Βολές δικαστικών κατά κυβέρνησης: Υποβάθμιση της δικαιοσύνης, μείωση της αξιοπρέπειας - iefimerida.gr

Βολές δικαστικών κατά κυβέρνησης: Υποβάθμιση της δικαιοσύνης, μείωση της αξιοπρέπειας

Βολές δικαστικών κατά κυβέρνησης (EUROKINISSI/ ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Για την αδιαφορία της κυβέρνησης και την απαξίωση του δικαστικού σώματος που ανάγκασαν τους δικαστές να αντιδράσουν, μίλησε κατά τη διάρκεια της ετήσιας γενικής συνέλευσης, η πρόεδρος της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Ελλάδος, Αντιπρόεδρος Α΄του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου.

«Η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να τηρεί τις δικαστικές αποφάσεις, γιατί αν δεν τις εφαρμόζει υπάρχει κίνδυνος για την έννομη τάξη και πιθανότητα κυβερνητικής εκτροπής. Εκφράζω τη δυσαρέσκεια», τόνισε η κ. Θάνου, «για λογαριασμό όλων των δικαστών για την υποβάθμιση του θεσμικού ρόλου της δικαιοσύνης και τη μείωση της αξιοπρέπειας μας».

Ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Αθανάσιος Κουτρουμάνος, αφού αναφέρθηκε στα πολλά και χρόνια προβλήματα της Δικαιοσύνης, επισήμανε ότι «σε πείσμα των καιρών οι δικαστές πορεύονται με ήθος, δεν λιγομαχούν μπροστά στον όγκο των δικογραφιών και προσπαθούν να ανταποκριθούν στο θεσμικό τους ρόλο, ακόμα και όταν λοιδορούνται και υβρίζονται».

Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ευτέρπη Κουτζαμάνη, αφού αναφέρθηκε επίσης στα προβλήματα της Δικαιοσύνης, κάλεσε τους δικαστές να ανταποκριθούν παρά τις δυσκολίες στο θεσμικό τους ρόλο: «Εχουμε χρέος», είπε η Εισαγγελέας «να συνεχίζουμε παρά τις περικοπές και εκτός ωραρίου να ξεπεράσουμε τον εαυτό μας για να αποδώσουμε δικαιοσύνη στο Ελληνα πολίτη».

Στην ομιλία, του ο Χαράλαμπος Αθανασίου αναγνώρισε ότι το κράτος δεν είναι απολύτως συνεπές σε ό,τι υποσχέθηκε, ωστόσο ζήτησε από τους δικαστές να κάνουν υπομονή. «Με λυπεί και με προβληματίζει και παλεύω καθημερινά για την πλήρη αποκατάσταση στης σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ του επίσημου κράτους και των δικαστικών λειτουργών, η οποία παρ όλες τις τριβές θεωρώ ότι παραμένει ισχυρή. Το δημόσιο δεν αρνείται τις οφειλές. Τις αναγνωρίζει. Ωστόσο αναγνωρίζει ότι αδυνατεί να καταβάλλει άμεσα όλα τα οφειλόμενα. Οι λόγοι έχουν να κάνουν με την ορθή εκτέλεση του προϋπολογισμού, προκειμένου η χώρα να βγει από τη στενωπό», είπε ο υπουργός.

Για τον κ. Αθανασίου, η κυβέρνηση δεν έδειξε ασέβεια στις δικαστικές αποφάσεις, αλλά αδυναμία. «Αν η κυβέρνηση δεν σεβόταν τις δικαστικές αποφάσεις, τότε πείτε μου γιατί ψήφισε νόμο για την καταβολή του συνόλου των αναδρομικών και την προσαρμογή των αποδοχών στο ύψος του Αυγούστου;», διερωτήθηκε.

Σε απάντησή της, για την ομιλία του υπουργού, η Βασιλική Θάνου υποστήριξε: «Εμεις απαντάμε στα πλήγματα και στις προσβολές σε βάρος μας. Δεν είναι δίκαιο να μας ψέγετε όταν μιλάμε για απολυταρχικό κράτος όταν μας κάνατε περικοπές ύψους 60%. Δεν μπορούμε να μην αντιδράμε, είναι καθήκον μας να τα καταγγέλλουμε αυτά».

Κατά την ομιλία της, η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου, αναφέρθηκε στον προϋπολογισμό για τη Δικαιοσύνη για το 2015, ο οποίος συζητείται σήμερα, υποστηρίζοντας πως η κυβέρνηση «θέλει να κάμψει το φρόνημα των δικαστών». Οπως εξήγησε, για το υπουργείο Δικαιοσύνης μέρος το οποίου είναι η λειτουργία των δικαστηρίων, έχουν προϋπολογιστεί περίπου 561 εκατ. ευρώ. «Αυτό αντιστοιχεί 0,36% του προϋπολογισμού», επεσήμανε η βουλευτής, χαρακτηρίζοντας το ποσοστό εξευτελιστικό.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ