Ελληνίδα πρώην στέλεχος του ΔΝΤ: Η κρίση στην Ευρωζώνη δεν έχει τελειώσει - iefimerida.gr

Ελληνίδα πρώην στέλεχος του ΔΝΤ: Η κρίση στην Ευρωζώνη δεν έχει τελειώσει

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η CEO της E.F. Consulting και πρώην στέλεχος του ΔΝΤ Μιράντα Ξαφά μιλώντας σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο ΚΕΠΕ υποστήριξε πως η κρίση στην ευρωζώνη δεν τελείωσε ακόμα.

Παράλληλα χαρακτήρισε αδικαιολόγητη την καθυστέρηση της αναδιάρθρωσης από τα μέσα του 2011 κι ύστερα, όταν δηλαδή έγινε σαφές ότι το χρέος της Ελλάδος δεν ήταν βιώσιμο.

«Η κρίση στην Ευρωζώνη δεν έχει παρέλθει δεδομένου ότι το κόστος δανεισμού του ιδιωτικού τομέα, παραμένει υψηλό στις χώρες της περιφέρειας, ιδίως για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τα spreads παρουσιάζουν σημαντικές διαφοροποιήσεις, το ΑΕΠ στις χώρες της περιφέρειας δεν έχει επανέλθει στα επίπεδα προ κρίσης, οι δείκτες χρέους προς ΑΕΠ εξακολουθούν να αυξάνονται και η Τραπεζική Ένωση δε θα ξεκινήσει πριν το 2016, ενώ θα υλοποιηθεί σταδιακά», ανέφερε.

Παράλληλα η κα Ξαφά σημείωσε ότι οι αρχικοί φόβοι ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα αποτελούσε σοβαρή απειλή για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της Ευρωζώνης, αποδείχθηκαν υπερβολικοί. Αντίθετα αποδείχθηκε ότι μια εύρυθμη αναδιάρθρωση χρέους, σε συνεννόηση με τους πιστωτές, πριν εκδηλωθεί αδυναμία αποπληρωμής είναι εφικτή σε μια νομισματική ένωση, με την προϋπόθεση της επαρκούς προστασίας των υπόλοιπων μελών της Ζώνης του Ευρώ, από τον κίνδυνο μετάδοσης της κρίσης. Η ύπαρξη θεσμών είναι αναγκαία συνθήκη.

«Με τους μηχανισμούς και τις διαδικασίες διαχείρισης κρίσεων πλέον σε ισχύ (ESM, EFSF, OTM και την πορεία για την Τραπεζική Ένωση), και με μια πολύ αυστηρή δημοσιονομική εποπτεία, η ελληνική εμπειρία πιθανότατα θα παραμείνει μοναδική στην ιστορία των αναδιαρθρώσεων χρέους. Παρ’ όλα αυτά τόνισε ότι μερικά διδάγματα, μπορούν να εξαχθούν βάσει των συγκεκριμένων χαρακτηριστικών της».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ