Χάρολντ Χαμ: Ο βαρόνος του πετρελαίου που έχασε 12 δισ. δολάρια σε τρεις μήνες από την πτώση στην τιμή του «μαύρου χρυσού» [εικόνες] - iefimerida.gr

Χάρολντ Χαμ: Ο βαρόνος του πετρελαίου που έχασε 12 δισ. δολάρια σε τρεις μήνες από την πτώση στην τιμή του «μαύρου χρυσού» [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μπορεί οι περισσότεροι να πανηγυρίζουν για την πτώση της τιμής του πετρελαίου, αφού αυτό συνεπάγεται πως θα ξοδέψουν λιγότερα σε μία δύσκολη συγκυρία, μιας και η κρίση έχει γονατίσει τα περισσότερα νοικοκυριά, υπάρχουν όμως και αυτοί που καταστρέφονται οικονομικά, όπως οι βαρόνοι του πετρελαίου.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Χάρολντ Χαμ, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Continental Resources, εταιρείας εκμετάλλευσης σχιστολιθικών υδρογονανθράκων στην πετρελαιοφόρα περιοχή Μπάκεν της Βόρειας Ντακότα, που είδε την περιουσία του να μειώνεται στο μισό, αφού έχασε 12 δισ. δολάρια σε τρεις μήνες από την πτώση της τιμής του «μαύρου χρυσού».

Χάρολντ Χαμ: Ο βαρόνος του πετρελαίου που έχασε 12 δισ. δολάρια σε τρεις μήνες από την πτώση στην τιμή του «μαύρου χρυσού» [εικόνες] | iefimerida.gr 0

Ο ίδιος πάντως, μιλώντας στο Bloomberg, υποστήριξε πως είναι αναπόφευκτη η μείωση της παραγωγής σχιστολιθικών υδρογονανθράκων στις ΗΠΑ όσο παραμένουν χαμηλά οι τιμές του πετρελαίου. Εκτιμά, δε, πως το πλήγμα δεν θα είναι τόσο καίριο για τους παραγωγούς του Τέξας και της Βόρειας Ντακότα όσο για άλλες χώρες, όπως η Βενεζουέλα και το Ιράν.

Ποιος είναι ο Χάρολντ Χαμ

Χάρολντ Χαμ: Ο βαρόνος του πετρελαίου που έχασε 12 δισ. δολάρια σε τρεις μήνες από την πτώση στην τιμή του «μαύρου χρυσού» [εικόνες] | iefimerida.gr 1

Ο μεγιστάνας του πετρελαίου γεννήθηκε στην Οκλαχόμα. Βρήκε δουλειά αντλώντας φυσικό αέριο μετά το σχολείο και στη συνέχεια καθάριζε δεξαμενές πετρελαίου. Μόλις συγκέντρωσε χρήματα άνοιξε μια εταιρεία άντλησης πετρελαίου και με ένα δάνειο ύψους 1.000 δολαρίων ίδρυσε την Continental. Η εταιρεία του ανακάλυψε το Cedar Hills Field στη Βόρεια Ντακότα το 1995 και έκτοτε έγινε μία από τις μεγαλύτερες εγχώριες πετρελαϊκές εταιρείες των ΗΠΑ.

Σήμερα είναι ένας από τους πλουσιότερους άνδρες των ΗΠΑ. Η αξία των μετοχών της Continental Resources τις οποίες διακρατεί (68%) ισούται με σχεδόν 14 δισ. δολάρια, σύμφωνα με το περιοδικό Forbes, που τον κατατάσσει στην 33η θέση (από τις 400) στον κατάλογο των πλουσιότερων Αμερικανών.

Το περιοδικό Time είχε συμπεριλάβει τον Χαμ στην ετήσια κατάταξη με τα 100 πρόσωπα που έχουν τη μεγαλύτερη επιρροή το 2012, επισημαίνοντας ότι κατάφερε να καταστήσει κερδοφόρα την επιχείρησή του χάρη στην εκμετάλλευση σχιστολιθικού φυσικού αερίου.

Το πολύκροτο διαζύγιο -Η πρώην θέλει να του πάρει τη μισή περιουσία

Χάρολντ Χαμ: Ο βαρόνος του πετρελαίου που έχασε 12 δισ. δολάρια σε τρεις μήνες από την πτώση στην τιμή του «μαύρου χρυσού» [εικόνες] | iefimerida.gr 2

Ο μεγιστάνας πρέπει να καταβάλει 995.481.852 δολάρια στην πρώην σύζυγό του Σου Αν, ηλικίας 58 ετών, σύμφωνα με την απόφαση που εξέδωσε ο δικαστής Χάουαρντ Χάραλσον, σε ένα δικαστήριο της Οκλαχόμα, στις νότιες ΗΠΑ, μετά την αίτηση διαζυγίου που κατέθεσε η πρώην σύζυγός τους εξαιτίας των νυχτοπερπατημάτων του Χαμ.

Τώρα -κι αφού έχει ήδη καταβάλει 22 εκατομμύρια δολάρια- ο Χαμ καλείται να πληρώσει 322.731.842 δολάρια πριν από την 31η Δεκεμβρίου, και κατόπιν να καταβάλει στην πρώην σύζυγό του «μηνιαία διατροφή ύψους 7 εκατομμυρίων δολαρίων, αρχής γενομένης από την 20ή Ιανουαρίου του 2015 και πριν από την 20ή ημέρα κάθε μήνα», ωσότου συγκεντρωθεί το συνολικό ποσό των 650 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ