Βενιζέλος: Προφανώς και θα έχουμε εποπτεία μετά το Μνημόνιο - iefimerida.gr

Βενιζέλος: Προφανώς και θα έχουμε εποπτεία μετά το Μνημόνιο

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τους κινδύνους που ελλοχεύουν για την οικονομία αν οδηγηθούμε σε πρόωρες εκλογές επεσήμανε για μια ακόμη φορά ο Ευάγγελος Βενιζέλος ο οποίος παράλληλα παραδέχθηκε ότι μια ευρωπαϊκή χώρα θα έχει κανόνες εποπτείας.

«Αν δεν επιτευχθεί η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, η χώρα θα οδηγηθεί σε βουλευτικές εκλογές με σκληρά διλήμματα και ακόμα πιο σκληρές καταστάσεις. Η προεκλογική περίοδος διαρκεί τριάντα ημέρες και ό,τι λέγεται και γίνεται ασκεί επιρροή στη χώρα και την οικονομία» τόνισε απόψε, Τετάρτη, μιλώντας σε εκδήλωση για την Δημοκρατική Παράταξη.

Επανέλαβε ότι η χώρα πρέπει να πάει σε εκλογές στο τέλος της τετραετίας και ότι χρειάζεται εθνικός χρόνος.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αναφερόμενος στην διαδικασία διαπραγμάτευσης με την τρόικα έκανε λόγο για «σύνθετη διπλή διαπραγμάτευση» και παραδέχθηκε ότι πρέπει να υπάρχει η στήριξη των εταίρων για την επόμενη ημέρα.

«Προφανώς όταν είσαι ευρωπαϊκή χώρα έχεις υποχρεώσεις πολυμερούς εποπτείας» δήλωσε με νόημα ο Ευ. Βενιζέλος.

Πρόσθεσε ακόμη ότι η μετά-μνημόνιο εποχή «βεβαίως πρέπει να συνοδεύεται από εγγυήσεις δημοσιονομικής σταθερότητας, οι οποίες πρέπει να συνδέονται με ένα δικό μας εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων στο οποίο πιστεύει η κοινωνία».

Εξαπέλυσε σκληρή επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ για τον οποίο είπε – χωρίς να τον ονομάσει – ότι «δημιουργεί τις προϋποθέσεις της πολιτικής αστάθειας και αβεβαιότητας και κυρίως εύχεται και προσεύχεται να αποτύχουμε ως χώρα». «Εύχονται και προσεύχονται να αποδειχθεί ότι σωστά μας κατηγορούν ταυτόχρονα και γιατί δήθεν θέλουμε να βγούμε πρόωρα από το μνημόνιο και γιατί δήθεν μένουμε τελικά στο μνημόνιο και λέμε ψέματα στον λαό», είπε.

Αναφερόμενος στις υποσχέσεις του Αλέξη Τσίπρα, υποστήριξε ότι «ο καθένας πάνω στις πλάτες τις δικές μας και των θυσιών του λαού μπορεί να λέει με θράσος ό,τι θέλει και αντί να συστρατεύεται για να αλλάξουμε σελίδα εύχεται και περιμένει την αποτυχία μιας εθνικής προσπάθειας για να αντλήσει κομματικά οφέλη και το επισφραγίζει όλο αυτό με την πρόταση του για άμεση διάλυση της Βουλής και εκλογές ώστε μετά να δούμε τι θα γίνει».

Αντιμετώπισε επίσης ειρωνικά την αναφορά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης περί εγγραφής των αξιώσεων της χώρας έναντι της Γερμανίας για τις πολεμικές επανορθώσεις σε μελλοντικούς προϋπολογισμούς. «Θα εγκρινόταν από την ΕΕ; Θα γίνονταν δεκτό από τις αγορές; Εάν λέγονται τέτοια πράγματα οι θυσίες 5 ετών μπορεί να εξανεμιστούν, όχι σε 5 μέρες, αλλά σε 5 λεπτά» είπε με έμφαση ο Ευ. Βενιζέλος.

Βενιζέλος: Να σπάσουμε το στείρο διπολισμό

Ως προς το μέλλον της Δημοκρατικής Παράταξης και του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε ότι ο ρόλος της ευρύτερης δημοκρατικής παράταξης, του τρίτου πόλου είναι «να σπάσει τον στείρο διπολισμό που δεν οδηγεί πουθενά» και πως «δεν διεκδικούμε κανέναν ρόλο μεγαλύτερο απ' αυτόν που μας αναθέτει ο λαός».

Αναφερόμενος στην αναθεώρηση του Συντάγματος σημείωσε ότι ανοίγει εκ των πραγμάτων και κατ' ανάγκη η συζήτηση και για το εκλογικό σύστημα. «Δεν μπορεί η χώρα να προχωρήσει με ένα εκλογικό σύστημα που είχε γεννηθεί υπό συνθήκες προ κρίσης πλειοψηφικές και τώρα αλλοιώνει τα δεδομένα σε συνθήκες μετά την κρίση που δεν είναι πλειοψηφικές, αλλά συνεργατικές» σημείωσε.

Στη δευτερολογία του ο κ. Βενιζέλος, σύμφωνα με πληροφορίες, ζήτησε από όλους τους παρισταμένους να ενταχθούν στις επιτροπές και υποεπιτροπές για το συνέδριο αλλά και στις εκδηλώσεις ανά τη χώρα και τα κλιμάκια. Σε αυτά, κάλεσε να συμμετέχουν συντονισμένα υπουργοί, γραμματείς και στελέχη με τρόπο ώστε να έρθουν σε επαφή με την κοινωνία, να ασχολούνται με την επίλυση των προβλημάτων τόσο στην περιφέρεια όσο και την Αττική και να δημιουργούν μια ευρύτερη συσπείρωση στην πορεία προς το συνέδριο.

Προηγουμένως, οι συντονιστές των τριών επιτροπών: για το πρόγραμμα, την οργανωτική ανασυγκρότηση και τα κοινωνικά κινήματα, Κ. Σκανδαλίδης, Χρ. Πρωτόπαπας και Τ. Αντωνίου, αντιστοίχως, παρουσίασαν εν συντομία το σχέδιο προγραμματισμού της κάθε επιτροπής.

Φωτογραφίες: Eurokinissi

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ