«Εχουμε αηδιάσει, θέλουμε μέτρα και όχι άλλες ανακοινώσεις» - iefimerida.gr

«Εχουμε αηδιάσει, θέλουμε μέτρα και όχι άλλες ανακοινώσεις»

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Κουρασμένοι και αηδιασμένοι δηλώνουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι από την αναβλητικότητα και τη στάση που κρατά η Ελλάδα εδώ και ενάμισι χρόνο, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα πεισθούν από τις νέες ανακοινώσεις αν δεν δουν την έμπρακτη εφαρμογή τους! Σε αποκλειστικές δηλώσεις στελεχών της Ευρωζώνης στο REUTERS, εκτός του ότι αμφισβητούνται ευθέως τις προθέσεις της Κυβέρνησης να προχωρήσει στα όσα ανακοίνωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, τίθεται πλέον στο τραπέζι της αξιολόγησης η ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων.

Όχι όμως για το 2011- κι αυτό είναι μια ακόμα ένδειξη καλής θέλησης προς την ελληνική πλευρά- αλλά για το 2012, καθώς όπως επισημαίνει ένας αξιωματούχος, "ο προϋπολογισμός του 2012 δεν είναι εξαιρετικά φιλόδοξος, αφού υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης".

Σημειώνεται ότι με βάση το Μεσοπρόθεσμο Σχέδιο, το Έλλειμμα του 2012 θα πρέπει να περιοριστεί στο 6,5% από 7,6% το 2011 ή στα 14,9 δισ ευρώ από τα 17 δισ ευρώ. Ωστόσο, αυτή η μικρή φαινομενικά προσαρμογή των 2,1 δισ ευρώ απαιτεί μέτρα ύψους 7,029 δισ ευρώ όπως αυτά περιγράφονται στο Μεσοπρόθεσμο, μέτρα που θα πρέπει πλέον "φουσκώσουν" έτσι ώστε να καλύψουν τις φετινές δημοσιονομικές αποκλίσεις. Σύμφωνα με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους στο REUTERS, η φετινή διαφορά θα είναι τουλάχιστον μία μονάδα του ΑΕΠ ήτοι περίπου 2,2 δισ ευρώ κι αυτή η διαφορά θα πρέπει να καλυφθεί το 2012.

Θα πρέπει, μάλιστα, να υπάρξει η σχετική πρόβλεψη στο Προσχέδιο του Προϋπολογισμού που θα συζητήσει η Τρόικα με το υπουργείο Οικονομικών όταν επιστρέψει στην Αθήνα στις 14 Σεπτεμβρίου, καθώς αυτό θα αποτελέσει ένα από τα κριτήρια για να εκταμιευθεί η 6η δόση!

Όσον αφορά στο διπλωματικό Βατερλό που οδήγησε στις ανακοινώσεις της Τρίτης, οι ίδιοι αξιωματούχοι σημειώνουν ότι η Ελλάδα επιχείρησε να δοκιμάσει τις αντοχές της Ευρωζώνης, εκτιμώντας ότι δεν θα την αφήσουν να πτωχεύσει κι ότι τα δημοσιονομικά μέτρα δεν θα βελτιώσουν τη κατάσταση παρά τις νέες θυσίες. Δύο πηγές αναφέρουν, μάλιστα, ότι η Γερμανία διαμήνυσε στην Αθήνα τη περασμένη Δευτέρα ότι επεξεργάζεται "Σχέδιο Β", χωρίς να διευκρινίζει τι ακριβώς προβλέπει αυτό, αφήνοντας να αιωρείται πάντως το ενδεχόμενο της χρεοκοπίας, σε ένα ιδιότυπο "μπρα- ντε- φερ" μεταξύ των δύο πλευρών, υπό το βλέμμα πολλών χωρών που είναι ενοχλημένες από τη στάση της Ελλάδας...

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ