To Rosetta προσεδαφίστηκε στον κομήτη -Μία ιστορική στιγμή [εικόνες] - iefimerida.gr

To Rosetta προσεδαφίστηκε στον κομήτη -Μία ιστορική στιγμή [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στις 6.01, ώρα Ελλάδος, το απόγευμα της Τετάρτης, γράφτηκε ιστορία. Το σκάφος Rosetta προσεδαφίστηκε σε κομήτη, στο μικρότερο ουράνιο σώμα που έχει εξερευνηθεί ποτέ.

Μόλις προσεδαφίστηκε το σκάφος, αμέσως ξέσπασαν πανηγυρισμοί στο Κέντρο Ελέγχου Διαστημικών Επιχειρήσεων της ESA, στο Ντάρμσταντ, με τους επιστήμονες να αγκαλιάζονται γιατί κατάφεραν να γράψουν ιστορία.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος κατάφερε να στείλει ένα όχημα προσεδάφισης στον κομήτη 67P/Τσουριούμοφ-Γερασιμένκο, κάτι που δεν έχει ξαναγίνει.

To Rosetta προσεδαφίστηκε στον κομήτη -Μία ιστορική στιγμή [εικόνες] | iefimerida.gr 0

«Βρισκόμαστε πάνω στον κομήτη 67Ρ/Τσουριούμοφ-Γκερασιμένκο. Είμαστε πολύ χαρούμενοι», ανέφερε η ανακοίνωση της ESA. Στον κομήτη προσεδαφίστηκε το ρομπότ Philae (Φίλαϊ), το οποίο απελευθερώθηκε από το διαστημικό σκάφος Rosetta. Η αποστολή του μικρού ρομπότ είναι να συλλέξει δείγματα με την ελπίδα ότι αυτά θα δώσουν στους επιστήμονες πληροφορίες για την προέλευση του ηλιακού συστήματος και την εμφάνιση της ζωής στη Γη.

To Rosetta προσεδαφίστηκε στον κομήτη -Μία ιστορική στιγμή [εικόνες] | iefimerida.gr 1


To Rosetta προσεδαφίστηκε στον κομήτη -Μία ιστορική στιγμή [εικόνες] | iefimerida.gr 2

Πάντως, η αποστολή είχε και προβλήματα. Το μικρό ρομπότ ενδέχεται να μην έχει στερεωθεί σωστά στον κομήτη, καθώς ο ειδικά σχεδιασμένος μηχανισμός του πιθανόν δεν λειτούργησε όπως προβλεπόταν, όπως ανακοινώθηκε λίγες ώρες μετά από την προσεδάφιση.

«Έχουμε ενδείξεις ότι τα καμάκια (σ.σ. ο μηχανισμός στερέωσης στην επιφάνεια του κομήτη) μπορεί να μην έχουν ενεργοποιηθεί, κάτι που σημαίνει ότι βρισκόμαστε πάνω σε κινούμενη ύλη, δεν έχουμε σταθεροποιηθεί», δήλωσε ο Στέφαν Ούλαμεκ, ένας από τους υπεύθυνος της αποστολής του μικρού ρομπότ. «Πρέπει να αναλύσουμε την κατάσταση. Δεν γνωρίζουμε πού ακριβώς βρισκόμαστε και πώς έχουμε προσεδαφιστεί», εξήγησε. «Δεν καταλαβαίνουμε ακόμη πραγματικά τι συνέβη. Θα ξέρουμε πιο πολλά αύριο το πρωί». Οι αυξομειώσεις των ραδιοσημάτων υποδεικνύουν ότι το Φίλαι πιθανόν προσεδαφίστηκε σε ένα «αμμώδες» τμήμα του κομήτη, αναπήδησε και προσεδαφίστηκε ξανά.

Το Φίλαι, το οποίο στη Γη έχει βάρος περίπου 100 κιλά, έχει απειροελάχιστο βάρος στο διάστημα.

To Rosetta προσεδαφίστηκε στον κομήτη -Μία ιστορική στιγμή [εικόνες] | iefimerida.gr 3
To Rosetta προσεδαφίστηκε στον κομήτη -Μία ιστορική στιγμή [εικόνες] | iefimerida.gr 4
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ειδήσεις Rosetta κομήτης
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ