Φρανσουάζ, η ερωμένη και μούσα του Πικάσο [εικόνες]

Την είδε σε ένα εστιατόριο, βρισκόταν κυριολεκτικά στην άλλη άκρη του χώρου. Υπέροχο, δυνατό πρόσωπο, με γωνίες, έντονα ζυγωματικά. Ο Πικάσο ερωτεύθηκε κεραυνοβόλα την Φρανσουάζ Γκιλό, έγινε η μούσα του και στενή συνεργατιδά του. Και κάπως έτσι πέρασε και αυτή στην ιστορία ως ιδανική μούσα...

Εμεινε μαζί της δέκα ολόκληρα χρόνια και έγινε η μητέρα των δυο παιδιών του. Η Φρανσουάζ ήταν μόλις 21 ετών όταν τον γνώρισε εκείνη την άνοιξη του 1943. Ο Πικάσο ήδη θρύλος, και 61 ετών. Εγιναν αμέσως εραστές, γεγονός που κυριολεκτικά συνέτριψε την ερωμένη του ζωγράφο Ντόρα Μααρ.

Ο Πικάσο δεν παντρεύτηκε ποτέ την Γκιλό αν και απέκτησαν τον Κλοντ το 1947 και την Παλόμα το 1949. Η Γκιλό συχνά δεχόταν κανονικές επιθέσεις στο δρόμο του Παρισιού από τη σύζυγο του Πικάσο Ολγα Κόκλοβα, μια Ρωσίδα πρώην μπαλαρίνα.

11 χρόνια μετά τον χωρισμό του, η Γκιλό έγραψε το βιβλίο « Η ζωή με τον Πικάσο» το οποίο πούλησε περισσότερα από ένα εκατομμύριο αντίτυπα και μεταφράστηκε δεκάδες γλώσσες αν και έγινε κανονική νομική μάχη από τον Πικάσο για να μην προχωρήσει η έκδοσή του. Εκτοτε ο Πικάσο αρνήθηκε να ξαναδεί στη ζωή του τα παιδιά που απέκτησε με την Γκιλό, την Παλόμα και τον Κλοντ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ