Τα αμερικανικά ΜΜΕ για την απόφαση Σαμαρά: Ανατριχιαστικά Χριστούγεννα για Ελλάδα-Ε.Ε. [βίντεο] - iefimerida.gr

Τα αμερικανικά ΜΜΕ για την απόφαση Σαμαρά: Ανατριχιαστικά Χριστούγεννα για Ελλάδα-Ε.Ε. [βίντεο]

(Konstantinos Tsakalidis / SOOC)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με μάλλον μελανά χρώματα παρουσιάζουν την απόφαση του Αντώνη Σαμαρά να επισπεύσει τις διαδικασίες εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, κορυφαία ΜΜΕ των Ηνωμένων Πολιτειών που αναλύουν και την προοπτική διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Οι New York Times σχολιάζουν ότι «με την απόφασή του, αυτή την εβδομάδα, να επιταχυνθεί η επιλογή του νέου Προέδρου, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αντώνης Σαμαράς, έθεσε στη χώρα ένα μοιραίο δίλημμα: είτε να επιλέξει την παραμονή του στην εξουσία ή να ανοίξει την πόρτα σε μια ριζική αναθεώρηση των πολιτικών λιτότητας που καθόρισαν την ελληνική οικονομία για πέντε χρόνια».

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι «η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας μετατρέπεται πλέον σε ψήφο εμπιστοσύνης για την κεντροδεξιά κυβέρνηση του κ. Σαμαρά, καθώς εάν την κερδίσει θα διαθέτει τη στήριξη που χρειάζεται για να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, ενώ εάν αποτύχει θα προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές τις οποίες αναμένεται να κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, αποκτώντας έτσι τη δυνατότητα να εφαρμόσει τις υποσχέσεις του για κατάργηση της λιτότητας».

Περιγράφει επίσης τις αντιδράσεις αγορών και Τρόικας για την απόφαση επίσπευσης της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. «Οδήγησε σε πτώση το Χρηματιστήριο Αθηνών κατά 12,78%, τη μεγαλύτερη από το 1987. Οι μετοχές των τραπεζών έπεσαν κατά 16,6%, ενώ οι αποδόσεις των ελληνικών δεκαετών ομολόγων ξεπέρασαν το 8%. Η απόφαση προκάλεσε επίσης την ανησυχία του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ, οι οποίοι διαπραγματεύτηκαν από κοινού τους όρους των σχεδίων διάσωσης και την εσωτερική οικονομική πολιτική από το ξέσπασμα της κρίσης το 2010».

Η Wall Street Journal κάνει λόγο για επιλογή Δήμα «στο πλαίσιο ενός πολιτικού παιχνιδιού που θα μπορούσε να βυθίσει τη χώρα σε μια νέα περίοδο αστάθειας, καταδεικνύοντας την πίεση που συνεχίζει να ασκεί η μακρόχρονη ευρωπαϊκή κρίση στο πολιτικό σύστημα».

Το περιοδικό Fortune είναι πιο γλαφυρό: «Η Ελλάδα και η ευρωζώνη θα περάσουν ανατριχιαστικά Χριστούγεννα, εξαιτίας της υψηλού ρίσκου απόφασης του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, να επισπεύσει την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, φέρνοντας νωρίτερα στην εξουσία ένα κόμμα που δηλώνει ότι είναι καλύτερη η πτώχευση παρά η αποπληρωμή των δισεκατομμυρίων ευρώ που έλαβε η χώρα στο πλαίσιο των σχεδίων διάσωσης».

Μάλιστα τονίζει ότι «η απόφαση οδηγεί στην κορύφωση τους πολιτικούς κινδύνους που υπέβοσκαν τα τελευταία χρόνια, μετά το δεύτερο σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας, το οποίο παρά το μεγάλο κούρεμα ιδιωτών ομολογιούχων, απέτυχε να διατηρήσει σε διαχειρίσιμο επίπεδο το χρέος της χώρας».

Οσο για την προοπτική ανάληψης της διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνει πως «θα είναι η πρώτη φορά που ένα ριζοσπαστικό ευρωπαϊκό κόμμα, που ενισχύθηκε μετά το ξέσπασμα της κρίσης, θα κληθεί να σχηματίσει κυβέρνηση. Δεν είναι, ωστόσο, σαφές εάν θα μπορέσει να αποσπάσει μια σημαντική μείωση του χρέους από την ευρωζώνη της οποίας ηγείται η Γερμανία και η οποία συνεχίζει να δίνει έμφαση στις μεταρρυθμίσεις και στη δημοσιονομική πειθαρχία, είναι όμως σίγουρο ότι οι διαπραγματεύσεις θα είναι οι πιο έντονες και θορυβώδεις από όσες έχουν πραγματοποιηθεί μετά το ξέσπασμα της ευρωπαϊκής κρίσης στην Ελλάδα, πριν από τέσσερα χρόνια».

Σημίτης στο CNBC: Σοφή απόφαση Σαμαρά

Το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC φιλοξενεί δήλωση του πρώην Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη ο οποίος χαρακτήρισε «σοφή» την απόφαση Σαμαρά.

«Δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να έχουμε σταθερότητα. Πρέπει να γίνουν εκλογές», δήλωσε ο κ. Σημίτης, προσθέτοντας ότι «η Ελλάδα τώρα έχει τη δυνατότητα να εκλέξει Πρόεδρο ή να προκηρύξει εκλογές, να σχηματίσει νέα κυβέρνηση, η οποία νέα κυβέρνηση θα συζητήσει με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και του ελληνικού χρέους».

Μάλιστα, ο πρώην Πρωθυπουργός εξηγεί ότι «εάν δεν γινόταν αυτό, θα είχαμε μία κατάσταση με απρόβλεπτες εξελίξεις και κρίση. Και η κρίση δεν είναι καλή (...)

Οταν ρωτήθηκε για τις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα, ο Κ. Σημίτης απάντησε: «Εάν η παρούσα κυβέρνηση κερδίσει τη βουλευτική πλειοψηφία ξανά και συνεχίσει τις τρέχουσες πολιτικές που ακολουθεί, το αποτέλεσμα θα είναι ιδιαίτερα θετικό για τη συζήτηση αναφορικά με το ελληνικό χρέος. Αντίθετα, εάν εκλεγεί ένα κόμμα που δεν δέχεται τις υπάρχουσες προϋποθέσεις και που επιθυμεί να αλλάξει πολλά σημεία από τις συμβάσεις του μνημονίου, τότε αυτό θα δημιουργήσει περισσότερη αστάθεια».

Εκτίμησε μάλιστα πως για να πετύχει το στοίχημα του κ. Σαμαρά η Τρόικα θα πρέπει να δείξει μεγαλύτερη επιείκεια στην Ελλάδα. «Μετά τις εκλογές, νομίζω πως η Τρόικα και η Γερμανία θα είναι πιο έτοιμες να βρουν νέους τρόπους που δεν θα είναι τόσο αυστηροί για την Ελλάδα» κατέληξε ο πρώην πρωθυπουργός.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ