Το έργο δημόσιας τέχνης για τον Nέλσον Μαντέλα που προκαλεί - iefimerida.gr

Το έργο δημόσιας τέχνης για τον Nέλσον Μαντέλα που προκαλεί

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ένα τεράστιο ζευγάρι γυαλιά, ακουμπισμένο στο γρασίδι, κοιτά το νησί Rodden, εκεί που κρατήθηκε φυλακισμένος για περίπου τρεις δεκαετίες ο ηγέτης-σύμβολο Νέλσον Μαντέλα. Πρόκειται για ένα έργο δημόσιας τέχνης που αποτίει τιμή στον ηγέτη. Τοποθετημένο στην παραλία του Κέιπ Τάουν, έκανε πολλούς να αντιδράσουν ψάχνοντας να βρουν τη σύνδεση με τον Μαντέλα.

Το έργο δημόσιας τέχνης για τον Nέλσον Μαντέλα που προκαλεί  | iefimerida.gr 0

Το έργο, που είναι δημιουργία του Michael Ellion, για πολλούς δεν παραπέμπει σε τίποτα άλλο παρά μόνο σε ένα ζευγάρι γυαλιά ηλίου Ray-Ban Wayfarers. Στόχος του καλλιτέχνη είναι να αναφερθεί στα χρόνια που πέρασε πίσω από τα κάγκελα ο Μαντέλα. Σύμφωνα με τον καλλιτέχνη, «το γλυπτό μάς συνδέει με το μυαλό ενός ανθρώπου του οποίου η απίστευτη ικανότητα να αντέχει σε δραματικές φυσικές καταστάσεις, δείχνοντας πνευματικό μεγαλείο και αξιοπρέπεια, μεταμόρφωσε τις συνειδήσεις ενός ολόκληρου λαού».

Το έργο δημόσιας τέχνης για τον Nέλσον Μαντέλα που προκαλεί  | iefimerida.gr 1


Η συλλογιστική έπεισε, όχι όμως και το έργο -άλλωστε, ο Μαντέλα δεν ήταν ταυτισμένος με κάποια γυαλιά ηλίου, δεν ήταν ένα αξεσουάρ που τον χαρακτήριζε. Επιπλέον, τα μάτια του είχαν υποστεί μεγάλη ζημιά από τον αέρα και τον ήλιο κατά τη διάρκεια της φυλάκισής του.

Το έργο δημόσιας τέχνης για τον Nέλσον Μαντέλα που προκαλεί  | iefimerida.gr 2

Σύμφωνα με τον Elion πάντως, τα γυαλιά «συμβολίζουν τα αόρατα όρια και τις προκαταλήψεις που υπάρχουν στην κυρίαρχες αντιλήψεις μας που επηρεάζουν τον τρόπο που βλέπουμε τον κόσμο». Η κριτική, ωστόσο, είναι αμείλικτη, εστιάζονας στις βαθιές επιρροές που έχει ο καλλιτέχνης -όπως λένε- από τα καταναλωτικά πρότυπα και συμπεριφορές.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ