Οι Ελληνες ερευνητές πρωτοπορούν: Νέα φάρμακα για Πάρκινσον, καρκίνο και μεταμοσχεύσεις - iefimerida.gr

Οι Ελληνες ερευνητές πρωτοπορούν: Νέα φάρμακα για Πάρκινσον, καρκίνο και μεταμοσχεύσεις

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το ότι η χώρα μας διαθέτει εξειδικευμένο προσωπικό πρώτης γραμμής στον τομέα της έρευνας, ακόμη και εν μέσω κρίση, δεν χωράει καμία αμφιβολία. Ωστόσο, όταν οι έρευνες παίρνουν σάρκα και οστά με δημιουργίες που επηρεάζουν θετικά τη ζωή του απλού κόσμου, τότε το επίτευγμα λαμβάνει μεγαλύτερη διάσταση.

Όπως αναφέρει η Καθημερινή στο δεύτερο διαγωνισμό «Innovation Project 2.0» του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής, έλαβαν μέρος 150 συμμετέχοντες, για να επιλεγούν δέκα φιναλίστ και στη συνέχεια να προκύψουν τρεις νικητές.

Αυτό που αποδείχθηκε είναι ότι οι Έλληνες ερευνητές προχωρούν μπροστά και καινοτομούν – ειδικά στο χώρο της υγείας. Καινούργια και πιο αποτελεσματικά φάρμακα, νέες μέθοδοι για την καλύτερη διάγνωση και θεραπεία του καρκίνου και του Πάρκινσον, αλλά και τεχνικές για πιο εύκολες μεταμοσχεύσεις, είναι μερικές από τις βιοϊατρικές καινοτομίες που «γεννήθηκαν» σε ελληνικά εργαστήρια και υπόσχονται ένα καλύτερο αύριο για την ανθρώπινη υγεία - αλλά και την εθνική οικονομία.

Το ουσιαστικό είναι μέσα από τέτοιες δράσεις έρχεται πιο κοντά ο τομέας της έρευνας με την αγορά και την πραγματική οικονομία. Επίσης, για δεύτερη φορά πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη των «Industry Disruptors-Game Changers» (ID-GC), ενός οργανισμού που προωθεί την καινοτόμο επιχειρηματικότητα. Στόχος και φέτος ήταν αυτοί οι δίαυλοι να βοηθήσουν πρωτοποριακές ιδέες με ελληνική «υπογραφή» να προχωρήσουν πέρα από τις δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά, για να αξιοποιηθούν στη «μάχη» για την αντιμετώπιση ασθενειών. Ετσι ώστε, πέρα από το κοινωνικό όφελος που θα προσφέρουν, να ανοίξουν έναν ακόμη δρόμο μέσα από τον τομέα της υγείας, για να αλλάξει παραγωγικό μοντέλο η ελληνική οικονομία.

Κοινή διαπίστωση είναι ότι η χώρα μας διαθέτει εξαιρετικούς επιστήμονες. «Ακόμη μία χρονιά υπάρχουν τόσες αξιόλογες προτάσεις από Ελληνες ερευνητές στο χώρο της υγείας και είναι ένα καθαρό σημάδι πως η Ελλάδα διαθέτει επιστημονικό δυναμικό διεθνούς επιπέδου, κάτι που επιτρέπει στη χώρα μας να συνεχίζει να ελπίζει ότι μπορεί να καινοτομεί, εφόσον ενθαρρύνει στην πράξη τα νέα δημιουργικά μυαλά», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Κωνσταντίνος Φρουζής, πρόεδρος του ΣΦΕΕ.

Η δρ Βαρβάρα Μπαρούτσου, συντονίστρια Επιτροπής Ιατρικών Διευθυντών ΣΦΕΕ και ιατρική διευθύντρια της SANOFI, συμφωνεί πως και πάλι το αισιόδοξο μήνυμα της πρωτοβουλίας είναι ότι ελληνικά πανεπιστήμια και ινστιτούτα πρωτοπορούν στη βιοϊατρική. «Εκτός από το ότι αρκετές ιδέες ήταν εξαιρετικά πρωτότυπες, οι περισσότερες αφορούσαν τομείς που βρίσκονται διεθνώς στην αιχμή της έρευνας, όπως η τηλεϊατρική ή η αναγεννητική ιατρική», σημειώνει.

Οι τρεις νικητές θα μοιραστούν χρηματικά έπαθλα 50.000 € (χορηγία των εταιρειών: Abbvie, Chiesi, Genesis, Pharmaserve-Lilly, MSD, Novartis, Pharmathen και Roche), ενώ θα έχουν τη δυνατότητα συμβουλευτικής υποστήριξης από τον ΣΦΕΕ και τον ID-GC σε θέματα όπως η ανάπτυξη start-up επιχειρήσεων ή η πρόσβαση σε κέντρα εκπαίδευσης και R&D. Ωστόσο, και για τις 10 καινοτομίες που ξεχώρισαν, ο διαγωνισμός είναι σίγουρα η αρχή του εγχειρήματός τους και όχι το τέλος.



Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Έλληνες ερευνητές φάρμακα καρκίνος
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ