Ο Μουμπάρακ αθώος, η Πλατεία Ταχρίρ τελείωσε -Η Αραβική Ανοιξη πέθανε [βίντεο & εικόνες] - iefimerida.gr

Ο Μουμπάρακ αθώος, η Πλατεία Ταχρίρ τελείωσε -Η Αραβική Ανοιξη πέθανε [βίντεο & εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

H δικαιοσύνη απέσυρε στις 29 Νοεμβρίου τις διώξεις κατά του πρώην δικτάτορα Χόσνι Μουμπάρακ ο οποίος κατηγορήθηκε για συνέργεια στον θάνατο των διαδηλωτών κατά την εξέγερση στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου το 2011. Η απόφαση προκάλεσε αντιδράσεις και πλήθος διαδηλωτών βγήκε στους δρόμους το περασμένο Σαββατοκύριακο.

«Η απόφαση δεν είναι τελεσίδικη και μπορεί να ασκηθεί έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο» είπε ο 31χρονος ακτιβιστής Hossam Bahgat στο αιγυπτιακό δίκτυο Mada Masr. Παρόλα αυτά, «σήμερα ο Χόσνι Μουμπάρακ είναι ελεύθερος» πρόσθεσε.

Η εξέγερση στην πλατεία Ταχρίρ προκάλεσε την πτώση του Μουμπάρακ από την εξουσία τον Φεβρουάριο του 2011, έπειτα από 30 χρόνια. Ο 86χρονος σήμερα πρώην δικτάτορας της Αιγύπτου παραπέμφθηκε σε δίκη για τον ρόλο του στην καταστολή των κινημάτων διαμαρτυρίας.

Τότε, σημειώθηκε στη χώρα μια «δημοκρατική παρένθεση», αναφέρει η γαλλόφωνη «Courrier International», καθώς στη χώρα διεξήχθησαν εκλογές και αναδείχθηκε πρόεδρος ο ισλαμιστής Μοχάμεντ Μόρσι, της Μουσουλμανικής Αδελφότητας. Ωστόσο, τον Ιούλιο του 2013, έπειτα από μια σύντομη θητεία, ο Μόρσι ο οποίος είχε εξαγγείλει την ευρεία επέκταση των αρμοδιοτήτων του, ανατράπηκε από τον στρατό ο οποίος έχρισε πρόεδρο τον Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι. Ο αλ Σίσι λίγο αργότερα, ανακήρυξε παράνομη τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, ενώ αναλυτές εντάσσουν στο πλαίσιο της εξουσίας του το γεγονός πως ο Μουμπάρακ απαλλάχθηκε των κατηγοριών.

Ο Μουμπάρακ δεν είναι γνωστός για τους χαμηλούς τόνους και το διακριτικό προφίλ του. Το γεγονός πως μόλις μερικές ώρες μετά την ανακοίνωση της απόφασης παραχώρησε τηλεφωνική συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό Al-Bilad το επιβεβαιώνει. Μάλιστα, όπως επισημαίνει η γαλλόφωνη ιστοσελίδα, ο παρουσιαστής του απηύθυνε τον λόγο με κάθε σεβασμό, όπως αρμόζει σε εκλεγμένο ηγέτη. Χαρακτηριστική είναι η ερώτηση: «Αρα δεν έχετε διαπράξει αυτά τα εγκλήματα (για τα οποία κατηγορηθήκατε), έτσι δεν είναι»; Ο Μουμπάρακ απάντησε: «Δεν έχω κάνει απολύτως τίποτα». Ωστόσο, η «Courrier International» επισημαίνει ότι μετά την ανατροπή του Μόρσι, το παλιό καθεστώς είναι ακόμη πιο παντοδύναμο από ό,τι ήταν πριν από το 2011, στον χώρο των μίντια.

Ο Μουμπάρακ αθώος, η Πλατεία Ταχρίρ τελείωσε -Η Αραβική Ανοιξη πέθανε [βίντεο & εικόνες] | iefimerida.gr 0

Η πρώτη selfie του Μουμπάρακ αμέσως μετά την αθωωτική απόφαση

Ο Μουμπάρακ αθώος, η Πλατεία Ταχρίρ τελείωσε -Η Αραβική Ανοιξη πέθανε [βίντεο & εικόνες] | iefimerida.gr 1

Ωστόσο, ο κόσμος που δεν είδε με καλό μάτι την απόφαση, προχώρησε στο ανάλογο φωτομοντάζ

Η «παλινόρθωση» της παλιάς ολιγαρχίας

Ωστόσο, η απόφαση δεν έγινε αποδεκτή στη χώρα. «Η αθώωση αναζωπυρώνει την οργή» είναι ο τίτλος της αιγυπτιακής εφημερίδας «Al-Shourouk» η οποία τον συνοδεύει από μια φωτογραφία με τις πολυπληθείς διαδηλώσεις του Σαββατοκύριακου, που έλαβαν χώρα στην Ταχρίρ, στις μεγάλες πόλεις και τα πανεπιστήμια.

Κατά τις διαδηλώσεις, έχασαν τη ζωή τους δύο άτομα, ενώ τουλάχιστον εννέα τραυματίστηκαν και δεκάδες συνελήφθησαν από τις δυνάμεις ασφαλείας,

Ο συγγραφέας Alaa Al-Aswami που συμμετείχε στις διαδηλώσεις, έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter: «Νέοι άνθρωποι διαδήλωναν ειρηνικά κατά της αθώωσης του Μουμπάρακ και δέχθηκαν πυροβολισμούς με πραγματικά πυρά. Δύο από αυτούς είναι νεκροί. Γιατί; Θέτω την ερώτηση στον πρόεδρο αλ Σίσι».

Η απάντηση ήρθε από τη μεγαλύτερης κυκλοφορίας εφημερίδα της Αιγύπτου, την «Al Ahram» η οποία έγραψε: «Αυτή η απόφαση προκαλεί τον εφησυχασμό των αστυνομικών δυνάμεων αναφορικά με την απουσία νομικών διώξεων εναντίον της κατάχρησης εξουσίας έναντι των διαδηλωτών». Οι άνθρωποι του παλαιού καθεστώτος, προσθέτει η εφημερίδα, μπορούν να νιώθουν ότι ενθαρρύνονται «μπροστά σε μια προοπτική νίκης στις μελλοντικές εθνικές εκλογές, οι οποίες είναι προγραμματισμένες για τις αρχές του 2015».

«Ο πρώην πρόεδρος του πρώην κυβερνώντος κόμματος του PND (Εθνικό Δημοκρατικό Κόμμα), ο πάμπλουτος επιχειρηματίας Ahmed Ezz», στον οποίο σημειωτέον είχε ασκηθεί ποινική δίωξη για διαφθορά, κατηγορίες οι οποίες έπεσαν μετά την άνοδο του αλ Σίσι, «είναι ήδη στη διαδικασία της αναδημιουργίας των δικτύων του που θα του εξασφαλίσουν μια πλειοψηφία δύο τρίτων μέσα στο μελλοντικό κοινοβούλιο» προσθέτει η εφημερίδα.

Η νεολαία που επαναστατεί και το τραγούδι που αποκαλεί νταβατζή τον Μουμπάρακ και τον αλ Σίσι

Οσο για τη νεολαία που εξακολουθεί να επαναστατεί και να βγαίνει στους δρόμους, η «Courrier International» σημειώνει ότι φαίνεται να ξεκινά έναν νέο κύκλο διαμαρτυριών μετά την απόσυρση των κατηγοριών κατά του Μουμπάρακ. «Κάτω το καθεστώς Σίσι - Μουμπάρακ» ήταν το σλόγκαν του κινήματος της 6ης Απριλίου που καλούσε τους νέους να συμμετέχουν στις διαδηλώσεις.

Ο καλλιτέχνης Rami Issam, που αποκαλείται και ο τροβαδούρος της πλατείας Ταχρίρι, κυκλοφόρησε το νέο του τραγούδι που φέρει τον τίτλο «Η βασιλεία του νταβατζή», αναφερόμενος στον αλ Σίσι. Μάλιστα, στο βίντεο κλιπ του δείχνει εικόνες από τη «δόξα» του αλ Σίσι, από την προεκλογική του εκστρατεία τον Μάιο του 2014, αναδεικνύοντας έτσι περισσότερο την αντίθεση ανάμεσα στις υποσχέσεις των κυβερνώντων και της σκληρής πραγματικότητας που βιώνει ο λαός της Αιγύπτου. «Εμείς ξεφορτωθήκαμε έναν νταβατζή (σ.σ. Μουμπάρακ) για να φορτωθούμε έναν άλλον (αλ Σίσι). Ο δρόμος του στρωμένος με το αίμα των μαρτύρων της επανάστασης» αναφέρουν, μεταξύ άλλων οι στίχοι.

Το τραγούδι

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ