Τιμή ρεκόρ έπιασε το Νόμπελ του «πατέρα» του DNA Τζέιμς Γουάτσον - iefimerida.gr

Τιμή ρεκόρ έπιασε το Νόμπελ του «πατέρα» του DNA Τζέιμς Γουάτσον

Τιμή ρεκόρ έπιασε το Νόμπελ του «πατέρα» του DNA Τζέιμς Γουάτσον
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε τιμή ρεκόρ και μέσα σε μόλις λίγα λεπτά πουλήθηκε σε δημοπρασία του οίκου Κρίστις, το 23 καρατίων χρυσό μετάλλιο Νόμπελ, που έβγαλε σε δημοπρασία ο κάτοχός του Τζέιμς Γουάτσον, ο οποίος είχε τιμηθεί για την ανακάλυψη της «έλικας της ζωής», του μορίου του DNA, το 1962.

Η αξία του μεταλλίου είχε αρχικά κοστολογηθεί από τον οίκο στα 2,5 έως 3,5 εκατομμύρια δολάρια. Ωστόσο ο πλειοδότης που απέκτησε το διάσημο Νόμπελ καταβάλλοντας τελικά το ποσό των 4.750.000 δολαρίων, παρέμεινε ανώνυμος και έκανε την προσφορά του τηλεφωνικά.

Στη δημοπρασία που έγινε στη Νέα Υόρκη, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο και το "Nature", πουλήθηκαν επίσης αντί 365.000 δολαρίων οι πεντασέλιδες χειρόγραφες σημειώσεις του Τζέιμς Γουάτσον για τον λόγο που έβγαλε κατά την τελετή απονομής του Νόμπελ. Επίσης 245.000 δολάρια «έπιασε» ένα άλλο διορθωμένο 46σελιδο επιστημονικό χειρόγραφο του αμερικανού βιολόγου.

Ο νομπελίστας έχει δηλώσει ότι χρειαζόταν τα χρήματα, γι’ αυτό αναγκάστηκε να προχωρήσει στο «ξεπούλημα» του μεταλλίου (ο πρώτος εν ζωή νομπελίστας που κάνει κάτι τέτοιο). Ένα μέρος από τα έσοδα της δημοπρασίας θα τα δώσει στα επιστημονικά ιδρύματα όπου εργάστηκε στη διάρκεια της καριέρας του (Πανεπιστήμιο Σικάγο όπου σπούδασε, Πανεπιστήμιο Κέμπριτζ όπου έκανε την ανακάλυψη το 1953 μαζί με τον βρετανό Φράνσις Κρικ, Εργαστήριο Ερευνών Cold Spring Harbor όπου υπήρξε πρόεδρος για πολλά χρόνια και από όπου ακόμη εισπράττει αποδοχές 375.000 δολαρίων).

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ