Σκασμένος ο Χαρδούβελης: Παράτησε το αυτοκίνητο και πήγε βόλτα με τα πόδια [εικόνες]

Το μεσημέρι, ο Γκίκας Χαρδούβελης, μόλις κατέθεσε τον προϋπολογισμό, βγήκε στο περιστύλιο της Βουλής για να ανασάνει. Συνομίλησε με τον γενικό γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου για λίγο και μετά τον... παρέλαβαν οι δημοσιογράφοι.

«Ξενύχτησα, κοιμήθηκα στις 4 τα χαράματα χθες» παραπονέθηκε ο υπουργός Οικονομικών σε πηγαδάκι με δημοσιογράφους, που παρατήρησαν ότι είναι «κομμένος».

Μετά την επεισοδιακή τηλεδιάσκεψη που ξεκίνησε μετά τις 23:00 και ολοκληρώθηκε στις 3 μετά τα μεσάνυχτα αλλά και την ασφυκτική πίεση που ασκεί η τρόικα το τελευταίο διάστημα, ο Χαρδούβελης παρέμεινε μειλίχιος, αλλά καταβεβλημένος.

Απόψε, τον περιμένει ένα πιο εύκολο βράδυ, χωρίς ξενύχτι, καθώς οι τροϊκανοί, ακύρωσαν την νέα τηλεδιάσκεψη. Αλλά η αγωνία... παραμένει.

«Κλείνουμε θέματα, αλλά πιέζουν για τον Προϋπολογισμό» είπε στους δημοσιογράφους ο Χαρδούβελης και πρόσθεσε: «Εχουν κάνει λάθη, αλλά δεν τα παραδέχονται». Και χαρακτήρισε «πολιτική απόφαση» την επιστροφή της Τρόικα στην Αθήνα. Είναι προφανές ότι το παζάρι με τους πιστωτές μας είναι στον κολοφώνα του.

«Θα προλάβουμε την 8η Δεκεμβρίου; Το Eurogroup;» ρώτησε το iefimerida τον υπουργό Οικονομικών. «Υπάρχει και η Σύνοδος Κορυφής των ηγετών στις 17 Δεκεμβρίου» απάντησε, δείχνοντας να κατανοεί ότι οι τροϊκανοί θα πιέσουν μέχρι τέλους.

Εδειξε επίσης ότι το πρόβλημα είναι μάλλον πολιτικό παρά οικονομικό. «Αν είχαμε να κάνουμε μόνο με την Ευρώπη θα μπορούσαμε να τα βρούμε. Αλλά το ΔΝΤ πιέζει περισσότερο γιατί δεν θα έχει ρόλο από το 2015» εκτιμά ο υπουργός Οικονομικών.

Οι άνδρες της προσωπικής του ασφάλειας έφεραν το πολυτελές αυτοκίνητο στο προαύλιο της Βουλής. «Παιδιά, μπορούμε να πάμε με τα πόδια;» ρώτησε ο Γκίκας Χαρδούβελης. «Θέλω να μαζέψω ήλιο, είμαι κλεισμένος συνέχεια μέσα» παραπονέθηκε.

Οι φρουροί του συγκατένευσαν και ο ίδιος με μια συνεργάτιδά του ξεκίνησε να κατηφορίζει προς την πλατεία Συντάγματος πεζή. Τα λίγα λεπτά χαλάρωσης ήταν αναγκαία, για να αντέξει το νέο σφυροκόπημα της Τρόικα.

Οι τροϊκανοί είναι τεχνοκράτες, δεν τους ενδιαφέρουν οι πολιτικές επιπτώσεις

Το χάσμα της κυβέρνησης με τους δανειστές μας παραμένει – παρά τις διαβεβαιώσεις Χαρδούβελη ότι κλείνουν μέτωπα – και πλέον η ελληνική κυβέρνηση αναζητεί πολιτική λύση. Μια λύση-πακέτο που θα περιλαμβάνει πιθανότατα οπισθοχώρηση της κυβέρνησης σε κάποιες αξιώσεις της Τρόικα, αλλά ταυτόχρονα και λύσεις σε χρέος/μεταμνημονιακή σχέση.

Η παράταση της πολιτικής αβεβαιότητας προκαλεί ρίγη στην κυβέρνηση αλλά οι πιστωτές δεν δείχνουν να συγκινούνται. «Δεν τους ενδιαφέρει τι πολιτικές επιπτώσεις θα έχει η υιοθέτηση ακραίων μέτρων. Δεν είναι πολιτικοί, αλλά τεχνοκράτες» εξηγεί κορυφαίος παράγοντας της κυβέρνησης.


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ