Το μεσημέρι θα δέσει στην Ιεράπετρα το πλοίο με τους 700 μετανάστες -Επιβαίνουν και ένοπλοι [βίντεο & εικόνες] - iefimerida.gr

Το μεσημέρι θα δέσει στην Ιεράπετρα το πλοίο με τους 700 μετανάστες -Επιβαίνουν και ένοπλοι [βίντεο & εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σήμερα το μεσημέρι αναμένεται να προσεγγίσει την Ιεράπετρα το ρυμουλκούμενο από τη φρεγάτα «Υδρα» φορτηγό πλοίο (με σημαία Κιριμπάτι) στο οποίο επιβαίνουν 700 παράτυποι μετανάστες και το οποίο βρέθηκε να πλέει ακυβέρνητο, λόγω μηχανικής βλάβης, 30 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά της Κρήτης.

Στην Ιεράπετρα έφθασε χθες το βράδυ ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, Σεραφείμ Τσόκας, ο οποίος ανέλαβε τον συντονισμό των προσπαθειών της φιλοξενίας των μεταναστών και πραγματοποίησε σύσκεψη στον δήμο με φορείς για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της κατάστασης.

Το μεσημέρι θα δέσει στην Ιεράπετρα το πλοίο με τους 700 μετανάστες -Επιβαίνουν και ένοπλοι [βίντεο & εικόνες] | iefimerida.gr 0

Σύμφωνα με το cretapost.gr, σε μια σύσκεψη που διήρκεσε περίπου δύο ώρες, αποφασίστηκε πως το κλειστό γυμναστήριο της Ιεράπετρας είναι το μέρος όπου θα φιλοξενηθούν αρχικά οι μετανάστες, όπου θα εξεταστούν από τους γιατρούς, θα τους παραχθούν οι πρώτες βοήθειες, ενώ θα τους προσφερθεί για αρχή ένα ζεστό ρόφημα και φαγητό. Επειτα από συνεχείς συσκέψεις όλων των εμπλεκόμενων φορέων, αποφασίστηκε πού θα μεταφερθεί αρχικά ο μεγάλος αυτός αριθμός μεταναστών αλλά και ποιες θα είναι οι ενέργειες που θα γίνουν.

Το μεσημέρι θα δέσει στην Ιεράπετρα το πλοίο με τους 700 μετανάστες -Επιβαίνουν και ένοπλοι [βίντεο & εικόνες] | iefimerida.gr 1

Το χρονικό

Χθες τα ξημερώματα το φορτηγό πλοίο με σημαία Κιριμπάτι εξέπεμψε σήμα SOS, καθώς υπέστη μηχανική βλάβη την ώρα που βρισκόταν 30 μίλια νοτιοανατολικά της Ιεράπετρας. Αμέσως σήμανε συναγερμός στις αρχές του νησιού, με το Λιμενικό να σπεύδει στο σημείο και να ακολουθεί το Πολεμικό Ναυτικό.

Στο πλοίο, που έχει μήκος 77 μέτρων, βρίσκονται 700 μετανάστες, οι 200 εκ των οποίων είναι γυναίκες και παιδιά. Στο σημείο έπνεαν ισχυροί άνεμοι έντασης έως και 8 μποφόρ.

Η ρυμούλκηση

Το μεσημέρι ήδη βρίσκονταν στο σημείο, εκτός από δυνάμεις του Πολεμικού Ναυτικού και του Λιμενικού Σώματος, παραπλέοντα εμπορικά πλοία, ιδιωτικά σκάφη, αλλά και ο Ερυθρός Σταυρός.

Ο κυβερνήτης της φρεγάτας «Ύδρα» του Πολεμικού Ναυτικού αποφάσισε τη ρυμούλκηση του πλοίου στην πιο κοντινή ακτή και ξεκίνησε η επιχείρηση διάσωσης. Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, μεταξύ των επιβαινόντων βρίσκονται και ένοπλοι πέραν των παράτυπων μεταναστών.

Συσκέψεις φορέων

Την ίδια ώρα, στην Ιεράπετρα ήταν σε εξέλιξη σύσκεψη με τους αρμόδιους φορείς για το τι ακριβώς θα γίνει μόλις οι μετανάστες πατήσουν το πόδι τους στη στεριά.

Σε επιφυλακή τέθηκαν γιατροί και νοσοκομεία καθώς θα έπρεπε να δοθούν οι πρώτες βοήθειες σε όσους μετανάστες την χρειάζονται αλλά και να εξεταστούν για τυχόν μολυσματικές ασθένειες, όπως ο ιός Έμπολα.

Το μεσημέρι θα δέσει στην Ιεράπετρα το πλοίο με τους 700 μετανάστες -Επιβαίνουν και ένοπλοι [βίντεο & εικόνες] | iefimerida.gr 2

Πηγή βίντεο-φωτό: cretapost.gr

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ