×
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
GASTRONOMIE

Κοτόπουλο αρβανίτικο, με ξίδι -Εχουμε συνταγές από την Αλβανία;

Κοτόπουλο αρβανίτικο, με ξίδι -Εχουμε συνταγές από την Αλβανία;
03|12|2014 | 14:06

Οτι οι περισσότερες ελληνικές συνταγές είναι απομεινάρια της οθωμανικής αυτοκρατορίας το ξέρουμε. Πάρτε τον τούρκικο καφέ που δώσαμε μάχη για να τον ονομάσουμε ελληνικό. Αλλά και οι Αρβανίτες, που κατέκλυσαν την Ελλάδα μετά τον 13ο αιώνα, κάτι μας άφησαν.

Υλικά για το αρβανίτικο κοτόπουλο

  • 1 κοτόπουλο βιολογικό ή ελευθέρας βοσκής σε κομμάτια
  • 1 ποτήρι του νερού ξίδι ποιοτικό από κρασί
  • 10 σκελίδες σκόρδο
  • Σάλτσα τομάτας ποιοτική
  • Ελαιόλαδο
  • Ελάχιστο ζεστό νερό
  • Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

  • Σε φρέσκο ελαιόλαδο τηγανίζουμε τα κομμάτια κοτόπουλο να χρυσίσουν
  • Ενα-ένα μόλις ροδίζουν καλά, τα τοποθετούμε σε κατσαρόλα
  • Σωτάρουμε ελαφρά τα σκόρδα, κομμένα χοντρά, στο ίδιο τηγάνι
  • Να μη μαυρίσουν τα σκόρδα, θέλει προσοχή
  • Προσθέτουμε στο τηγάνι και την σάλτσα τομάτας
  • Σωτάρουμε ελαφρά, σε χαμηλή φωτιά
  • Ρίχνουμε το περιεχόμενο στην κατσαρόλα και την βάζουμε σε χαμηλή φωτιά
  • Αφήνουμε 3 λεπτά να δώσει το σκόρδο τα αρώματά του
  • Ρίχνουμε στην ζεστή κατσαρόλα το ξίδι
  • Αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά να εξατμιστεί
  • Αλάτι θαλασσινό και πιπέρι
  • Προσθέτουμε ελάχιστο ζεστό νερό για να βράσει
  • Προσέχουμε την κατσαρόλα σαν τα μάτια μας, μην κολλήσει
  • Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγες σταγόνες νερό

Το αποτέλεσμα είναι μια φίνα σάλτσα, μυρωδάτη και ένα απόλυτα γευστικό κοτόπουλο.
Σίγουρα η καλύτερη συνταγή για κοκκινιστό κοτόπουλο που έχετε δοκιμάσει.

Πολλοί το τρώνε με ρύζι, άλλοι με μακαρόνια. Εγώ το προτιμώ με τηγανητές πατάτες σε φρέσκο ελαιόλαδο -μια αμαρτία είναι, ας την κάνουμε!

Κοτόπουλο αρβανίτικο, με ξίδι -Εχουμε συνταγές από την Αλβανία;  | iefimerida.gr 0

Μυστικό: Μπορείτε με την ίδια συνταγή να μαγειρέψετε και το κουνέλι. Αγαπάει το ξίδι και το σκόρδο.

Και για να μην παρεξηγηθούμε:

Οι Αρβανίτες (Αρβανίτικα: Arbëreshë ή Αρbε̰ρεσ̈ε̰) είναι πληθυσμιακή ομάδα της Ελλάδας, τα μέλη της οποίας μιλούν τα Αρβανίτικα, κλάδο της τοσκικής διαλέκτου της αλβανικής γλώσσας. Μετακινήθηκαν κυρίως στη νότια και κεντρική Ελλάδα από την σημερινή νότια Αλβανία κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα, ιδίως μεταξύ του 13ου και 16ου αιώνα.

Ορισμένοι ιστορικοί ισχυρίζονται ότι οι Αρβανίτες δεν είναι Αλβανοί.

Ωστόσο σε πηγές της εποχής «Αρβανίτες» ονομάζονται κυρίως οι μουσουλμάνοι Αλβανοί που μάχονταν με την πλευρά του Οθωμανικού κράτους ή του Αλή Πασά ή και αυτόνομα ως ληστές .
Οι περιοχές στις οποίες εγκαταστάθηκαν και εντοπίζονται αρβανίτικοι πληθυσμοί είναι η Αττική, η Βοιωτία, η Καρυστία της νότιας Εύβοιας, τα νησιά του Αργοσαρωνικού, η Κορινθία και η Αργολίδα.
Αρβανίτες είναι κάποιοι διάσημοι Ελληνες, όπως η Μπουμπουλίνα και ο Πάγκαλος.

Μια Αρβανίτισσα νοικοκυρά

Κοτόπουλο αρβανίτικο, με ξίδι -Εχουμε συνταγές από την Αλβανία;  | iefimerida.gr 1

ΣΧΟΛΙΑ