Ο Σόιμπλε συγκρίνει τη σημερινή πολιτική αβεβαιότητα με το δημοψήφισμα επί Παπανδρέου - iefimerida.gr

Ο Σόιμπλε συγκρίνει τη σημερινή πολιτική αβεβαιότητα με το δημοψήφισμα επί Παπανδρέου

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στο... 2011 και τις δραματικές στιγμές των Καννών επέστρεψε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, στο πρώτο του σχόλιο για την επίσπευση της διαδικασίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας στην Ελλάδα.

Ο κ. Σόιμπλε αποκάλυψε ότι η απόφαση του Αντώνη Σαμαρά δεν εξέπληξε τους Ευρωπαίους, σημειώνοντας: «Υπάρχει πολιτική αβεβαιότητα η οποία δημιουργεί οικονομικές αναταράξεις. Γι’ αυτό ακούσαμε την ανακοίνωση Σαμαρά χωρίς να προκαλέσει έκπληξη σε κανέναν μας, καθώς υπάρχουν μυστικά που κάνουμε ότι δεν ξέρουν οι άλλοι ή οι άλλοι κάνουν ότι δεν τα ξέρουμε εμείς. Αλλά τώρα έγινε γνωστή και είναι καλή απόφαση. Στο τέλος όμως την ευθύνη έχουν το ελληνικό κοινοβούλιο και ο ελληνικός λαός» είπε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.

«Βιώσαμε αυτή την κατάσταση αν θυμάστε και στο Συμβούλιο των Καννών όταν διαπραγματευτήκαμε με τον Παπανδρέου το δημοψήφισμα, το οποίο βέβαια την επόμενη μέρα υπό την πίεση του τότε υπουργού Οικονομικών, Βενιζέλου, αποσύρθηκε» πρόσθεσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Πάντως, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας αποθέωσε τον Αντώνη Σαμαρά δηλώνοντας ότι «είναι μια αποφασιστική μορφή, που συνέβαλε περισσότερο την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας», ενώ, παράλληλα, εξήρε και τις προσπάθειες του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους από τις Βρυξέλλες, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, επιβεβαίωσε ότι γνώριζε τις προθέσεις του Πρωθυπουργού για επίσπευση των διαδικασιών εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. «Ηταν μια καλή απόφαση» σχολίασε ενώ ταυτόχρονα μίλησε εγκωμιαστικά για την πρόοδο της Ελλάδας στη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών της.

Ο Σόιμπλε έκανε αναφορά στον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, θυμίζοντας το δημοψήφισμα που είχε προτείνει, και υποστήριξε ότι έκανε πίσω μετά την πίεση του Ευάγγελου Βενιζέλου.

Για «έξυπνη κίνηση» και «υπολογισμένο ρίσκο» μίλησε και ο Μίχαελ Φουχς, αντιπρόεδρος της Ένωσης Χριστιανοδημοκρατών (CDU), σχολιάζοντας την κίνηση Σαμαρά. Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg αποκάλυψε πως συνομίλησε τηλεφωνικά με τον κ. Σαμαρά χθες Δευτέρα, προβλέποντας μάλιστα πως «οι πιθανότητες να αποδώσει είναι κάτι παραπάνω από καλές. Ξέρει τι κάνει».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ