Ο Βαλερί Ζισκάρ ντ' Εστέν ονειρεύεται την ΕΕ χωρίς την Ελλάδα και την Κύπρο! - iefimerida.gr

Ο Βαλερί Ζισκάρ ντ' Εστέν ονειρεύεται την ΕΕ χωρίς την Ελλάδα και την Κύπρο!

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο άνθρωπος που, κατά δήλωση του πρώην καγκελάριου της Γερμανίας Χέλμουτ Σμιτ, επέμεινε όσο κανένας άλλος για την ένταξη της Ελλάδας στην τότε ΕΟΚ, ο Γάλλος Βαλερί Ζισκάρ ντ' Εστέν, τώρα, αρκετές δεκαετίες μετά, οραματίζεται μια ΕΕ δίχως εμάς και την Κύπρο!

Ο προβληματισμός του πρώην Προέδρου της Γαλλίας και εκ των πρωτεργατών της ενωμένης Ευρώπης κινείται σε πολιτικό επίπεδο. Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, ο Γάλλος πολιτικός παρουσιάζει το όραμά του για μία νέα ομοσπονδιακή Ευρώπη που θα μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του 21ου αιώνα -μία Ευρώπη, ωστόσο, από την οποία φαίνεται ότι απουσιάζουν η Ελλάδα και η Κύπρος.

Προτείνει και ένα νέο Ευρωκοινοβούλιο που θα λέγεται «Κογκρέσο» και θα αποτελείται από ευρωβουλευτές αλλά και εθνικούς βουλευτές. Εκτιμά, μάλιστα, ότι το σχέδιό του περί «ευρωπαϊκού πυρήνα» δεν χρειάζεται καν αλλαγή των συνθηκών, αλλά μπορεί να προχωρήσει σε διακυβερνητική βάση. Ο πρώην Πρόεδρος της Γαλλίας σκιαγραφεί την ιδέα του σε ένα νέο βιβλίο, που παρουσιάζεται στη σημερινή έκδοση του περιοδικού Focus.

Στο άρθρο, με τίτλο «Η Ευρώπη των 12», αναφέρονται τα εξής: «Σε μία πρώτη φάση θα συμμετείχαν οι έξι ιδρυτικές χώρες (της ΕΟΚ), δηλαδή η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ολλανδία, το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο. Σε αυτές προστίθενται η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Αυστρία, αργότερα και η Πολωνία. Η συμμετοχή της Φινλανδίας και της Ιρλανδίας είναι επίσης δυνατή.

Τα μέλη αυτού του "ευρωπαϊκού πυρήνα" θα παραμείνουν μέλη της "Ευρώπης των 28" και θα συνεχίσουν να συμμετέχουν στις δραστηριότητές της. Αλλά ταυτόχρονα θα προωθούν την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, χωρίς να προσπαθούν, όπως γινόταν μέχρι σήμερα, να τραβήξουν μαζί τους και τους εταίρους εκείνους που αρνούνται να συμμετάσχουν».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ