Πέρασε ο προϋπολογισμός: 155 «ναι», 134 «όχι», ένα «παρών» - iefimerida.gr

Πέρασε ο προϋπολογισμός: 155 «ναι», 134 «όχι», ένα «παρών»

(Konstantinos Tsakalidis-Nick Paleologos / SOOC)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με το βλέμμα στην προεδρική εκλογή και στις εθνικές κάλπες, εγκρίθηκε από τη Βουλή ο προϋπολογισμός του 2015 με 155 ψήφους υπέρ και 134 κατά, μέσα σε κλίμα έντονης αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.

«Ναι» ψήφισαν 155 (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και η ανεξάρτητη βουλευτής Κατερίνα Μάρκου), «όχι» ψήφισαν 134, ενώ υπήρξε και ένα «παρών», από τον ανεξάρτητο βουλευτή Γρηγόρη Ψαριανό.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Αχμέτ Χατζηοσμάν όπως έγραψε το iefimerida έστειλε επιστολή με την οποία ανακοινώνει ότι δεν μπορούσε να παραστεί για λόγους υγείας και δήλωσε ότι θα ψήφιζε τον προϋπολογισμό στο σύνολό του. Ωστόσο η ψήφος του δεν προσμετρήθηκε.

Σχολιάζοντας το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, ο Αντώνης Σαμαράς δήλωσε: «Ύστερα από πολλές δεκαετίες, η χώρα απέκτησε ισοσκελισμένο προϋπολογισμό. Είναι μια ιστορική στιγμή. Οι παλαιότεροι θα ξαφνιαστούν, οι νεότεροι εύχομαι να συνεχίσουν να το κάνουν, γιατί είναι ο μόνος δρόμος για την ανάπτυξη».

Πέρασε ο προϋπολογισμός: 155 «ναι», 134 «όχι», ένα «παρών»  | iefimerida.gr 0

Στην συζήτηση κυριάρχηασαν οι «αποστασίες», ο «κουμπαράς», τα διλήμματα Σαμαρά και Τσίπρα στους βουλευτές αλλά και οι προσωπικές αντιπαραθέσεις ανέβασαν στα ύψη το θερμόμετρο κατά τις ομιλίες του Πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο Πρωθυπουργός ξεκίνησε την ομιλία του κατηγορώντας τον Αλέξη Τσίπρα ότι είναι «αλαζονικός», ότι έχει «καβαλήσει το καλάμι» και ότι προσβάλλει βάναυσα το κοινοβούλιο και τους βουλευτές, απαντώντας στην θέση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ότι όποιος ψηφίσει «όχι» στον προϋπολογισμό δεν μπορεί να ψηφίσει «ναι» στην εκλογή Προέδρου χωρίς να θεωρηθεί αποτέλεσμα συναλλαγής.

Πέρασε ο προϋπολογισμός: 155 «ναι», 134 «όχι», ένα «παρών»  | iefimerida.gr 1

«Απόψε μας απαγόρευσε ο αλαζονικός Τσίπρας την ελευθερία γνώμης. Οποιος δεν ψηφίσει τον προϋπολογισμό και ψηφίσει Πρόεδρο Δημοκρατίας ο κ. Τσίπρας θα τον θεωρήσει εξωνημένο, πουλημένο. Διέγραψε τη λέξη συνείδηση» απόψε από τους βουλευτές. Τέτοια βάναυση προσβολή της Βουλής και των βουλευτών δεν έχει ξαναγίνει τα τελευταία 30 χρόνια» είπε σε έντονο ύφος ο Αντώνης Σαμαράς.

Αναφερόμενος στο αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για εκλογές ο Α. Σαμαράς ρώτησε τον Αλέξη Τσίπρα: «Εσείς που διαβάζετε δημοσκοπήσεις και έχετε καβαλήσει το καλάμι, δεν βλέπετε ότι οι πολίτες δεν θέλουν εκλογές;». Τον κατηγόρησε επίσης για την αναφορά του στον Νίκο Ρωμανό: «Υμνήσατε έναν απεργό πείνας αλλά ξεχάσατε ότι έχει καταδικαστεί 15 χρόνια κάθειρξη για ληστεία με Καλάσνικοφ» είπε χειροκροτούμενος από τους βουλευτές της ΝΔ.

Ενώ και σε άλλο σημείο της ομιλίας του ήταν ειρωνικός έναντι του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης: «Μπορεί με την παρέα σας να συναντηθήκατε στα κλεφτά με τον Πάπα, αλλά δεν έχετε το παπικό αλάθητο, από λάθος σε λάθος πάτε. Ηρθε η ώρα να τ' ακούσετε» είπε ο Πρωθυπουργός.

Εθεσε δε το δίλημμα «είτε ψηφίζουμε Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να σταθεροποιήσουμε την χώρα, είτε ας αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του».

Πέρασε ο προϋπολογισμός: 155 «ναι», 134 «όχι», ένα «παρών»  | iefimerida.gr 2

Υποστήριξε ακόμη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έπεσε έξω στις προβλέψεις του για τους προϋπολογισμούς των προηγούμενων δύο ετών, όπως και η Τρόικα.

Ο Α. Σαμαράς παραδέχθηκε ότι οδεύουμε σε παράταση του προγράμματος: «Μπορεί πράγματι να υπάρξει μια μικρή καθυστέρηση για λόγους τεχνικούς» την οποία απέδωσε στις διαδικασίες ορισμένων κοινοβουλίων της Ε.Ε. που πρέπει να την ψηφίσουν.

«Το μνημόνιο τελειώνει» επανέλαβε και πρόσθεσε ότι για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση πρέπει να συμφωνήσουμε με τους δανειστές για τους υπολογισμούς της επόμενης χρονιάς. «Αυτά συζητούμε τώρα με την τρόικα. Μας ζήτησαν να πάρουμε έκτακτα συσταλτικά μέτρα, εκτεταμένα, οριζόντια και οδυνηρά. Τους απαντήσαμε ότι δεν μπορούμε να τα πάρουμε δεν τα χρειαζόμαστε και θα κάνουν ζημιά στην οικονομία. Δεχθήκαμε κάποια από αυτά και δεχθήκαμε ότι αν κάνουμε λάθος θα πάρουμε κάποια μέτρα μέσα στην επόμενη χρονιά. Η διαφωνία με την τρόικα έχει μειωθεί αλλά δεν έχει μηδενιστεί».

Οπως είπε ο Πρωθυπουργός, «συζητάμε για έναν προϋπολογισμό με πλεόνασμα 3% που θα μηδενίζει συνολικά το έλλειμμα ώστε να μην χρειάζεται πια να δανειζόμαστε ούτε για δαπάνες ούτε για τόκους». Επανέλαβε ότι «πετύχαμε να βγάλουμε πρωτογενή πλεονάσματα, να βγούμε στις αγορές πριν τις προβλέψεις και να βγούμε σε ανάκαμψη και να ολοκληρώσουμε το πρόγραμμα πριν τις προβλέψεις».

Επεσήμανε δε πως «σύντομα η Ελλάδα θα έχει βγει από την εποχή των μνημονίων», αλλά όπως είπε «βγαίνουμε όχι για να γυρίσουμε στην εποχή των ελλειμμάτων και των χρεών. Αν μία κυβέρνηση το κάνει θα κλείσουν οι αγορές και θα αναγκαζόταν να γυρίσει σε αναγκαστικό δανεισμό και νέο ασφυκτικό μνημόνιο».

Διευκρίνισε ότι η πιστωτική γραμμή στήριξης «που θα μας προστατεύσει από διεθνείς αναταράξεις, δεν είναι αναγκαστικός δανεισμός είναι θωράκιση για να δανείζεσαι από τις αγορές με χαμηλά επιτόκια» και πως «οι όροι θα είναι εντελώς διαφορετικοί από τους όρους του μνημονίου όπως και η επιτήρηση». Απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα είπε ακόμη: «Σας λέω καθαρά ότι η χώρα δεν μπορεί να γυρίσει στο ξέφρενο πάρτι των ελλειμμάτων».

Και κατέληξε με νέα επίθεση κατά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Είστε το ατύχημα που δε θα συμβεί στη χώρα. Δεν είσαι επαναστάτης, είσαι η τελευταία γραμμή άμυνας το τελευταίο αποκούμπι των βολεμένων, που βλέπουν τα προνόμιά τους να χάνονται».

Τσίπρας: Οποιος καταψηφίσει τον προϋπολογισμό δεν μπορεί να ψηφίσει υπέρ του Προέδρου

Πέρασε ο προϋπολογισμός: 155 «ναι», 134 «όχι», ένα «παρών»  | iefimerida.gr 3

Νωρίτερα, στην ομιλία του, ο Αλέξης Τσίπρας απηύθυνε ευθεία προειδοποίηση στους ανεξάρτητους βουλευτές για την στάση τους κατά τον προϋπολογισμό: «Οποιος υπερψηφίσει τον προϋπολογισμό, θα παρατείνει το βίο της κυβέρνησης [...] Το <όχι> σήμερα ισοδυναμεί με <όχι> και στην εκλογή Προέδρου. Ενα <όχι> σήμερα που θα γίνει <ναι> αύριο δεν δικαιολογείται παρά μόνο ως αποτέλεσμα μεθοδεύσεων» είπε με έμφαση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιμένοντας ουσιαστικά στα περί «κουμπαρά».

Απαντώντας στα περί «αποστασίας» που αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Τσίπρας απευθύνθηκε στον Αντώνη Σαμαρά ειρωνικά: «Σας πειράζει μόνο να ακούτε τη λέξη <αποστασία>, ίσως γιατί σας θυμίζει άλλες εποχές στις οποίες είχατε πρωταγωνιστήσει» είπε. Ο αρχηγός αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε ότι οι βουλευτές έχουν το δικαίωμα να έχουν διαφορετική άποψη αλλά ζήτησε «να βγει ντόμπρα και παστρικά να το πει σήμερα που αποφασίζουμε για αν θα δώσουμε παράταση στην κυβέρνηση ψηφίζοντας τον προϋπολογισμό».

Αναφερόμενος στην προεδρική εκλογή ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε ότι «ακόμη και αν όλοι οι ανεξάρτητοι βουλευτές συμφωνούσαν στην εκλογή προέδρο της Δημοκρατίας «και πάλι δεν βγαίνουν τα κουκιά».

Ιδιαίτερα αιχμηρός ήταν για την φράση του Πρωθυπουργού με τα περίφημα «μαξιλαράκια» διερωτώμενος αν ισχυρίζεται ότι έχει βουλευτές που θα πράξουν διαφορετικά από τις συλλογικές αποφάσεις των κομμάτων τους.

Μάλιστα, πρότεινε στην κυβέρνηση, αν ο προϋπολογισμός δεν ψηφιστεί από 180 βουλευτές «να ορίσουμε ημερομηνία εκλογών».

Πέρασε ο προϋπολογισμός: 155 «ναι», 134 «όχι», ένα «παρών»  | iefimerida.gr 4

Ως προϋπολογισμό-φωτογραφία του μνημονίου ο οποίος σφραγίζει μια πεναετία λιτότητας και συνιστά αποτύπωμα τις πιο σκληρής πολιτικής σε μια χώρα-πειραματόζωο περιέγραψε ο Αλέξης Τσίπρας τον προϋπολογισμό του 2015.

Απαντώντας στις εκκλήσεις για συναίνεση της κυβέρνησης ο Αλ. Τσίπρας έκανε αναφορά στον Νίκο Ρωμανό: «Συναίνεση σε τι; Στην διακυβέρνηση μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας; Σε ένα κράτος που κάνει το λιοντάρι σε έναν 20χρονο απεργό πείνας αλλά σκύβει το κεφάλι στους δανειστές;»

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα με την κρίση «παίχτηκε το μεγαλύτερο κόλπο αναδιανομής του πλούτου» καθώς «πάντα η κρίση είναι ευκαιρία για κάποιους».

Εμφανίστηκε βέβαιος ότι ο υπό ψήφιση προϋπολογισμός θα αναθεωρηθεί είτε επί τα χείρω, λόγω συμφωνίας με την Τρόικα, είτε επί τα βελτίω, αν αναλάβει διακυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ . «Το ερώτημα είναι αν θα αναθεωρηθεί από την καταρρέουσα κυβέρνησή σας - ενδεχομένως και ελάχιστες μέρες μετά την ψήφισή του - ή από μια νέα κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ» είπε με έμφαση.

Υποστήριξε ότι αν παραταθεί ο βίος της κυβέρνησης θα υπάρξει νέο σκληρότερο μνημόνιο που θα καταστρέψει ολοκληρωτικά την ελληνική οικονομία. «Από την μία έχουμε την επιλογή για μνημόνιο αορίστου χρόνου και από την άλλη ένα πρόγραμμα ανάταξης και ανασυγκρότησης της οικονομίας» είπε ο Α. Τσίπρας.

Κατηγόρησε τις κυβερνήσεις από το 2010 μέχρι σήμερα ότι δέχθηκε προγράμματα λιτότητας, «που δεν θα γίνονταν αποδεκτά σε καμία άλλη Δημοκρατία στην Ευρώπη» ενώ απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό τον κατηγόρησε ότι διαβεβαίωνε πως το ΔΝΤ θα φύγει, αλλά τώρα «το μπαλόνι ξεφούσκωσε».

Πέρασε ο προϋπολογισμός: 155 «ναι», 134 «όχι», ένα «παρών»  | iefimerida.gr 5

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προειδοποίησε ότι είναι πολύ πιθανό να βρεθούμε μπροστά σε τρίτο επεισόδιο ύφεσης και κρίσης στην Ε.Ε ακόμη και σε χώρες που κανείς δεν φαντάζεται ότι θα τους ακουμπήσει η κρίση.

Επέκρινε εκ νέου την άποψη ότι το χρέος είναι βιώσιμο, παραπέμποντας παρέπεμψε στη γνωστή φράση του Ταλεϊράνδου: «Είναι κάτι περισσότερο από έγκλημα: Είναι λάθος».

Μάλιστα ο Α. Τσίπρας διερωτήθηκε ρητορικά: «Αν το χρέος είναι βιώσιμο τότε τι διαπραγματεύεστε; Τίποτα».

Ξεκαθάρισε ότι τάσσεται υπέρ της αναθεώρησης του Συντάγματος αλλά μετά από εκλογές, σημειώνοντας ότι απαιτούνται αλλαγές για εμβάθυνση της Δημοκρατίας, μετά όμως από νωπή λαϊκή ετυμηγορία. «Σ' αυτή την πολιτική δεν θα μας βρείτε συνένοχους» είπε.

Υπέρ του προϋπολόγισμού ψήφισε και ο πρώην Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.

Πέρασε ο προϋπολογισμός: 155 «ναι», 134 «όχι», ένα «παρών»  | iefimerida.gr 6
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ