Νέες αντιδράσεις από τις αγορές: Σκεφτείτε καλά πριν επενδύσετε στην Ελλάδα -Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ανάθεμα για τα ομόλογα - iefimerida.gr

Νέες αντιδράσεις από τις αγορές: Σκεφτείτε καλά πριν επενδύσετε στην Ελλάδα -Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ανάθεμα για τα ομόλογα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οι αγορές αντιδρούν ξανά. Τη Δευτέρα η απόδοση του ισπανικού 10ετούς ομολόγου μειώθηκε κατά 2% - το χαμηλότερο επίπεδο που έπιασε ποτέ. Οι «περιφερειακές» αγορές μπαίνουν ξανά στο προσκήνιο. Κυρίως τα ομόλογα από την Ελλάδα, την Ισπανία, την Ιταλία, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία.

Οι κινήσεις του Ντράγκι προσέλκυσαν αρκετούς επενδυτές, αλλά το άρθρο σημειώνει πως τα πράγματα για τους Αμερικανούς επενδυτές δεν είναι τόσο απλά, όσο φαίνονται. Όπως αναφέρεται, η μετατροπή του δολαρίου σε ευρώ είναι ένας πρώτος συναλλαγματικός κίνδυνος που θα πρέπει να αντιμετωπίσουν.

Από την άλλη, ακόμα και αν η ΕΚΤ αρχίζει να παρέχει φθηνά κεφάλαια και να αγοράζει ομόλογα, ως μέρος του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, αυτές οι κινήσεις δεν θα φτάνουν. Θα χρειαστούν μακροπρόθεσμες λύσεις που αυτή τη στιγμή δεν φαίνονται στον ορίζοντα, ενώ υπάρχει πάντα ο κίνδυνος η ΕΚΤ να μετρήσει με μεγαλύτερη αισιοδοξία τα δεδομένα της αγοράς. Επιπλέον δεν θα πρέπει να παραγνωρίζονται οι κοινωνικοί και οι πολιτικοί παράγοντες, έτσι όπως υφίστανται αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη. Η ανεργία είναι υψηλή, ειδικά στους νέους. Οι τιμές των ακινήτων δεν έχουν ακόμη ανακάμψει, το χρέος επιβαρύνεται συνεχώς, ενώ τα «κόκκινα» δάνεια είναι πάντα ένα σημαντικό πρόβλημα.

Η, δε, πολιτική αβεβαιότητα κάνει τα πράγματα ακόμη πιο δύσκολα. Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ στην Ελλάδα ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα σκληροπυρηνικό κόμμα που τάσσεται εναντίον της λιτότητας, ενώ στην Ισπανία οι Podemos ζητούν να αναδιαρθρωθεί το χρέος της χώρας. Όλες αυτές οι συζητήσεις είναι «ανάθεμα για τα κρατικά ομόλογα», αναφέρει χαρακτηριστικά το άρθρο. Είναι φανερό, προσθέτει, πως οι βασικότεροι κίνδυνοι προέρχονται από την Ελλάδα από τη στιγμή που δεν έχει κάτσει στο τραπέζι των συνομιλιών με την Τρόικα και η τελευταία δόση του προγράμματος παραπαίει λίγο πριν από την καταληκτική ημερομηνία της 8ης Δεκεμβρίου.

Ο Μιχάλα Μάρκουσεν της Societe Genegale σημειώνει: «Όντως αυτές οι φωνές γύρω από την αναδιάρθρωση του χρέους, αλλά και οι δημοσκοπήσεις μας αναγκάζουν να μιλήσουμε για μια υφέρπουσα επιστροφή σε δύσκολες και επικίνδυνες καταστάσεις».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΤ κρατικά ομόλογα
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ