Ολο το παρασκήνιο των συσκέψεων Παπανδρέου - Οι εισηγήσεις και οι προβληματισμοί για το νέο κόμμα - iefimerida.gr

Ολο το παρασκήνιο των συσκέψεων Παπανδρέου - Οι εισηγήσεις και οι προβληματισμοί για το νέο κόμμα

(EUROKINISSI)
ΑΓΓΕΛΟΣ ΜΟΣΧΟΒΑΣ

Το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών και η διαφαινόμενη αναδιάταξη του πολιτικού χάρτη, έχει επιφέρει κραδασμούς σε όλο το κομματικό φάσμα.

Για το λόγο αυτό, προκάλεσε σάλο, η αποκάλυψη του iefimerida για την μυστική σύσκεψη του Γιώργου Παπανδρέου με συνεργάτες του και βουλευτές χθες, Τρίτη, όπου έγιναν συζητήσεις για το ενδεχόμενο δημιουργίας νέου κόμματος.

Ο Γιώργος Παπανδρέου έχει σχεδόν καθημερινά συσκέψεις, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν και τα επόμενα 24ωρα, επιχειρώντας να ανιχνεύσει προθέσεις στελεχών ανά την Ελλάδα για τις πιθανότητες επιτυχίας ενός τέτοιου εγχειρήματος. Το στρατηγείο είναι το Ιδρυμα Παπανδρέου στην οδό Πειραιώς. Παράλληλα, κάνει επαφές και στο σπίτι του στην Ερυθραία με πολιτικούς και όχι μόνο παράγοντες.

Ολο το παρασκήνιο των συσκέψεων Παπανδρέου - Οι εισηγήσεις και οι προβληματισμοί για το νέο κόμμα | iefimerida.gr 0

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται μάλιστα δημόσια παρέμβαση του Γιώργου Παπανδρέου όπου, ίσως, ξεκαθαρίσει σε ένα βαθμό τις προθέσεις του.

Αυτό που έχει καταστεί προφανές από τις μέχρι τώρα ομιλίες ή ανακοινώσεις του, ότι αφενός τον ενδιαφέρει η δικαίωση και η υστεροφημία του και πως δεν υπάρχει σημείο επαφής με τον Ευάγγελο Βενιζέλο ως προς την στρατηγική που ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ, αλλά και ως προς τους«τακτικισμούς» όπως φαίνεται ότι τους θεωρεί, με την Δημοκρατική Παράταξη.

Είναι επίσης πρόδηλο ότι κατόπιν αυτών δεν προτίθεται να συμμετάσχει στα ψηφοδέλτια της ΔΗΠΑΡ. Το αυτό προτίθενται να πράξουν και οι «παπανδρεϊκοί» - τουλάχιστον οι περισσότεροι εξ αυτών. Το αν θα κάνει νέο κόμμα θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες, αν και συμμετέχοντες στην σύσκεψη της Τρίτης υποστήριζαν ότι «είναι ειλημμένη απόφαση».

Τι συζητείται στις συσκέψεις αυτές; Ο Παπανδρέου – ως συνήθως – κρατά κλειστά τα χαρτιά του, αφήνοντας τους συνομιλητές του να εκφραστούν ελεύθερα.

Οι εισηγήσεις και οι προβληματισμοί στις συσκέψεις, που είναι πολύωρες, είναι αν πρέπει να γίνει τώρα νέο κόμμα, ποιος θα ηγηθεί και ποιοι θα το «τρέξουν».

Πρέπει να ιδρυθεί νέο κόμμα;

Πρώτο θέμα είναι αν θα πρέπει να ιδρυθεί νέο κόμμα. Ολοι αναγνωρίζουν ότι «έτσι το ΠΑΣΟΚ δεν πάει» και ζητούν πρωτοβουλίες. Εκεί αρχίζουν οι διαφωνίες.

Ορισμένοι υποστηρίζουν ένθερμα ως μόνη λύση την οριστική ρήξη με το ΠΑΣΟΚ και την δημιουργία νέου πολιτικού σχηματισμού. Επικαλούμενοι μυστικές δημοσκοπήσεις, εκτιμούν ότι μια τέτοια κίνηση θα απελευθέρωνε δυνάμεις που δεν εκφράζονται από την Δημοκρατική Παράταξη και τον Ευάγγελο Βενιζέλο και θα στρέφονταν προς το Ποτάμι, τον ΣΥΡΙΖΑ ή ακόμη και την Νέα Δημοκρατία, δεδομένης της δημοσκοπικής απίσχανσης της ΔΗΜΑΡ.

Οι μετριοπαθείς διαφωνούν. «Πρέπει να υπάρχει ΠΑΣΟΚ για να το ανατάξουμε» λένε και υποστηρίζουν ότι πρέπει να πιεστεί ο Ευ. Βενιζέλος να κατέβει με προμετωπίδα το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές. Αν γίνουν τον Γενάρη-Φλεβάρη να υπάρξει αυτονόητη κίνηση ανατροπής Βενιζέλου και αλλαγή ηγεσίας. Αν εκλεγεί πρόεδρος της Δημοκρατίας ο Σταύρος Δήμας και η κυβέρνηση πάρει ανάσα 18 μηνών, στις αρχές του έτους να διεξαχθεί Συνέδριο με αίτημα αλλαγής Βενιζέλου και ανάδειξης νέας ηγεσίας.

«Θα δικαιωθεί ο Παπανδρέου αν κάνει ένα κόμμα 4%;» λένε με έμφαση οι θιασώτες της μετριοπαθούς άποψης υποστηρίζοντας ότι μια τέτοια κίνηση δεν θα έχει αποτέλεσμα.

Επιπλέον, υπάρχουν και οι ενστάσεις όσων είναι ή πιστεύουν ότι θα είναι υποψήφιοι βουλευτές. Με ένα ΠΑΣΟΚ έστω του 4-5% έχουν ελπίδες επανεκλογής σε συγκεκριμένες εκλογικές περιφέρειες. Το νέο κόμμα, ουδείς γνωρίζει αν θα μπει καν στη Βουλή ή και αν μπει τι ποσοστό θα πάρει πάνω από το 3%.

Ποιος θα ηγηθεί

Ποιος θα είναι ο επικεφαλής του νέου σχήματος. Και εδώ οι γνώμες μοιράζονται. «Δεν έχει τύχη ένα νέο κόμμα, αν δεν είναι στην ηγεσία του ο Παπανδρέου» λένε πολλοί. «Αν ηγηθεί, θα απευθυνθεί σε ένα συγκεκριμένο κοινό ψηφοφόρων, αλλά δεν θα έχει διευρυμένο ακροατήριο» λένε όσοι υποστηρίζουν το αντίθετο. Τουναντίον προκρίνουν την λύση να σηματοδοτήσει εμβληματικά την παρουσία του ο πρώην Πρωθυπουργός στο νέο εγχείρημα και να στηρίξει πρόσωπα νέας γενιάς.

Επικρατέστεροι φαίνονται αυτή την ώρα, ο πρώην υπουργός Οικονομικών και νυν βουλευτής Λάρισας του ΠΑΣΟΚ Φίλιππος Σαχινίδης και ο πρώην υπουργός Γιάννης Ραγκούσης, ο οποίος δήλωσε «παρών» μετά την ανακοίνωση Παπανδρέου, που ακολούθησε του ραντεβού που είχε ο πρώην Πρωθυπουργός με τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Η οργανωτική δομή

Ενα κόμμα, όσο ιστορικό όνομα και αν φέρει ο ηγέτης ή υποκινητής του, απαιτεί πανελλαδικές και οργανωτικές δομές. Παρότι ο Παπανδρέου δεν υπήρξε ποτέ λάτρης των οργανωτικών, αναγνωρίζει την χρησιμότητά τους. Οι «παπανδρεϊκοί» υποστηρίζουν ότι εφόσον δοθεί το πράσινο φως, έχουν έτοιμες οργανώσεις και στελέχη ανά την Ελλάδα που μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις ενός νέου κόμματος.

Το όνομα

Εχουν πέσει διάφορες σκέψεις από τους θιασώτες της κίνησης για ίδρυση νέου κόμματος, αλλά αυτό είναι κάτι που δεν πολυαπασχολεί αυτή την ώρα το επιτελείο των παπανδρεϊκών, μέχρι να ληφθεί η οριστική απόφαση.

Τι θα κάνει ο Βενιζέλος

Στο βενιζελικό στρατόπεδο επικρατεί έντονος προβληματισμός για τις προθέσεις του πρώην Πρωθυπουργού. Γνωρίζουν ότι εφόσον προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση, θα «κόψει» κρίσιμο αριθμό ψήφων από το ΠΑΣΟΚ/Δημοκρατική Παράταξη – ακόμη και αν δεν μπει στη Βουλή τελικά – σε μια φάση προσπάθειας εκλογικής επιβίωσης. Ωστόσο, εκτιμούν ότι τελικά ο Γ. Παπανδρέου δεν πρόκειται - πριν τις εκλογές τουλάχιστον – να προβεί σε μια ριψοκίνδυνη ενέργεια που θα έθετε σε κίνδυνο το όποιο εναπομείναν πολιτικό του κεφάλαιο. .

Η γραμμή της Χ. Τρικούπη είναι να κάνει ότι «σφυρίζει αδιάφορα»σε αυτή τη φάση για τις υπόγειες διεργασίες που συντελούνται στους κόλπους των παπανδρεϊκών.

Ωστόσο, είναι προφανές ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος δεν προτίθεται να αφήσει να «σέρνεται» για πολύ η κατάσταση αυτή.

Εχει ήδη προειδοποιήσει ότι δεν θα επιτρέψει προσωπικά, να υπάρξει αποσταθεροποίηση του πολιτικού σκηνικού και δη της Παράταξης της οποίας ηγείται.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Καρύδης σχολιάζοντας (τηλεόραση ΣΚΑΪ) το δημοσίευμα του iefimerida είπε: «Αυτά είναι σενάρια κι εμείς δεν μπαίνουμε σε σχολιασμό σεναρίων. Αντίθετα αυτό που προσπαθούμε είναι να πετύχουμε τη μεγαλύτερη δυνατή ενότητα και συσπείρωση των δυνάμεών του ΠΑΣΟΚ και των ευρύτερων δυνάμεων της Δημοκρατικής Παράταξης σε όλη την Ελλάδα» υποστηρίζοντας πως «όλα τα στελέχη και τα μέλη του ΠΑΣΟΚ είναι συσπειρωμένα σε αυτή την προοπτική και πολύ περισσότερο ο κόσμος ο οποίος συνεχίζει να βρίσκεται δίπλα στο ΠΑΣΟΚ». Οταν ρωτήθηκε για το όνομα με το οποίο θα κατέβει η Χ. Τρικούπη στις εκλογές αποκρίθηκε: «Αυτό έχει λυθεί: ΠΑΣΟΚ-Δημοκρατική Παράταξη θα είναι το ψηφοδέλτιο».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ