Αποκάλυψη: Η Disney και η Microsoft εμπλέκονται στον φορολογικό «παράδεισο» του Λουξεμβούργου - iefimerida.gr

Αποκάλυψη: Η Disney και η Microsoft εμπλέκονται στον φορολογικό «παράδεισο» του Λουξεμβούργου

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μια νέα 12άδα από εξόχως γνωστές και σημαντικές εταιρείες για την παγκόσμια οικονομία βρίσκονται αναμεμειγμένες στο σκάνδαλο των LuxLeaks. Εταιρείες όπως η Disney, η Microsoft και η Koch Industries εμπλέκονται στο κύκλωμα φοροαπαλλαγών μέσω του «παραδείσου» που πρόσφερε το Λουξεμβούργο.

Τα καινούργια στοιχεία για την υπόθεση έρχονται να προστεθούν σε εκείνα που είδαν το φως της δημοσιότητας πριν από λίγο καιρό και εντείνουν την πίεση που ασκείται στον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Πρόκειται για στοιχεία που εκτείνονται σε 28.000 σελίδες(!) που κατάφερε να πάρει στην κατοχή της η διεθνής συνεργασία μεγάλων ΜΜΕ ανά τον κόσμο.

Όπως αναφέρει το Business Insider, ανάμεσα σε αυτές τις νέες εταιρείες βρίσκονται και οι κορυφαίες λογιστικές εταιρείες Ernst&Young και η Deloitte, όπως επίσης οι KPMG και PwC, οι οποίες από το 2003 έως το 2011 εκμεταλλεύονται τον «φορολογικό παράδεισο του Λουξεμβούργου», όταν στο τιμόνι του κράτους βρισκόταν ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Τα στοιχεία κάνουν λόγο για πάρα πολλά εκατομμύρια δολάρια που κρατήθηκαν στο Λουξεμβούργο για να μην φορολογηθούν και αφορούν τις μεγαλύτερες εταιρείες του πλανήτη.

Το σκάνδαλο, αναφέρει το Business Insider, έχει δημιουργήσει έντονη πίεση στον Γιούνκερ, η ανακοίνωση, δε, των δημοσιογράφων-ερευνητών αναφέρει πως τα LuxLeaks είναι ένα τρανό παράδειγμα τού «πόσες διαβρωτικές συμφωνίες μπορούν να κάνουν οι μεγάλες εταιρείες θεωρώντας πως δεν τις βλέπει κανένας».

Ο Γιούνκερ, για άλλη μια φορά, αναγκάστηκε να μιλήσει δημόσια για την υπόθεση και είναι φανερό πως πλέον δεν νιώθει άνετα: «Αντικειμενικά μιλώντας, δεν έχω κάτι άλλο να απαντήσω. Υποκειμενικά, όμως, οφείλω να πω ότι νιώθω αποδυναμωμένος από τα "LuxLeaks", καθώς με εμφανίζουν ως μέρος αυτών των ενεργειών που δεν έχουν καμία σχέση με τη δεοντολογία και την ηθική».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ