Ολα «στον αέρα» με την Τρόικα - Δεν συζητάμε δημοσιονομικά λέει η Αθήνα και ελπίζει σε πολιτική λύση

Στην πολιτική διαπραγμάτευση εναποθέτει πλέον τις ελπίδες της η κυβέρνηση, καθώς η Τρόικα δείχνει αδιάλλακτη. Τα χρονικά περιθώρια είναι πλέον ασφυκτικά και τα πάντα είναι «στον αέρα».

«Εχουμε κάνει όσες υποχωρήσεις μπορούσαμε. Γίνεται προσπάθεια σύγκλισης αλλά δεν συζητάμε δημοσιονομικά. Ο,τι δώσαμε- δώσαμε. Ούτε σέντ παραπάνω» έλεγε προς το iefimerida παράγοντας που έχει γνώση των διαπραγματεύσεων.

Επιπλέον από την κυβέρνηση έχουν διαβεβαιώσει την Τρόικα (όπως είπε και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός) ότι αν επιβεβαιωθούν οι φόβοι της και δεν πάει καλά ο προϋπολογισμός του 2015, τότε, τον Ιούνιο, θα πάρει ό,τι μέτρα χρειαστεί.

Δεδομένου ότι η Τρόικα – και κυρίως το ΔΝΤ – έχουν «στυλώσει τα πόδια», ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, είναι σε ανοικτή γραμμή με ευρωπαίους παράγοντες, όπως ο επίτροπος Οικονομίας Πιέρ Μοσκοβισί, σε μια προσπάθεια να κερδίσουν την «παρτίδα» πολιτικά.

«Ολες οι ελπίδες πλέον στηρίζονται στην πολιτική διαπραγμάτευση» υποστηρίζει στέλεχος της κυβέρνησης εκτιμώντας ότι η επιρροή που θα ασκηθεί ίσως μπορέσει να οδηγήσει στο διαφαινόμενο αδιέξοδο.

Για την ώρα, ο Γκίκας Χαρδούβελης μελετά το e-mail των πιστωτών μας και ετοιμάζεται να αποστείλει νέο απαντητικό e-mail, με το οποίο θα «υποστηρίζει περαιτέρω τις προτάσεις της κυβέρνησης», ώστε να επέλθει η πολυπόθητη σύγκλιση, χωρίς όμως – όπως υποστηρίζουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών – «υπαναχωρήσεις σε δημοσιονομικά ζητήματα».

Αν και κάποιες πηγές ανέφεραν ότι η τρόικα φέρεται να χαμηλώνει τις εκτιμήσεις της για το δημοσιονομικό κενό (από τα 2,5 δις ευρώ που υπολόγιζε αρχικά, έχει πέσει κάτω από το 1 δις ευρώ) αυτές οι πληροφορίες δεν επιβεβαιώνονταν από την πλατεία Συντάγματος.

Το υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζει ότι «για μας δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό» δεδομένου ότι αν παραδεχθεί κάτι αντίθετο – έστω και κατά πολύ μικρότερο - θα πρέπει να ληφθούν και αντίστοιχα περιοριστικά δημοσιονομικά μέτρα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ