Γιούνκερ: Εχω την πολιτική ευθύνη για τα Luxleaks -Δεν είμαι αρχιτέκτονας σκανδάλου - iefimerida.gr

Γιούνκερ: Εχω την πολιτική ευθύνη για τα Luxleaks -Δεν είμαι αρχιτέκτονας σκανδάλου

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τη στιγμή που ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ βάλλεται πανταχόθεν για το περιβόητο σκάνδαλο που φέρει την ονομασία «Luxleaks» και ζητείται ακόμα και η αποπομπή του από τη θέση του προέδρου της Κομισιόν, εκείνος δηλώνει πολιτικά υπεύθυνος για το θέμα.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Τετάρτη ο Γιούνκερ πήρε πάνω την πολιτική ευθύνη για το γεγονός ότι μεγάλες ξένες εταιρείες εκμεταλλεύονταν το φορολογικό σύστημα του Λουξεμβούργου για να γλυτώνουν μεγάλα ποσά σε φόρους. Δήλωσε πάντως πως δεν τίθεται θέμα αποχώρησής του από την Κομισιόν, καθώς η έρευνα που διεξάγεται για το θέμα είναι ανεξάρτητη από αυτόν.

Σημειώνεται πως η Κομισιόν έχει ξεκινήσει ήδη έρευνα για παράνομη κρατική επιδότηση των πολυεθνικών ομίλων, σε περίοδο κατά την οποία ο κ. Γιούνκερ ήταν Πρωθυπουργός της χώρας. «Δεν είμαι ο αρχιτέκτονας αυτού που αποκαλείται λουξεμβουργιανό πρόβλημα. Δεν υπάρχει τίποτα στο παρελθόν μου που να υποδεικνύει κάποια δική μου φιλοδοξία να διοργανώσει τη φοροαποφυγή στην Ευρώπη» απάντησε ο ίδιος στη συνέντευξη Τύπου. Τόνισε πως οι φορολογικές αρχές στο Λουξεμβούργο είναι ανεξάρτητες, αλλά παραδέχθηκε: «Είμαι πολιτικά υπεύθυνος για όσα συνέβησαν σε κάθε γωνιά του Λουξεμβούργου». Ο βασικός υπαίτιος για τις πρακτικές φοροαποφυγής όμως, είναι η απουσία φορολογικής εναρμόνισης στην Ευρώπη.

«Όλα έγιναν σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία και τους διεθνείς κανόνες που εφαρμόζονται σε αυτό το θέμα» δήλωσε και πρόσθεσε: «Αυτή η κατάσταση οφείλεται στο ότι υπάρχουν διαφορετικά πρότυπα. Εάν δεν υπάρχει φορολογική εναρμόνιση στην Ευρώπη… τότε αυτό μπορεί να είναι το αποτέλεσμα».

Επισήμανε επίσης πως η έλλειψη φορολογικής και δημοσιονομικής εναρμόνισης στην Ευρώπη μπορεί να οδηγήσει σε νόμιμες φορολογικές πρακτικές που ορισμένες φορές μπορεί να μην είναι ηθικές και κάλεσε όλες τις πλευρές να εργαστούν στην κατεύθυνση της δημιουργίας μίας κοινής φορολογικής βάσης για τις επιχειρήσεις.



Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ LuxLeaks
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ