Τελεσίγραφο-βόμβα από τις Βρυξέλλες: Τελειώστε τώρα, αλλιώς παράταση Μνημονίου - iefimerida.gr

Τελεσίγραφο-βόμβα από τις Βρυξέλλες: Τελειώστε τώρα, αλλιώς παράταση Μνημονίου

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Φωτιές στην Αθήνα ανάβει Ευρωπαίος αξιωματούχος, καθώς ούτε λίγο ούτε πολύ προαναγγέλλει την παράταση της ισχύουσας δανειακής σύμβασης, ενδεχομένως και για έναν ακόμα χρόνο, καλώντας την ελληνική κυβέρνηση να τελειώσει την αξιολόγηση με την Τρόικα εντός των επόμενων ημερών.

«Υπάρχει ακόμα χρόνος να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και να κλείσει το τρέχον πρόγραμμα, πριν το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου. Αν, όμως, ξεπεράσουμε και τα τέλη της επόμενης εβδομάδας χωρίς να έχει επιτευχθεί συμφωνία με την τρόικα, τότε είμαστε οριακά. Αν δεν κλείσει η τρέχουσα αξιολόγηση, θα υπάρξει τεράστιο πρόβλημα, για να το θέσουμε ήπια, εκτός και αν παραταθεί το τρέχον πρόγραμμα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο αξιωματούχος, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που θέλουν το σενάριο της επέκτασης της ισχύουσας σύμβασης να παρατείνεται.

Σύμφωνα με τον Ευρωπαίο αξιωματούχο, η απόφαση για ενδεχόμενη παράταση του τρέχοντος προγράμματος θα πρέπει να ληφθεί πριν τη λήξη του, δηλαδή πριν από τις 31 Δεκεμβρίου, καθώς η απόφαση θα πρέπει να εγκριθεί από ορισμένα εθνικά κοινοβούλια, διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί και στην περίπτωση που αποφασιστεί η Ελλάδα να μπει στη λεγόμενη «προληπτική γραμμή πίστωσης» (ECCL) του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).

Το χειρότερο σενάριο για την ελληνική πλευρά- στην περίπτωση που δεν καταστεί δυνατή η ολοκλήρωση της αξιολόγησης- είναι να πάνε «πακέτο» στα εθνικά κοινοβούλια η παράταση του προγράμματος και η έγκριση της πιστωτικής γραμμής, αφού τότε η Αθήνα είναι προφανές ότι δεν θα μπορεί να αρνηθεί, καθώς εκτός του ότι θα μείνει εκτεθειμένη στις ορέξεις των αγορών, οι ελληνικές τράπεζες θα βγουν από την «ομπρέλα» της ΕΚΤ και θα δανείζονται πολύ ακριβότερα από τον Έκτακτο Μηχανισμό Ρευστότητας (ELA).

Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο ότι ο Ευρωπαίος αξιωματούχος αναφέρθηκε ακριβώς σε αυτό το πρόβλημα- την «κάλυψη» των τραπεζών- για να χαρακτηρίσει αναγκαία την παράταση του ισχύοντος προγράμματος για 12 μήνες.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ