Σε ασφυκτικό κλοιό η κυβέρνηση

Ολοκληρώθηκε χωρίς δηλώσεις η κρίσιμη συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο στο Μέγαρο Μαξίμου.

Οι εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές είναι σε οριακό σημείο, με την παράταση του Μνημονίου να μοιάζει... όλο και πιο κοντά, ενώ την ίδια ώρα ραγδαίες είναι και οι πολιτικές εξελίξεις στο εσωτερικό της χώρας.

Το Euro Working Group έδωσε προθεσμία έως τις 14 Δεκεμβρίου για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης

Μετά τις απαραίτητες διευκρινίσεις από τη Χαριλάου Τρικούπη για τις δηλώσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ που ερμηνεύτηκαν ως πρόωρη προσφυγή στις κάλπες και ενώ ο πρωθυπουργός είχε στείλει ξεκάθαρο μήνυμα πως δεν πάμε σε εκλογές, στέλνοντας αντιφατικά μηνύματα από την πλευρά της κυβέρνησης, Σαμαράς και Βενιζέλος βάζουν στο τραπέζι το «καυτό» ζήτημα των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα, αφού όλα είναι στην κόψη του ξυραφιού: Τόσο μία πιθανή συμφωνία -με οπισθοχώρηση από την ελληνική πλευρά- όσο και η ολική ρήξη. Παράλληλα πληθαίνουν όλο και περισσότερο οι φωνές που θέλουν το Μέγαρο Μαξίμου να οδηγείται σε επίσπευση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, ώστε η πρώτη ψηφοφορία να διεξαχθεί στις 12 Ιανουαρίου.

Αθήνα και Τρόικα αναζητούν «φόρμουλα» συμφωνίας

Στη μάχη των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα όλα δείχνουν πως το αποτέλεσμα θα είναι η παράταση του Μνημονίου, είτε αυτή ονομαστεί «τεχνική επέκταση», όπως θέλει να την αποκαλεί η κυβέρνηση, είτε απλώς μεταφραστεί ως νέα μέτρα, όπως λένε ξεκάθαρα οι δανειστές.

Σύμφωνα με το Reuters, η βασική επιλογή για την Ελλάδα είναι η παράταση του Μνημονίου για έξι μήνες. Συγκεκριμένα, το ειδησεογραφικό πρακτορείο αναφέρει πως οι υπουργοί της Ευρωζώνης εξετάζουν την παράταση του ελληνικού προγράμματος διάσωσης κατά έξι μήνες, έως τα μέσα του 2015, ώστε να δώσουν στην Αθήνα περισσότερο χρόνο για να συμμορφωθεί με τις προϋποθέσεις για την εκταμίευση της τελευταίας δόσης.

Πάντως, από τις Βρυξέλλες αφήνουν να διαρρεύσει πως στη συνεδρίαση του Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου θα υπάρχει μια «δήλωση προόδου» στις διαπραγματεύσεις Ελλάδας-Τρόικα. Εν τω μεταξύ, το Euro Working Group έδωσε προθεσμία έως τις 14 Δεκεμβρίου για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, αλλιώς θα προωθήσει την παράταση του ελληνικού προγράμματος από 3 έως 15 μήνες. Ενδεικτικό είναι πως τέθηκαν και διάφορα εναλλακτικά σενάρια για τη διάρκεια της παράτασης του Μνημονίου. Η εξέλιξη αυτή θα ανοίξει τον δρόμο προκειμένου στη Σύνοδο Κορυφής, στις 18-19 Δεκεμβρίου, να υπάρξει πολιτική συμφωνία για την επόμενη μέρα, η οποία θα περιέχει και την πιστοληπτική γραμμή (ΕCCL).

Τρέχουν να βρουν τους 180 για να επισπεύσουν την προεδρική εκλογή

Μετά το τετ α τετ Μεϊμαράκη-Παπούλια, το σενάριο της επίσπευσης των διαδικασιών για την προεδρική εκλογή φαίνεται να είναι όλο και πιο κοντά και, όπως ακούγεται, η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να ανακοινώσει αμέσως μετά τις γιορτές τον υποψήφιο που θα υποστηρίξει. Ο κ. Μεϊμαράκης, σε δηλώσεις του, παραδέχθηκε ότι είναι ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο επίσπευσης των διαδικασιών εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας, προτείνοντας να υπάρξει συναίνεση γύρω από το όνομα, ακόμη και αν εκλεγεί μετά από πρόωρες εκλογές. Μάλιστα, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο η πρώτη ψηφοφορία να διεξαχθεί τη Δευτέρα 12 Ιανουαρίου.

Το χρονοδιάγραμμα που προβλέπει το Σύνταγμα για την εκλογή

Το Σύνταγμα ορίζει ότι η εκλογική διαδικασία στη Βουλή πρέπει να ξεκινήσει έναν μήνα πριν από τη λήξη της θητείας του Προέδρου. Ο κ. Παπούλιας εξελέγη Πρόεδρος της Δημοκρατίας στις 12 Μαρτίου 2010. Για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας μπορούν να διεξαχθούν μέχρι τρεις ονομαστικές ψηφοφορίες. Στην πρώτη και τη δεύτερη ψηφοφορία χρειάζονται τα 2/3 των βουλευτών (δηλαδή 200 ψήφοι), ενώ στην τρίτη ψηφοφορία χρειάζονται τα 3/5 των βουλευτών (δηλαδή 180 ψήφοι). Ανάμεσα στις ψηφοφορίες πρέπει να παρεμβάλλεται διάστημα πέντε ημερών. Η Βουλή διαλύεται και προκηρύσσονται εκλογές αν σε καμία από τις τρεις ψηφοφορίες δεν συγκεντρωθεί η συνταγματικά προβλεπόμενη πλειοψηφία των 2/3 ή των 3/5.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ