δίποδα: Του έχουν ρίξει χλωρίνη στο πρόσωπο και έχει πέσει θύμα ξυλοδαρμού αρκετές φορές. Παράλληλα παραμένει συνεχώς σε εγρήγορση για σημάδια μειωμένης όρασης και εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση (DVT) – δύο βασικούς κινδύνους του επαγγέλματος.

Ο 41χρονος Πολ είναι μέλος της ομάδας «ζωντανά αγάλματα»: Ανθρωποι βαμμενοι σε ασημί ή χρυσό χρώμα που στέκονται ακίνητοι σε δημόσιους χώρους με έναν χάρτινο κουμπαρά μπροστά στα πόδια τους. Το «στέκι» του Πολ είναι η South Bank του Λονδίνου.

Στο παρελθόν εργαζόταν ως οξυγονοκολλητης και τώρα χάρη σε μια χειροποίητη μεταλλική κατασκευή κρυμμένει μέσα στο κοστούμι του και συνδεδεμένη με τη βάση του μπορεί να ξαπλώσει στο ένα πόδι αψηφώντας τη βαρύτητα.

Είναι μόλις ένας από τα χιλιάδες ζωντανά αγάλματα στο Ηνωμένο Βασίλειο: Ρωμαίοι εκατόνταρχοι, κλόουν, ρομπότ και Χάροι βρίσκονται σε κάθε γωνιά του Λονδίνου. Υπάρχει επίσης ένα Άγαλμα της Ελευθερίας, ένας ασημένιος-φτερωτός Έρωτας, ένας αλυσοδεμένος Βασιλιάς Αρθούρος και μια τεράστια Βασίλισσα Βικτωρία.

Ολοι χρειάζονται τουλάχιστον πέντε ώρες την εβδομάδα για να βάλουν και να βγάλουν το παχύ λιπαρό make-up, και στέκονται μέχρι 50 ώρες ακίνητοι σε όλες τις καιρικές συνθήκες. Ωστόσο όταν αυτές γίνοναι ανυπόφορες, κάθονται σπίτι και κάνουν πρόβα τα αγάλματα τους.

«Αυτό που με ενοχλεί περισσότερο είναι το σπρώξιμο», εξηγεί ο Πολ. «Τα παιδιά εντάξει, είναι παιδιά.. Αλλά το κάνουν και μεγάλοι. Μας σπρώχνουν ή μας χαστουκίζουν για να γελάσουν». Το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου του Παύλου και των συναδέλφων του είναι να υπομένουν την κακοποίηση χωρίς να αντεπιτίθενται, ενώ υπάρχει άγραφος κανόνας να μην τρομάζουν τα μικρά παιδιά.

Ωστόσο το επάγγελμα απαιτεί πραγματικά γερά νεύρα. «Πρέπει να κάθεσαι όρθιος και ακίνητος πάρα πολύ ώρα. Το προσωπικό μου ρεκόρ είναι 1μιση ώρα, αλλά το καλό είναι ότι μπορούμε να σπάσουμε πότε πότε τη στατικότητα και να αλληλεπιδράσουμε με το κοινό» αναφέρει ο Πολ.

Ο 50χρονος Ματ Γουόλτερς, ο «καπνοδοχοκαθαριστής» είναι ζωντανό άγαλμα εδώ και περίπου 30 χρόνια. Οταν δε στέκεται ακίνητος στο δρόμο, κάνει ποδήλατο και τρέχει σε μαραθώνιους. Οι σφυγμοί του κυμαίνονται μεταξύ 24 και 30 χτύπους το λεπτό. Το φυσιολογικό εύρος είναι 60 με 100. «Είναι τέλειο, επειδή οι άνθρωποι δεν μπορούν να σας δουν να αναπνέετε». Λιγότερο τέλειοι όμως είναι οι κίνδυνοι για την υγεία: «Υπέφερα από θρόμβους στο αίμα και στους δύο πνεύμονες από την ακινησία- αυτό επηρεάζει την κυκλοφορία και το αίμα λιμνάζει στα πόδια» εξηγεί ο ίδιος.

Στο παρελθόν άντεχε να παραμείνει σε ακινησία για τρεις συνεχόμενες ώρες, αλλά ήταν καταστροφικό για τα πόδια του: «Το όλο θέμα παίρνει πολλή πειθαρχία. Οι ερασιτέχνες νομίζοντας ότι είναι απλό αλλά δεν είναι. Είναι μια εξαιρετική δουλειά»

Προκειμένου να αντιμετωπίσει τα προβλήματα του επαγγέλματος παίρνει μία ασπιρίνη κάθε μέρα και φοράει γυαλιά για να μη χαλάσει τα μάτια του κοιτώντας τόση πολλή ώρα στο κενό.

Για πολλά χρόνια, τα αγάλματα τσακώνονταν μεταξύ τους για να εξασφαλίσουν τα πιο κερδοφόρα πόστα, εξηγεί ο Πολ

«Πριν από τρία χρόνια, μόλις λίγα μέτρα από εκεί που στεκόμαστε, ο Αόρατος Άνθρωπος έστειλε στο νοσοκομείο τον Ασημένιο Μάγο χτυπώντας τον με ένα τσιμεντόλιθο. Μπορεί να ακούγεται αστείο αλλά δεν είναι. Ο Αόρατος Άνθρωπος είναι ακόμα στη φυλακή και ο Ασημένιος Μάγος, ο οποίος ήταν στο νοσοκομείο για τρεις μήνες με τραύματα στο κεφάλι, εξακολουθεί να έχει προβλήματα ισορροπίας.»

Σήμερα, όλα τα ζωντανά αγάλματα στην περιοχή South Bank και στο Covent Garden έχουν ειδική άδεια και ασφαλιστική κάλυψη μέχρι 10.000.000 λίρες.

Τα πόστα τους χορηγούνται από ένα σύστημα κάθε Τρίτη πρωί. Η Πλατεία Τραφάλγκαρ, ωστόσο, παραμένει ελεύθερη για όλους, ή όπως το θέτει ο Ματ, μία περιοχή απαγορευτική για τα Βρετανικά αγάλματα.

«Είναι όλοι Ρουμάνοι τσιγγάνοι, που διοικούνται από τον κύριο εργοδότη τους ο οποίος συλλέγει τα χρήματα στο τέλος της ημέρας και παίρνει το 70% του μισθού» λέει και προσθέτει «Είναι άχρηστοι. Δεν μπορούν καν να παραμείνουν σε ακινησία και μάλιστα φοράνε πλαστικές μάσκες, όχι μακιγιάζ»

Ευτυχώς για τους πραγματικούς επαγγελματίες, υπάρχει μια πιο λαμπερή πλευρά: Εταιρικές εκδηλώσεις, εγκαίνια εστιατορίων και πάρτι για διασημότητες είναι τα «τυχερά» τους.

«Ήμουν χρυσό άγαλμα στα 60α γενέθλια της Γκλόρια Χάνιφορντ, καθώς και ένα ασημένιο αγγελούδι στα 40α γενέθλια του Τζάσπερ Κόνραν» αναφέρει ο Ματ, ο οποίος συμμετέχει ως άγαλμα σε εκδηλώσεις σε όλο τον κόσμο.

«Τα ζωντανά αγάλματα είναι δημοφιλή και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αυτή τη στιγμή, και πληρώνονται πολύ καλά. Αλλά το πρόβλημα εκεί είναι η θερμοκρασία. Η ζέστη είναι ακόμη χειρότερη από το κρύο» προσθέτει.

Από την άλλη ο Πολ υπερηφανεύεται ότι κάποτε τρόμαξε την Scary Spice Mel B, βγαίνοντας με ρόπαλο από μια καμινάδα σε ένα πάρτι. Είναι επίσης ενθουσιασμένος που έχει συναντήσει τον Μπιλ Οντι και τον πυγμάχο Ντέιβιντ Χάγιε.

Το περίεργο πράγμα για αυτά τα αγάλματα είναι ότι κανένας τους δεν αποκαλύπτει πόσα κερδίζει. Στην πραγματικότητα, αυτό είναι το μόνο πράγμα που όλοι φαίνεται να συμφωνούν: «Χρήματα; Δεν το λέμε ποτέ. Αυτό είναι ανάμεσα σε εμάς και τον εφοριακό» είναι η τυπική απάντηση.

 Η ζωή-κόλαση των μίμων που κάνουν τα ζωντανά αγάλματα -Σπρώξιμο, κουτσουλιές, ξύλο και ζώα που τους περνούν για... στύλους [εικόνες] | iefimerida.gr 0
 Η ζωή-κόλαση των μίμων που κάνουν τα ζωντανά αγάλματα -Σπρώξιμο, κουτσουλιές, ξύλο και ζώα που τους περνούν για... στύλους [εικόνες] | iefimerida.gr 1
 Η ζωή-κόλαση των μίμων που κάνουν τα ζωντανά αγάλματα -Σπρώξιμο, κουτσουλιές, ξύλο και ζώα που τους περνούν για... στύλους [εικόνες] | iefimerida.gr 2
 Η ζωή-κόλαση των μίμων που κάνουν τα ζωντανά αγάλματα -Σπρώξιμο, κουτσουλιές, ξύλο και ζώα που τους περνούν για... στύλους [εικόνες] | iefimerida.gr 3
 Η ζωή-κόλαση των μίμων που κάνουν τα ζωντανά αγάλματα -Σπρώξιμο, κουτσουλιές, ξύλο και ζώα που τους περνούν για... στύλους [εικόνες] | iefimerida.gr 4
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ