Βενιζέλος: Είναι εκχυδαϊσμός να μιλά ο ΣΥΡΙΖΑ για αποστασία

Σκληρή κριτική στις αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ κατά βουλευτών που θα ψηφίσουν υπέρ της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας άσκησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος κατά την ομιλία του επί της ψήφισης του προϋπολογισμού.

«Εκχυδαϊσμός είναι να μιλούν για αποστασία, είναι βιασμός της λογικής του πολιτεύματος να επιχειρείς να μετατρέψεις τον θεσμό του Προέδρου, από θεσμό συναίνεσης σε θεσμό πρόκλησης πολιτικής κρίσης» είπε ο Ευ. Βενιζέλος.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος απέρριψε τον χαρακτηρισμό ότι ο προϋπολογισμός του 2015 είναι εικονικός λόγω της εκκρεμότητας στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα. Προέβλεψε δε ότι η κυβέρνηση «θα καταλήξει σε συμφωνία με τους εταίρους- όχι εύκολα αλλά θα καταλήξει – αρκεί να μην έχουμε εσωτερική υπονόμευση». Σύμφωνα με τον Ευ. Βενιζέλο, «είναι προϋπολογισμός αλλαγής σελίδας» θυμίζοντας πως η χώρα από την 1η Ιανουαρίου περνά σε ένα άλλο θεσμικό πλαίσιο των σχέσεών της με Ε.Ε. και ΔΝΤ.

Επανέλαβε ότι το χρέος είναι βιώσιμο και κατηγόρησε όσους ασκούν εύκολη κριτική σημειώνοντας: «Από το 2010 μας έχει φύγει η ψυχή, κάνοντας μια υπεράνθρωπη προσπάθεια».

Υποστήριξε ότι ο προϋπολογισμός αποτελεί απεικόνιση όλων των μεγάλων αλλαγών στη λειτουργία του κράτους, του ισχυρού τραπεζικού συστήματος υπενθυμίζοντας ότι είναι ισοσκελισμένος. Αναφερόμενος στη σχέση με το ΔΝΤ επεσήμανε ότι η χώρα μας έχει κάθε δικαίωμα να μετατρέψει το πρόγραμμα αυτό – που λήγει το 2016 - ως προληπτικό θώρακα έναντι των αγορών. «Μπορούμε να βρούμε χρήματα με κριτήριο οφέλους και συμφέροντος ανάλογα με τα επιτόκια αγορών και εταίρων μας» είπε σημειώνοντας ότι μέχρι σήμερα τα επιτόκια της ΕΚΤ είναι πολύ χαμηλά.

Τέλος έστειλε και ένα εσωτερικό μήνυμα προς το ΠΑΣΟΚ (και ειδικά προς τον Γιώργο Παπανδρέου) σημειώνοντας: «Δεν θα επιστρέψω προσωπικά να καταστεί το ΠΑΣΟΚ παράγοντας αποσταθεροποίησης».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ