Στα ομόλογα μεταφέρεται η πίεση των αγορών -Το 9% αγγίζει η απόδοση του ελληνικού 10ετούς - iefimerida.gr

Στα ομόλογα μεταφέρεται η πίεση των αγορών -Το 9% αγγίζει η απόδοση του ελληνικού 10ετούς

Φωτογραφία: EUROKINISSI / ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Μετά από τη «Μαύρη Τρίτη» στο Χρηματιστήριο της Αθήνας και τις προσπάθειες ανάσχεσης των πιέσεων την Τετάρτη, το βλέμμα στρέφεται στις αγορές των ομολόγων, όπου τα ελληνικά «χαρτιά» νιώθουν ήδη από χθες τα κάθε άλλο παρά... φιλικά αισθήματα ξένων επενδυτών.

Είναι ενδεικτικό ότι το 10ετές πάει ολοταχώς για τα επίπεδα του 9%, ενώ το 3ετές βρίσκεται περίπου μισή μονάδα ψηλότερα, αποτυπώνοντας την ανησυχία των αγορών για τις βραχυπρόθεσμες εξελίξεις.

Σύμφωνα με τους δείκτες του Bloomberg, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς "χτύπησε" το 8,90% συνεχίζοντας την ανοδική πορεία που ξεκίνησε χθες. Όσον αφορά, δε, στο 3ετές, η απόδοση του βρέθηκε στο 9,47%, χωρίς να μπορεί κανείς να αποκλείσει το ότι μπορεί να πιάσει διψήφιο ποσοστό ακόμα και εντός της ημέρας. Το... κερασάκι στην τούρτα είναι η εκτίναξη των ασφαλίστρων κινδύνου (CDS), τα οποία βρίσκονται, πλέον, στις 918 μονάδες από 823 μονάδες χθες.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, το ελληνικό Δημόσιο βγήκε σήμερα στις αγορές με δύο εκδόσεις εντόκων γραμματίων. Στην έκδοση των 13 εβδομάδων, οι προσφορές έφτασαν στα 1,137 δισ ευρώ έναντι 2,113 δισ ευρώ στην έκδοση της 12η Νοεμβρίου και έγιναν δεκτές σχεδόν όλες (1,3 δισ ευρώ), με την απόδοση να "τσιμπάει" στο 1,80% έναντι 1,70% στην προηγούμενη έκδοση. Μικρότερος ήταν ο συντελεστής κάλυψης (1,81 έναντι 2,09) και στην έκδοση των 26 εβδομάδων, απ' όπου αντλήθηκαν 1,625 δισ ευρώ, με απόδοση 2,15% έναντι 2% στην έκδοση της 5ης Νοεμβρίου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ομόλογα επιτόκια
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ