Μπήκαμε στις πρόβες της «Φόνισσας» [εικόνες] - iefimerida.gr

Μπήκαμε στις πρόβες της «Φόνισσας» [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με την προσμονή να μεγαλώνει όσο πλησιάζουμε στην παγκόσμια πρεμιέρα της όπερας «Φόνισσα» που έγραψε ο σπουδαίος Γιώργος Κουμεντάκης, βασιζόμενος στο αριστούργημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, οι πρώτες εικόνες που έδωσε στη δημοσιότητα η Λυρική από τις πρόβες μάς υποβάλλουν ήδη στην ιδιαίτερη ατμόσφαιρα αυτής της όπερας που γράφτηκε με ηρωίδα την εμβληματική serial killer της ελληνικής λογοτεχνίας.

Μπήκαμε στις πρόβες της «Φόνισσας» [εικόνες] | iefimerida.gr 0

Η όπερα, σε λιμπρέτο Γιάννη Σβώλου, σκηνοθεσία Αλέξανδρου Ευκλείδη, μουσική διεύθυνση Βασίλη Χριστόπουλου και σκηνικά του Πέτρου Τουλούδη, θα κάνει πρεμιέρα στις 19 Νοεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής και για μόνο 4 παραστάσεις (19, 21, 23 και 26 Νοεμβρίου).

Μπήκαμε στις πρόβες της «Φόνισσας» [εικόνες] | iefimerida.gr 1

Αποδεικνύοντας έμπρακτα ότι στηρίζει συστηματικά την ελληνική δημιουργία, η Εθνική Λυρική Σκηνή ανέθεσε το 2011 τη σύνθεση μιας νέας όπερας στον Γιώργο Κουμεντάκη, έναν από τους σημαντικότερους Έλληνες συνθέτες με σαφές, διακριτό προσωπικό στίγμα, ο οποίος στο πλαίσιο μιας σύγχρονης μουσικής γλώσσας αξιοποιεί με γόνιμο τρόπο στοιχεία της ελληνικής δημοτικής παράδοσης. Είναι ακριβώς αυτή η πτυχή της μουσικής του Κουμεντάκη, που ταιριάζει ιδανικά στη Φόνισσα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, το αριστουργηματικό αυτό διήγημα της νεοελληνικής λογοτεχνίας στο οποίο βασίζεται η νέα όπερα.

Μπήκαμε στις πρόβες της «Φόνισσας» [εικόνες] | iefimerida.gr 2

Η μουσική του Κουμεντάκη δεν επιχειρεί μια αναβίωση εποχής, αλλά μια «εσωτερική αναβίωση» του ψυχογραφήματος της ίδιας της Φραγκογιαννούς. H σύνθεση ακολουθεί κάθε βήμα της Φόνισσας - άλλοτε εξωτερικεύει τον ψυχισμό της και άλλοτε βυθίζεται στους σκοτεινούς και ανήλιαγους, υπόγειους διαδρόμους της ψυχής της. Άλλοτε κοιτάζει τον κόσμο κατάματα και άλλοτε χάνεται στην ονειροπόληση. Είναι στιγμές που νιώθουμε την απέραντη μοναξιά που βιώνει η Φραγκογιαννού και άλλοτε ο σαρκασμός αποσυμπιέζει τη φορτισμένη πλοκή.

Μπήκαμε στις πρόβες της «Φόνισσας» [εικόνες] | iefimerida.gr 3

«Άφησα τη μουσική να περιπλανηθεί και να εκφράσει αβίαστα και ελεύθερα τον ψυχισμό της Φραγκογιαννούς, φτάνοντας εκεί που δεν μπορεί να φτάσει η λογική», σημειώνει ο συνθέτης. Και συνεχίζει: «Προσπάθησα να πλησιάσω τις κρυφές πτυχές μιας ψυχοπαθολογικής; ψυχονευρωτικής; δυναμικής; αυταρχικής; σίγουρα σύνθετης προσωπικότητας που παίρνει μορφή μέσα από την συγκλονιστική λογοτεχνική προσέγγιση του μέγιστου Παπαδιαμάντη. Πολύ συχνά, μάλιστα, σβήνει η διαχωριστική γραμμή μεταξύ πρωταγωνίστριας και συγγραφέα και γίνονται μέσα μου ένα και μόνο πρόσωπο. Όσο καιρό έγραφα τη "Φόνισσα", προσπάθησα να ξεχάσω την εξωτερική της εμφάνιση, την ηλικία, τα χαρακτηριστικά του προσώπου της και να στραφώ, να φτάσω τον νου που, όπως λέει ο Παπαδιαμάντης, "ψηλώνει"».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ