Στρατιωτική ενίσχυση της Λιθουανίας στην Ουκρανία ανακοίνωσε ο Ποροσένκο

Την συμφωνία της Λιθουανίας με την Ουκρανία για αποστολή στρατιωτική ενίσχυσης, αποκάλυψε ο Πέτρο Ποροσένκο.

Ο Ουκρανός πρόεδρος τόνισε «Συμφωνήσαμε να γίνουν προμήθειες συγκεκριμένων στοιχείων συγκεκριμένου εξοπλισμού στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις» μετά από συνομιλίες που είχε με τη Λιθουανή πρόεδρο Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε. Παράλληλα, πρόσθεσε πως η Ουκρανία εκτιμά τη στήριξη της Λιθουανίας, λέγοντας «Αυτή είναι αληθινή βοήθεια».

Η Λιθουανή πρόεδρος πιεζόμενη να παραχωρήσει περισσότερες πληροφορίες επί του θέματος, αρκέστηκε στο να δηλώσει «η Ουκρανία θα λάβει όλη τη διαθέσιμη υποστήριξη από τη Λιθουανία και ό,τι έχει η Λιθουανία». Παράλληλα, η Γκριμπαουσκάιτε συνέδεσε τη χορήγηση της βοήθειας αυτής με την προώθηση βαθιών "μεταρρυθμίσεων" με στόχο την καταπολέμηση της «ενδημικής διαφθοράς», ενώ υποσχέθηκε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της Λιθουανίας θα εκπαιδεύσουν αξιωματικούς του ουκρανικού στρατού, ενώ οι Ουκρανοί στρατιωτικοί που τραυματίζονται θα νοσηλεύονται σε λιθουανικά νοσοκομεία.

Ακόμη, επισημάνθηκε πως «Κανείς δεν πρόκειται να σας βοηθήσει, ούτε σε ανθρωπιστικό επίπεδο, ούτε σε χρηματοοικονομικό επίπεδο, εάν δεν πιστεύει ότι η βοήθεια θα διανεμηθεί σωστά από την κυβέρνησή σας. Η πιο σημαντική μάχη που πρέπει να δοθεί δεν είναι μόνο αυτή στο στρατιωτικό πεδίο, αλλά αυτή εναντίον της διαφθοράς».

Την ίδια στιγμή η Γκριμπαουσκάιτε κατηγόρησε τη Ρωσία ότι «επιδεικνύει όλα τα χαρακτηριστικά της συμπεριφοράς ενός κράτους τρομοκράτη" και πως,"Η αποστολή όπλων και στρατιωτών χωρίς διακριτικά για να υποστηρίξουν τους τρομοκράτες, αυτή είναι τρομοκρατική συμπεριφορά».
Παρά της δηλώσεις του Ουκρανού προέδρου δεν γίνεται σαφές αν η Λιθουανία θα μιμηθεί τις ΗΠΑ, επίσης κράτος μέλος του NATO, και θα χορηγήσει μη θανατηφόρο στρατιωτικό εξοπλισμό, ή θα δώσει όπλα.

Σε ερώτηση αν η Ουκρανία θέλει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, ο Ποροσένκο επεσήμανε το ενδεχόμενο να διενεργηθεί ένα δημοψήφισμα κατά τα μελλοντικά έτη όταν η χώρα θα πληρεί όλα τα κριτήρια, λέγοντας πως αν η Ουκρανία προχωρούσε σε μια τέτοια κίνηση τώρα θα προκαλούσε «περισσότερη ζημιά από ό,τι καλό».

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων Αντρίι Λισένκο, από την Ουκρανία, έκανε λόγο για "τρεις στρατιώτες νεκρούς και 24 άλλους τραυματίες" μέσα στις τελευταίες 24 ώρες κοντά στο Λουγκάνσκ και το Ντονιέτσκ καθώς και κοντά στη Ντομπάλτσεβε, όχι μακριά από το μέτωπο.

Τέλος, ο δήμος του Ντονιέτσκ ανακοίνωσε από τη δική του πλευρά ότι 12 πολίτες τραυματίστηκαν το Σαββατοκύριακο και πολλά οικήματα υπέστησαν μεγάλες ζημιές από πυρά πυροβολικού. Ακόμη, αναφέρεται ότι επλήγη το δίκτυο διανομής φυσικού αερίου με αποτέλεσμα 5.000 οικήματα να μείνουν χωρίς θέρμανση.