50 μέτρα το ύψος του Τύμβου Καστά -Ο μεγαλύτερος όγκος μαρμάρων - iefimerida.gr

50 μέτρα το ύψος του Τύμβου Καστά -Ο μεγαλύτερος όγκος μαρμάρων

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μπορεί όλα τα βλέμματα να είναι στραμμένα στο εσωτερικό του τύμβου της Αμφίπολης και τα νέα ευρήματα που φέρνουν στο φως οι αρχαιολόγοι, ωστόσο το μεγαλείο του λόφο Καστά έχει στο σύνολό του σημαντικά στοιχεία μοναδικότητας. Είναι μια εξαιρετικά ακριβή κατασκευή, το κόστος της οποίας είναι προφανώς απίθανο να είχε αναληφθεί από ιδιώτη.

Καταρχήν το ύψος του συνόλου της κατασκευής είναι πρωτοφανές. Ο τύμβος έχει ύψους 33μ, και επ΄ αυτού το βάθρο με το υπερμέγεθες λιοντάρι, συνολικού ύψους 15,84. Δηλαδή φτάνει σχεδόν τα 50 μέτρα ύψος. Οι σφίγγες, οι Kαρυάτιδες και το υπέροχο ψηφιδωτό με την αρπαγή της Περσεφόνης, αλλά και τα μαρμάρινα ζωγραφισμένα επιστύλια, τα οποία, αυτή τη στιγμή, συντηρούνται στο εργαστήριο του Μουσείου Αμφίπολης.

Μάλιστα το ταφικό συγκρότημα στον λόφο Καστά είναι ένα δημόσιο έργο που για την κατασκευή του χρησιμοποιήθηκε η μεγαλύτερη ποσότητα μαρμάρου, που έχει ποτέ χρησιμοποιηθεί στη Μακεδονία.

50 μέτρα το ύψος του Τύμβου Καστά -Ο μεγαλύτερος όγκος μαρμάρων | iefimerida.gr 0
50 μέτρα το ύψος του Τύμβου Καστά -Ο μεγαλύτερος όγκος μαρμάρων | iefimerida.gr 1

Πιθανότατα, πρόκειται για μνημείο θνητού στον οποίον αποδόθηκαν λατρευτικές τιμές από την κοινωνία της εποχής του. Ο νεκρός ήταν εξέχουσα προσωπικότητα, καθώς μόνον έτσι εξηγείται η κατασκευή αυτού του μοναδικού ταφικού συγκροτήματος.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Αμφίπολη τάφος Αμφίπολης λόφος Καστά
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ