Η κληρονομιά των Πλανταγενετών: Τα ομορφότερα ιστορικά κάστρα της Βρετανίας [εικόνες] - iefimerida.gr

Η κληρονομιά των Πλανταγενετών: Τα ομορφότερα ιστορικά κάστρα της Βρετανίας [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οι Πλαναγενέτες ήταν αδιαμφισβήτητα η πιο αιματηρή δυναστεία στην ιστορία της Αγγλίας, επισκιάζοντας με τα κατορθώματά τους ακόμα και τη δόξα των Τυδώρ.

Σε πρόσφατο άρθρο της, η βρετανική Telegraph καταγράφει και παρουσιάζει όλα τα ιστορικά κάστρα της Αγγλίας που σχετίζονται με τη συγκεκριμένη δυναστεία, καθώς και τους θρύλους που τα συνοδεύουν.

Ο Πύργος του Λονδίνου
Ο κατάλογος των επιφανών Πλανταγενετών που μπήκαν στον Πύργο του Λονδίνου και δεν ξαναβγήκαν είναι καταθλιπτικά μεγάλος. Οι περισσότεροι γνωστοί, όπως ο Εδουάρδος ο 5ος και ο νεότερος αδελφός του Δούκας Ριχάρδος της Υόρκης εξαφανίστηκαν κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Ριχάρδου του 3ου. Επίσης ο Χένρι ο VI δολοφονήθηκε εδώ. Η Μάργκαρετ Πόλο, μία από τις τελευταίες της δυναστείας, πέθανε εκεί σε ηλικία 67 ετών. Η διασημότερη ωστόσο ιστορία για τον Πύργο είναι της εξέγερσης του αγρότη το 1381: ένας όχλος εισέβαλε στο κάστρο, έσυρε έξω τον Ριχάρδο και τον Αρχιεπίσκοπο του Καντέρμπουρι και τους αποκεφάλισε.

Κάστρο Γουόργουικ
Οι κόμητες του Γουόργουικ ήταν βαθιά μπλεγμένοι στην ίντριγκα: ήταν εδώ που ο λατρεμένος του βασιλιά, Πίερς Γκάβεστον, δικάστηκε από ένα λαϊκό δικαστήριο, προτού αποκεφαλιστεί. Το κάστρο πλέον έχει την ίδια διοίκηση με το μουσείο της Μαντάμ Τυσσώ και έτσι μπορείτε να εντοπίσετε κέρινα ομοιώματα που έχουν αναδιαμορφωθεί ως ιστορικοί χαρακτήρες.

Kαθεδρικός ναός του Καντέρμπουρι
Μία από τις περιβόητες διαμάχες του Μεσαίωνα ήταν μεταξύ του πρώτου βασιλιά των Πλανταγενετών, Ερρίκου Β', και του αρχιεπισκόπου και πρώην φίλου του, Τόμας Μπέκετ. Ο αρχιεπίσκοπος δολοφονήθηκε στον καθεδρικό ναό του Καντέρμπουρι την 29η Δεκεμβρίου 1170 από τέσσερις ιππότες οι οποίοι νόμιζαν ότι έκαναν το χρέος του βασιλιά: ένα πολύ συγκινητικό μνημείο σηματοδοτεί το σημείο όπου το κεφάλι του Μπέκετ έπεσε κομμένο στο κρύο πάτωμα από ένα σπαθί. Στην κρύπτη, μπορείτε να σταθείτε στο σημείο όπου ο Ερρίκος έκανε μετάνοια για το θάνατο του φίλου του: ο βασιλιάς γδύθηκε και τελετουργικά μαστιγώθηκε από όλους τους μοναχούς του καθεδρικού ναού το 1174, σε μια προσπάθεια να κερδίσει την εύνοια του Θεού κατά τη διάρκεια μιας μαζικής εξέγερσης εναντίον της κυριαρχίας του. (Αξίζει να σημειωθεί ότι έπιασε.) Επίσης, εδώ βρίσκονται οι τάφοι του Μαύρου Πρίγκιπα και του Ερρίκου του IV, ο οποίος καθαίρεσε τον ξάδελφό του, Ριχάρδο ΙΙ, το 1399.

Κάστρο Κένιλγουορθ
Ενα τεράστιο φρούριο -κάποτε το σημαντικότερο στα Midlands- είναι ημι-ερείπιο τώρα, αφού καταστράφηκε κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου. Στο παρελθόν ήταν ένα μεγαλοπρεπές, επιβλητικό βασιλικό κάστρο που περιβάλλεται από μια λίμνη και καλύπτει περίπου 100 στρέμματα. Φιλοξένησε μερικούς από τους μεγαλύτερους άρχοντες της δυναστείας των Πλανταγενετών συμπεριλαμβανομένων των Σιμόν ντε Μονφόρτ - οι οποίοι έχουν καταφύγει εδώ σε πείσμα του βασιλιά το 1266 - τον Τόμας του Λάνκαστερ, τον εχθρό και τον ξάδελφό του Εδουάρδο ΙΙ, και τον Ιωάννη του Γκαντ. Μερικά από τα ερείπια χρονολογούνται από την εποχή των Τυδώρ, αλλά το μεγαλύτερο μέρος του κατασκευάστηκε το Μεσαίωνα.

Αβαείο του Γουέστμινστερ, Λονδίνο
Μετρώντας μία χιλιετία ιστορίας, η εντυπωσιακή εκκλησία ανακατασκευάστηκε στα χρόνια των Πλανταγενετών από τον ενθουσιασμό του ευσεβούς βασιλιά Ερρίκου του ΙΙΙ. Πέντε βασιλιάδες της δυναστείας (ο Ερρίκος ο ΙΙΙ, ο Εδουάρδος ο Α, ο Εδουάρδος ο ΙΙΙ, ο Ριχάρδος ο ΙΙ και ο Ερρίκος ο V) και τέσσερις σύζυγοι τους (Ελεονώρα της Καστίλλης, Φιλίππα Αινώ, Αννι της Βοημίας και Αικατερίνη του Βαλουά) έχουν θαφτεί γύρω από το ναό. Αποτελεί το μεγαλύτερο βασιλικό τάφο στη Βρετανία.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ