Βιβλικοί ψαλμοί για μια πόρνη στο Εθνικό Θέατρο [εικόνες] - iefimerida.gr

Βιβλικοί ψαλμοί για μια πόρνη στο Εθνικό Θέατρο [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο ιδιοσυγκρασιακός Δημήτρης Λιγνάδης σκηνοθετεί ένα έργο τομή του παγκόσμιου θεάτρου, το κλασικό ελισαβετιανό δράμα «Κρίμα που είναι πόρνη» του Τζον Φορντ για το Εθνικό Θέατρο, έχοντας επιστρατεύσει μια ομάδα ηθοποιών που διακρίνονται όχι μόνο για το σκηνικό εκτόπισμα αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο δομούν κόσμους και ρόλους πάνω στη σκηνή.

Βιβλικοί ψαλμοί για μια πόρνη στο Εθνικό Θέατρο [εικόνες] | iefimerida.gr 0

Το έργο παρουσιάστηκε στην Αγγλία μεταξύ 1625-1633 και είναι το γνωστότερο έργο του Άγγλου δραματουργού, του οποίου τα έργα χαρακτηρίζονται από συγκρούσεις πάθους και προσωπικών αντιλήψεων με τους νόμους και τα ήθη τους της εποχής του. Παρουσιάζεται για πρώτη φορά από το Εθνικό Θέατρο και θα κάνει πρεμιέρα στις 20 Δεκεμβρίου στο θέατρο Χώρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι στον πρόλογο της παράσταση ακούγεται το ΓΕΝΕΣΙΣ 1.1-3.24 και στην παράσταση ο Βιβλικός Ψαλμός 137, By the waters of Babylon.

Βιβλικοί ψαλμοί για μια πόρνη στο Εθνικό Θέατρο [εικόνες] | iefimerida.gr 1


Η υπόθεση του έργου
Ο γεμάτος πάθος και παραφορά αιμομικτικός έρωτας του Τζιοβάννι για την αδελφή του Ανναμπέλλα, δύο νέων ευγενών από την Πάρμα, δημιουργεί πανικό και αμηχανία στους άρχοντες και στους εκπροσώπους της Εκκλησίας. Αν και η κοινωνία την οποία έχουν δημιουργήσει και διαφεντεύουν λειτουργεί με μια sur mesure ηθική, ο έρωτας των δύο αδελφών αποτελεί γι' αυτούς μια κινούμενη απειλή. Η Ανναμπέλλα, λιγότερο δυνατή, υποκύπτει στις κοινωνικές επιταγές και αφήνει τον αγαπημένο της για να παντρευτεί τον άντρα που την πολιορκεί από καιρό. Παγιδευμένη στον γάμο αυτόν, έχει να αντιμετωπίσει την απαξίωση του συζύγου και τη ζήλια του Τζιοβάννι. Η μαρτυρική ζωή των δύο εραστών γίνεται θυσία στον βωμό της έννομης τάξης. Η καταστροφή από την κατάρα του Θεού απεφεύχθη. Τώρα, με την ευλογία της Εκκλησίας, η ζωή στην Πάρμα επιστρέφει στην κανονικότητά της.

Βιβλικοί ψαλμοί για μια πόρνη στο Εθνικό Θέατρο [εικόνες] | iefimerida.gr 2


Ταυτότητα παράστασης

Μετάφραση: Γιάννης Λιγνάδης
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Λιγνάδης
Σκηνικά – κοστούμια: Εύα Νάθενα
Πρωτότυπη μουσική: Γιάννης Χριστοδουλόπουλος
Φωτισμοί: Αλέκος Γιάνναρος
Βοηθός σκηνοθέτη: Χρήστος Τζιούκαλιας
Βοηθοί σκηνογράφου – ενδυματολόγου: Δάφνη Κολυβά, Εβελίνα Δαρζέντα

Διανομή:
ΝΤΟΝΑΤΟ Γρηγόρης Γαλάτης
ΙΠΠΟΛΥΤΗ Εβίτα Ζημάλη
ΣΟΡΑΝΤΣΟ Ιερώνυμος Καλετσάνος
ΠΟΤΖΙΟ Μιχάλης Κίμωνας
ΑΝΝΑΜΠΕΛΛΑ Μαρία Κίτσου
ΓΚΡΙΜΑΛΝΤΙ Θύμιος Κούκιος
ΠΟΥΤΑΝΑ Σοφία Μυρμηγκίδου
ΦΛΟΡΙΟ Χρήστος Νίνης
ΡΙΚΑΡΝΤΕΤΤΟ Θέμης Πάνου
ΤΖΙΟΒΑΝΝΙ Δημήτρης Πασσάς
ΦΙΛΩΤΙΣ Ελεάννα Στραβοδήμου
ΜΠΕΡΓΚΕΤΤΟ Γιωργής Τσουρής
ΒΑΣΚΕΣ Χάρης Τζωρτζάκης
ΓΕΡΟΝΤΑΣ – ΚΑΡΔΙΝΑΛΙΟΣ Μηνάς Χατζησάββας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ