Τσίπρας: Θα αντικαταστήσουμε το Μνημόνιο με το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης - iefimerida.gr

Τσίπρας: Θα αντικαταστήσουμε το Μνημόνιο με το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ετοιμος να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας και να σταματήσει τον κατήφορο δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ από την αρχή της τοποθέτησής του, ενώπιον επιχειρηματικού κόσμου, επιχείρησε να κάνει ξεκάθαρο ότι η ανάπτυξη και η έξοδος από την κρίση περνούν αποκλειστικά και μόνο μέσα από την κατάργηση της λιτότητας που βυθίζει την οικονομία.

«Η προσπάθεια της κυβέρνησης να εκλογικεύσει την αθλιότητα συνιστά από μόνη της ηθική και πολιτική αθλιότητα»

Κατηγόρησε τους δανειστές ότι επιχειρούν να μας τιμωρήσουν για τα δικά τους λάθη, με την αποτυχία του Μνημονίου, αλλά και την κυβέρνηση για την επιμονή της να παρουσιάζει ως κανονικότητα την κατάσταση που επικρατεί. Μάλιστα, χρησιμοποίησε πολύ σκληρές εκφράσεις: «Και η προσπάθειά της να εκλογικεύσει την αθλιότητα συνιστά από μόνη της ηθική και πολιτική αθλιότητα».

Αντικατάσταση του Μνημονίου από το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρέπεμψε στο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, το οποίο συναρθρώνεται με το Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης και το Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων και, όπως τόνισε, «με το πρόγραμμα αυτό θα αντικαταστήσουμε το Μνημόνιο από τις πρώτες κιόλας μέρες της νέας διακυβέρνησης, προτού και ανεξάρτητα από την έκβαση της διαπραγμάτευσης».

Με φρασεολογία προσαρμοσμένη στην περίσταση και στο ακροατήριο, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ καθησύχασε εν πρώτοις τους παρισταμένους, σημειώνοντας πως «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν καταθέτει μια ανεύθυνη στρατηγική διακινδύνευσης. Αλλά μια στρατηγική διεκδίκησης με ασφάλεια, μέσα σε ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο, όπου ωριμάζει ολοένα και περισσότερο η ανάγκη της αλλαγής στρατηγικής».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν παρουσίασε ένα πρόγραμμα νέων ελλειμμάτων», είπε και ξεκαθάρισε πως το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί ανεξάρτητα και έξω από τη διαδικασία της σκληρής διαπραγμάτευσης που θα αφορά τη βιωσιμότητα του χρέους καθώς και την ανάγκη γενναίας αύξησης των ευρωπαϊκών δημόσιων επενδύσεων για την επιστροφή στην ανάπτυξη και την απασχόληση.

Οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις

Παρουσιάζοντας στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου τις προοδευτικές μεταρρυθμίσεις και διαρθρωτικές αλλαγές, όπως τις χαρακτήρισε, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για:

- Θεσμική αναδιοργάνωση του κράτους και του πολιτικού συστήματος και χειραφέτησή τους από μηχανισμούς συμφερόντων.
- Καταπολέμηση της διαφθοράς και της διαπλοκής.
- Αναδιοργάνωση και αναβάθμιση της δημόσιας διοίκησης.
- Δημιουργία ενός νέου φορολογικού συστήματος, απλού και δίκαιου, στη βάση ενός καθολικού περιουσιολογίου χωρίς εξαιρέσεις.
- Άσκηση προς όφελος της κοινωνίας των δικαιωμάτων του κράτους, με βάση τη μετοχική του συμμετοχή στις υφιστάμενες τράπεζες.
- Δημόσια αναπτυξιακή τράπεζα και δίκτυο τραπεζών ειδικού σκοπού.
- Ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους, της δημόσιας εκπαίδευσης και της κοινωνικής ασφάλισης σε νέες βάσεις.
- Αποκατάσταση εργασιακών δικαιωμάτων και κοινωνικά αποτελεσματικών πολιτικών απασχόλησης.
- Ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις με δημόσιες πολιτικές που αναβαθμίζουν την παραγωγική βάση, ενισχύουν την οικονομική καινοτομία και τον οικολογικό μετασχηματισμό, προωθούν τον χωρικό σχεδιασμό και την κοινωνική και περιφερειακή συνοχή της ανάπτυξης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Αλέξης Τσίπρας ΣΥΡΙΖΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ