Οι σχολικές αγορές λίγο πριν χτυπήσει το κουδούνι - iefimerida.gr

Οι σχολικές αγορές λίγο πριν χτυπήσει το κουδούνι

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τσάντες, τετράδια, κασετίνες, μολύβια αλλά και διάφορα άλλα, λιγότερο ή περισσότερο απαραίτητα, είναι τα αξεσουάρ που θα συνοδεύσουν τους μαθητές και αυτή τη σχολική χρονιά. Αρκετοί είναι αυτοί που θα «βολευτούν» με τα περσινά τους, όμως οι περισσότεροι, μαζί με τους γονείς τους, θα επισκεφτούν κάποιο κατάστημα για να αγοράσουν έστω και λίγα, καινούργια.

Σύμφωνα με τους ανθρώπους της αγοράς, οι τιμές στα περισσότερα σχολικά είδη έχουν παραμείνει στα περσινά επίπεδα, ενώ μειωμένες έως και 10% είναι οι τιμές στα τετράδια και τα μολύβια. Όσον αφορά το κύριο έξοδο που είναι η αγορά μίας καινούργιας τσάντας, καταστηματάρχες της Αθηνάς επισημαίνουν ότι πάντα υπάρχουν ευκαιρίες, εάν επιλεγούν τσάντες που έμειναν αδιάθετες από την προηγούμενη χρονιά, οι τιμές των οποίων μπορεί να είναι και 50% πιο κάτω.

Πάντως, αν και έχουν μείνει μόνο λίγες ημέρες από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και οι τιμές στα ράφια είναι ικανοποιητικές η κ. Ελένη, ιδιοκτήτρια καταστήματος με βιβλία και σχολικά είδη στους Αμπελοκήπους, υποστηρίζει ότι η κίνηση, σε σχέση με πέρσι, είναι μειωμένη, καθώς όπως λέει «ο κόσμος δεν έχει χρήματα για να διαθέσει».

Ωστόσο, σημειώνει ότι τη μεγαλύτερη ζημιά στα συνοικιακά καταστήματα δεν την κάνει η οικονομική κρίση, αλλά τα πολυκαταστήματα. «Ο κόσμος προτιμάει να πηγαίνει σε αυτά γιατί είναι ενδεχομένως λίγο φθηνότερα, αλλά τα πράγματα που πωλούν είναι κατώτερης ποιότητας», λέει.

Στα ποιοτικά προϊόντα που διαθέτουν τα συνοικιακά καταστήματα επικεντρώνεται και η κ. Καίτη, που διατηρεί παρόμοια επιχείρηση στο Παλαιό Φάληρο Λέει: «Εμείς πουλάμε τσάντες μέσα στον Οκτώβριο ή και το Νοέμβριο, επειδή πολλές από αυτές, που τις προμηθεύτηκαν από κάποιο πολυκατάστημα, σκίζονται μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα».

Οι τιμές στις σχολικές τσάντες, στα συνοικιακά καταστήματα, κυμαίνονται από 10 έως 60 ευρώ. Μία καλή τσάντα πάντως κοστίζει 45-50 ευρώ. Τα τετράδια ξεκινούν από 60 λεπτά και φτάνουν το 1 ευρώ και 90 λεπτά, ένα κλασικό 50φυλλο κοστίζει 1 ευρώ, τα μολύβια από 30 λεπτά έως 1 ευρώ και οι κασετίνες κοντά στα 10 ευρώ. Αντίστοιχα στα μεγάλα πολυκαταστήματα παιχνιδιών και σχολικών ειδών οι τιμές κυμαίνονται στα τετράδια από 50 λεπτά έως 1,80, οι τσάντες από 5-50 ευρώ, οι κασετίνες από 2 ευρώ και τα μολύβια κατά μέσω όρο 50 λεπτά. Αξίζει βέβαια να σημειωθεί η τεράστια ποικιλία που διαθέτουν τα πολυκαταστήματα σε όλα τα είδη και οι ειδικές προσφορές που κάνουν (π.χ. 4 μολύβια, 1 γόμα και μία ξύστρα 60 λεπτά).

Η κ. Παύλου, που η κόρη της θα πάει φέτος στο σχολείο για πρώτη φορά, επέλεξε για τις αγορές της ένα πολυκατάστημα. «Είναι φθηνότερα και τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο δεν μπορώ να διαθέσω πάνω από 50-60 ευρώ», λέει στο ΑΠΕ- ΜΠΕ.

Τα πολυκαταστήματα προτιμάει για τις μαζικές της αγορές και η κ. Ζανέτ, γιατί όπως λέει, είναι λίγο φθηνότερα και συμφέρουν περισσότερο. Ωστόσο, επισημαίνει ότι «για μεμονωμένες αγορές σχολικών θα πάω και στο γειτονικό μαγαζί για να ενισχύσω την τοπική αγορά». Πάντως, δηλώνει ότι «φέτος θα ψωνίσω μόνο τα απολύτως απαραίτητα. Τα περσινά, που είναι σε καλή κατάσταση θα χρησιμοποιηθούν και φέτος κανονικά».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ