Απάντηση στον Γλέζο από τον Επίτροπο Πολιτισμού για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα - iefimerida.gr

Απάντηση στον Γλέζο από τον Επίτροπο Πολιτισμού για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο Επίτροπος Πολιτισμού και Παιδείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Τίμπορ Νάβρατσιτς απάντησε στον Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Μανώλη Γλέζο στα τρία ζητήματα που του είχε θέσει.

Αναφορικά με το ζήτημα της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα στην Αθήνα τόνισε ότι θα πρέπει να λυθεί το θέμα ανάμεσα στην Ελλάδα και την Μεγάλη Βρετανία που είναι και τα εμπλεκόμενα μέλη.

Αναλυτικά η απάντηση:

«Δυστυχώς, η Επιτροπή δεν μπορεί να βοηθήσει σχετικά με τα τρία ζητήματα που θέσατε -αρχαιολογικοί θησαυροί που εκλάπησαν από τους Ναζί, επιστροφή Μαρμάρων Παρθενώνα και Αφροδίτης της Μήλου-, τα οποία είναι εκτός των περιορισμένων δυνατοτήτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που υπάρχουν στον τομέα του πολιτισμού.
Η Οδηγία του Συμβουλίου 93/7/EEC της 15ης Μαρτίου 1993 σχετικά με την επιστροφή παρανόμως εξαχθέντων πολιτιστικών κειμηλίων από το έδαφος ενός κράτους - μέλους δίνει τη δυνατότητα, κάτω από πολύ συγκεκριμένες περιστάσεις, στο συγκεκριμένο κράτος να στραφεί εναντίον άλλου κράτους - μέλους που κατέχει το κλαπέν αντικείμενο, διεκδικώντας την επιστροφή του.
Ωστόσο, οι νομοθέτες, δηλαδή το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αποσαφήνισαν ότι η Οδηγία θα έχει εφαρμογή μόνο επί πολιτιστικών κειμηλίων που μετακινήθηκαν παρανόμως από το έδαφος ενός κράτους-μέλους μετά την 1η Ιανουαρίου 1993.
Τα ζητήματα στα οποία αναφέρεστε μπορούν να επιλυθούν μόνο σε διμερή βάση, μεταξύ των εμπλεκομένων κρατών-μελών».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ