To Eυρωπαϊκό Ιδρυμα για τον Πολιτισμό βράβευσε την Μπιενάλε της Αθήνας


«Καλλιεργούν με τη δουλειά τους ένα ζωντανό περιβάλλον, ανοιχτό σε όλους, προσκαλώντας ένα ευρύτερο κοινό να συμμετάσχει σε πολιτιστικά δρώμενα και υπογραμμίζοντας έτσι τον ζωτικής σημασίας ρόλο που παίζει ο πολιτισμός στη δημοκρατική εξέλιξη των κοινοτήτων της Ευρώπης».

Με αυτά τα λόγια η διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος για τον Πολιτισμό, Katherine Watson, ανακοίνωσε πως η Μπιενάλε της Αθήνας, αυτός ο θεσμός σύγχρονης τέχνης που μάχεται μέσα όλες τις αντιξοότητες και δημιουργεί, παίρνει το βραβείο ECF Princess Margriet. Το σημαντικό αυτό βραβείο απονεμήθηκε και στο Visual Culture Research Center του Κιέβου. Η Μπιενάλε της Αθήνας επελέγη και επειδή ασχολείται με τον δημόσιο χώρο, προσφέροντας πολύτιμες δυνατότητες ανάπτυξης της καλλιτεχνικής φαντασίας.

(Εικόνα από την 4η Μπιενάλε που έγινε μέσα στο πρώην Χρηματιστήριο Αθηνών στη Σοφοκλέους)

Ειδικότερα για την Μπιενάλε μας, αναφέρεται στην ανακοίνωση: «Η Μπιενάλε της Αθήνας επαναπροσδιορίζει το μοντέλο της Μπιενάλε ως πεδίου φιλοξενίας της συζήτησης περί πολιτισμού και αυτο-οργάνωσης στη σύγχρονη Ελλάδα. Έχει καταστήσει την Μπιενάλε τέχνης φορέα που δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες για να ευδοκιμήσουν νέες μορφές αλληλεγγύης μεταξύ τοπικών και διεθνών πολιτιστικών κοινοτήτων, εμπλέκοντας το ευρύ κοινό. Η πιο πρόσφατη Μπιενάλε (ΑΒ4) οργανώθηκε το 2013 με τη μορφή μιας Αγοράς, που κατά την αρχαιότητα ήταν τόπος συνάντησης τόσο για κοινωνικές συζητήσεις όσο και για επαγγελματικές αλλά και πολιτικές. Η καινοτόμος συνεργατική επιμελητική προσέγγιση της ΑΒ4 τη διαφοροποίησε ριζικά από το καθιερωμένο, εμπορικό, μοντέλο της οργάνωσης μιας μεγάλης κλίμακας έκθεσης. Με τεράστια μείωση χρηματοδότησης, η Μπιενάλε της Αθήνας αποδεικνύει τη δύναμη της αυτο-οργάνωσης και της θεμελίωσης κοινών τόπων μέσω του πολιτισμού».

Η διάκριση οφείλεται βέβαια στο άοκνο πάθος, στην επιμονή, στη συστηματική δουλειά και στον τρόπο πάντα να προχωρούν παρά τα εμπόδια των συνιδρυτών και διοργανωτών της Μπιενάλε Poka-Yio και Ξένιας Καλπακτσόγλου.

Με αφορμή την ανακοίνωση της βράβευσής της, η Μπιενάλε της Αθήνας θα οργανώσει συμπόσιο στις 3 Δεκεμβρίου 2014.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Μπιενάλε Αθήνας βραβείο ECF Princess Margriet

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ