Τα δίνει όλα η κυβέρνηση για να πείσει τους δανειστές μας - iefimerida.gr

Τα δίνει όλα η κυβέρνηση για να πείσει τους δανειστές μας

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Πόλεμο σε πολλά μέτωπα άνοιξε η Κυβέρνηση, με ορατό πλέον το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών, καθώς είναι λίαν αμφίβολο εάν μπορεί να αντέξει το κύμα των απεργιακών κινητοποιήσεων, που πρόκειται να ξεσπάσει. Δημόσιοι υπάλληλοι, εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ, ιδιωτικοί υπάλληλοι, φαρμακοποιοί, δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, ιδιοκτήτες φορτηγών, ταξιτζήδες, ετοιμάζονται να βγουν στους δρόμους, αφού οι αποφάσεις τις οποίες έλαβε το Υπουργικό Συμβούλιο δεν αφήνουν κανέναν ανεπηρέαστο, φέρνοντας νέες ανατροπές σε μισθολογικά, συνταξιοδοτικά και εργασιακά δικαιώματα.

Στο μέτωπο με τους δημοσίους υπαλλήλους, καθοριστική θα είναι η στάση εφοριακών και τελωνειακών, οι οποίοι βλέπουν να ανατρέπονται στη πράξη όσα είχαν συμφωνήσει με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών για το Νέο Μισθολόγιο.

Με δεδομένο ότι το σύστημα των «προσωπικών διαφορών» που είχε ετοιμάσει το υπουργείο, πετάχτηκε στον κάλαθο των αχρήστων, άμεσα θιγόμενοι είναι οι υπάλληλοι με υψηλά ειδικά επιδόματα, κατά κύριο λόγο οι εργαζόμενοι στο υπουργείο Οικονομικών, οι οποίοι θα δουν τις αποδοχές τους να συρρικνώνονται έως και 40%, ενώ όλοι οι νεοπροσλαμβανόμενοι θα έχουν εφεξής αποδοχές ιδιωτικού τομέα.

Ανάλογες θα είναι οι απώλειες για τους εργαζόμενους στις ΔΕΚΟ, οι οποίοι κατά περίπτωση αμείβονται με υψηλότερες αποδοχές από αυτές του στενού δημόσιου τομέα, ενώ συν τοις άλλοις η θέση σε άμεση ισχύ της εργασιακής εφεδρείας απειλεί σε βάθος 12 μηνών με απολύσεις χιλιάδες υπαλλήλων που θα χαρακτηριστούν πλεονάζον προσωπικό, όπως παραδέχθηκε και ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Από τις αλλαγές δεν θα γλιτώσουν ούτε οι πολύπαθοι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, καθώς έρχεται νέα παρέμβαση στο πλαίσιο των επιχειρησιακών συμβάσεων, κατ' εντολή της Τρόικας, κάτι που σημαίνει πολύ απλά ότι θα πέσουν και τα τελευταία προστατευτικά τείχη απέναντι στην ασυδοσία των εργοδοτών.

Ηδη τα επίσημα στοιχεία των Εργατικών Κέντρων δείχνουν ότι η υπογραφή ατομικών συμβάσεων τείνει να αποτελέσει τον κανόνα στις εργασιακές σχέσεις. Όσον αφορά, δε, στα πολυσυζητημένα «κλειστά» επαγγέλματα, πέρα από το ότι καταργούνται όλες οι θεσμοθετημένες μεταβατικές περίοδοι, επί της ουσίας επανεξετάζονται οι φάκελοι των συμβολαιογράφων, των δικηγόρων, των φαρμακοποιών, ακόμα και των ιδιοκτητών ταξί, ενώ οι ανακοινώσεις Ραγκούση αναμένεται να προκαλέσουν νέο μπαράζ κινητοποιήσεων από τους ιδιοκτήτες ταξί.

Επί της ουσίας, οι αποφάσεις της Κυβέρνησης δεν μπορούν να χαρακτηριστούν... αυτοκτονικές τάσεις. Στη πραγματικότητα είναι το τελευταίο της χαρτί προκειμένου να αναστρέψει το βαρύ κλίμα για το ελληνικό ζήτημα και όπως παραδέχθηκε ο κ. Βενιζέλος, εάν καταφέρουμε να πείσουμε τους συνεταίρους μας για τις προθέσεις μας, έχουμε κάποιες ελπίδες για να πετύχουμε τη πολυπόθητη συναίνεση για «χαλάρωση» έναντι των δημοσιονομικών στόχων...

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ