Σπουδαία νέα: Ο Γ. Κουμεντάκης υπεύθυνος για τη δεύτερη σκηνή της Λυρικής στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Στ. Νιάρχος

Μια μεγάλη έκπληξη, που αυξάνει τις προσδοκίες και την αδημονία για τη λειτουργία της Λυρικής στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) στο Φάληρο, μόλις ανακοινώθηκε: Ο σπουδαίος συνθέτης Γιώργος Κουμεντάκης αναλαμβάνει υπεύθυνος για το καλλιτεχνικό-αναπτυξιακό πρόγραμμα της δεύτερης σκηνής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (ΕΛΣ), στις νέες εγκαταστάσεις της στο ΚΠΙΣΝ.



Ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Μύρων Μιχαηλίδης σημειώνει: «Μετά από μια γόνιμη πολύμηνη συνεργασία για την κατάρτιση του προγράμματος της δεύτερης σκηνής της ΕΛΣ, με ιδιαίτερη χαρά ανακοινώνουμε σήμερα την ένταξη του συνθέτη Γιώργου Κουμεντάκη στη δημιουργική ομάδα της καλλιτεχνικής διεύθυνσης. Στόχος είναι η ανάδειξη της δεύτερης σκηνής της ΕΛΣ στο ΚΠΙΣΝ (χωρητικότητας 400 θέσεων) σε ένα ζωντανό κύτταρο, με προτάσεις εναλλακτικού ή πειραματικού χαρακτήρα, συνεχή δραστηριότητα και πολύπλευρη στόχευση, που θα τονώσει τη δημιουργικότητα των νέων, την εκπαίδευση, την ψυχαγωγία και τις διεθνείς συνέργειες του λυρικού θεάτρου μας. Με το πρόγραμμα που ετοιμάζουμε, είμαστε βέβαιοι ότι και η σκηνή αυτή θα σημειώσει υψηλή επισκεψιμότητα, ενώ θα αποτελέσει ένα δημιουργικό πεδίο για όλους, χωρίς αποκλεισμούς».

Ο Γιώργος Κουμεντάκης αναφέρει: «Με ιδιαίτερη χαρά αποδέχτηκα την πρόταση του καλλιτεχνικού διευθυντή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής κ. Μύρωνα Μιχαηλίδη να έχω την επίβλεψη του καλλιτεχνικού-αναπτυξιακού προγράμματος της δεύτερης σκηνής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Η πρότασή του, που επιστεγάζει μια γόνιμη συνεργασία μηνών, με τιμά ιδιαίτερα. Θα προσφέρω ό,τι καλύτερο διαθέτω στην προσπάθεια να αναδειχθεί η σύγχρονη ελληνική δημιουργία και να διαδοθεί τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό».

Ο Γιώργος Κουμεντάκης προσέφερε τον Νοέμβριο στην παγκόσμια μουσική σκηνή ένα νέο έργο σημαντικό, ένα έργο αναφοράς, την όπερα «Φόνισσα», βασισμένη στο αριστούργημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, σε λιμπρέτο Γιάννη Σβώλου. Ενα έργο που όρθιο χειροκροτούσε το κοινό, για να αποθεωθεί στη συνέχεια και από τους κριτικούς. Εκεί απελευθερώθηκε και αποκαλύφθηκε το μουσικό σύμπαν του συνθέτη, ο μοναδικός δημιουργικός του τρόπος, καθώς τα στοιχεία της παράδοσης, βιωμένα, επεξεργασμένα μέσα από τα διαυγή φίλτρα του συναισθήματος και της γνώσης, συναντήθηκαν με τη σύγχρονη δημιουργία.

*Η πρώτη φωτογραφία είναι του Ανδρέα Σιμόπουλου και είχε δημοσιευθεί στο Popaganda σε συνέντευξη του συνθέτη.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ