Η «λαθάρα» του Αντώνη Σαμαρά

Από την ημερομηνία... εμφάνισής του ο ΕΝΦΙΑ αποτέλεσε μια μόνιμη πηγή προβλημάτων για την κυβέρνηση με λάθη, κενά, ρυθμίσεις και άλλα πολλά να δημιουργούν συνεχώς σκηνικό έντασης εντός και εκτός του συνασπισμού το οποίο έφθασε τις τελευταίες ημέρες στο αποκορύφωμά του.

Η τελική απόφαση να μην ενσωματωθεί ο φόρος στη ρύθμιση των 100 δόσεων ανέβασε το πολιτικό θερμόμετρο στο «κόκκινο» και είχε ως αποτέλεσμα όχι μόνο το «ψαλίδισμα» των αρμοδιοτήτων του υπουργού Οικονομικών, αλλά την παραίτηση ενός βουλευτή και μια άνευ προηγουμένου απολογία του ίδιου του πρωθυπουργού.

Σαμαράς : Οχι λάθος... λαθάρα

Παρά τις ισχυρές αναταράξεις που προκάλεσε στις κοινοβουλευτικές ομάδες ΝΔ και ΠΑΣΟΚ η τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών που εξαιρεί τον ΕΝΦΙΑ από τις 100 δόσεις, πέρασε τελικά από τη Βουλή χωρίς απώλειες (μόνη εξαίρεση τα «παρών» του Απόστολου Κακλαμάνη και του Μιχάλη Κασσή), αλλά έφερε και την παραίτηση του βουλευτή Ανδρέα Ψυχάρη με αρκετές αιχμές.

Απολογία Σαμαρά για τη «λαθάρα» και διάγγελμα για το... success story

Παρά το γεγονός ότι η αλλαγή πλεύσης για τον ΕΝΦΙΑ δημιούργησε μεγάλη ένταση, αλλά πέρασε από την Βουλή, ο ίδιος ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε πως τα όσα έγιναν τις τελευταίες ημέρες ήταν μια... «λαθάρα».

Ο κ. Σαμαράς, συνομιλώντας το πρωί με τον Γιώργο Βλάχο, ο οποίος ζήτησε παραιτήσεις για το θέμα, αναγνώρισε ότι ο χειρισμός του θέματος δεν ήταν «λάθος αλλά λαθάρα».

Λίγη ώρα αργότερα, πάντως, ο πρωθυπουργός φρόντισε να βγάλει και διάγγελμα σε μια προσπάθεια «τόνωσης ηθικού». Ο Αντώνης Σαμαράς επανέλαβε για ακόμη μια φορά ότι η χώρα «σε πείσμα της μιζέριας επιστρέφει».

Το «ξήλωμα» Χαρβούδελη και η απάντηση του ΥΠΟΙΚ

Ωστόσο, πέρα από τις απολογίες και τα διαγγέλματα το νέο αυτογκολ με τον ΕΝΦΙΑ έφερε και εξελίξεις εντός κυβερνητικού στρατοπέδου, καθώς, με απόφαση του πρωθυπουργού, αφαιρούνται συγκεκριμένες αρμοδιότητες από τον υπουργό Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη.

Στο ΥΠΟΙΚ, βέβαια, τονίζουν ότι οι αρμοδιότητες αυτές είχαν περάσει στα χέρια του Γιώργου Μαυραγάνη από την εποχή Στουρνάρα, και πως η υπογραφή της νέας απόφασης ήταν ζήτημα... γραφειοκρατικό.

Από την άλλη πλευρά, η συγκεκριμένη χρονική στιγμή που επέλεξε ο πρωθυπουργός δημιουργεί ερωτήματα.

Το παρασκήνιο της παραίτησης Ψυχάρη

Η απόσυρση της ένταξης του ΕΝΦΙΑ στη ρύθμιση των 100 δόσεων ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για τον βουλευτή της Α' Αθηνών, Ανδρέα Ψυχάρη, ο οποίος ανακοίνωσε την παραίτησή του και την αποχώρησή του από την πολιτική.

Βέβαια η απόφαση του Ανδρέα Ψυχάρη να αποχωρήσει δεν προήλθε μόνο εξαιτίας των τραγικών λαθών της κυβέρνησης στην περίπτωση του ΕΝΦΙΑ, αλλά υπήρξε αποτέλεσμα αρκετού προβληματισμού για την πορεία της κυβέρνησης, ιδιαίτερα μετά τον τελευταίο ανασχηματισμό.

Προβληματισμός για τον ανασχηματισμό, αλλά ο ΕΝΦΙΑ η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι

Μάλιστα, ο πρώην, πλέον, βουλευτής, φαίνεται πως είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο τελευταίος ανασχηματισμός και οι επιλογές που έγιναν σε πρόσωπα ήταν ένα είδος χαριστικής βολής για την κυβέρνηση. Θεωρούσε, δηλαδή, ότι η είσοδος συγκεκριμένων στελεχών της ΝΔ στην κυβέρνηση αλλοίωνε το μήνυμα που έπρεπε να δώσει η κυβέρνηση, συνεχίζοντας στον δύσκολο δρόμο των αλλαγών που κάποια στιγμή πίστευε ότι θα απέδιδε καρπούς.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ