Ρατσιστικός καβγάς στη Βουλή -Αλβανοί, Αλγερινοί, χυδαίοι και επικίνδυνοι

Αγρια κόντρα ξέσπασε στη Βουλή, στην αρμόδια επιτροπή που συζητούσε για το σωφρονιστικό σύστημα, ανάμεσα στον ανεξάρτητο βουλευτή Βασίλη Καπερνάρο και τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Βασιλική Κατριβάνου.

Μάλιστα, οι δύο βουλευτές αντάλλαξαν βαριές κουβέντες, με τον κ. Καπερνάρο να φτάνει στο σημείο να λέει: «Τα αδέλφια σας τους λαθρομετανάστες να τους πάρετε στο σπίτι σας». Για να τον αποκαλέσει η κα Κατριβάνου χυδαίο και ρατσιστή.

Η ένταση ήταν τόσο μεγάλη που παραλίγο να πιαστούν στα χέρια οι δύο βουλευτές. Ο καβγάς ξεκίνησε όταν ο ανεξάρτητος βουλευτής, αναφερόμενος στις συνθήκες κράτησης, είπε πως οι Αλγερινοί είναι οι πιο επικίνδυνοι κρατούμενοι, σε σχέση με τους Αλβανούς που είναι αρνάκια.

Καπερνάρος: «Τα αδέλφια σας τους λαθρομετανάστες να τους πάρετε στο σπίτι σας»

«Περάσαμε νόμο εδώ μέσα, ο ρατσιστικός λόγος δεν είναι άποψη», διαμαρτυρήθηκε η Βασιλική Κατριβάνου από τον ΣΥΡΙΖΑ και ο Βασίλης Καπερνάρος σχολίασε: «Είναι λαθραίοι λαθρομετανάστες... Τα αδέλφια σας τους λαθρομετανάστες να τους πάρετε στο σπίτι σας».

«Είστε χυδαίος και ρατσιστής», του απάντησε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ευτυχώς για όλους το επεισόδιο τελείωσε εκεί.

Ο πρόεδρος της επιτροπής, πάντως, βουλευτής της ΝΔ Ανδρέας Κουτσούμπας, αποδοκίμασε τη στάση του κ. Καπερνάρου, λέγοντας «σας ανακαλώ στην τάξη». Το σχόλιο του κ. Κουτσούμπα, όμως, δεν έμεινε αναπάντητο, καθώς ο κ. Καπερνάρος του απάντησε «εγώ σας ανακαλώ στην τάξη, γιατί εσείς λέτε αυτά που είπα εγώ στις τηλεοράσεις».

Ο ακριβής διάλογος από τα πρακτικά της Βουλής έχει ως εξής:

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΑΠΕΡΝΑΡΟΣ : Να απαντήσω για τα «αδέλφια» μας τους λαθραίους μετανάστες. Δεν μπορείς να βάλεις στις αγροτικές φυλακές τον Αλγερινό, ο οποίος στατιστικά, αν ρωτήσετε σε όλες τις φυλακές, θα σας πουν ότι είναι ο πιο επικίνδυνος κρατούμενος και στη συνέχεια είναι ο Μαροκινός και μετά ο Γεωργιανός. Οι Αλβανοί μπροστά τους είναι «αγγελούδια».

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΚΑΤΡΙΒΑΝΟΥ : Κύριε Πρόεδρε, όλα τα στερεότυπα και όλος ο φασιστικός λόγος του κ. Καπερνάρου, περάσαμε νόμο εδώ μέσα για το ρατσιστικό λόγο και ακούγεται από την αρχή μέχρι το τέλος που μιλάει.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής) : Μην διακόπτετε, ο καθένας λέει την άποψή του.

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΚΑΤΡΙΒΑΝΟΥ : Ο ρατσιστικός λόγος δεν είναι άποψη. Κύριε Πρόεδρε, περάσαμε νόμο και είπαμε ότι ως πολιτικοί, τουλάχιστον μέσα στο Κοινοβούλιο …

ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής) : Σας παρακαλώ, ο καθένας κρίνεται. Σας αφαιρώ το λόγο. Κύριε Καπερνάρο, συνεχίστε.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΑΠΕΡΝΑΡΟΣ : Εάν δεν μπορείτε να βγείτε έξω. Τα αδέλφια σας, τους λαθρομετανάστες, πάρτε τους σπίτι σας.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής) : Κύριε Καπερνάρο, μην κάνετε διάλογο.

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΚΑΤΡΙΒΑΝΟΥ : Είστε πάρα - πάρα πολύ χυδαίος και ρατσιστής.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής) : Κυρία Κατριβάνου, δεν θα ξαναμιλήσετε.

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΚΑΤΡΙΒΑΝΟΥ : Με προσβάλλει, προσβάλλει το Κοινοβούλιο, έχει ρατσιστικό λόγο και έχει πει επανειλημμένως να τους πάρω σπίτι μου.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής) :Δεν γράφεται τίποτα. Δεν έχει το λόγο η κυρία Κατριβάνου.

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΚΑΤΡΙΒΑΝΟΥ : Αυτό που είπα να γραφτεί σας παρακαλώ.


ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής) :Κύριε Καπερνάρο, τελειώστε το θέμα.

Σας παρακαλώ. Τελειώσατε.

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΚΑΤΡΙΒΑΝΟΥ : Εγώ σας παρακαλώ, με την εξής έννοια, διότι θέλω την προστασία σας, γιατί όταν ακούγονται αυτές οι εκφράσεις …

ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής) : Σταματήστε για να ακούσετε.

Σας παρακαλώ κύριε Καπερνάρο και κύριε Κυριαζίδη, μιλάω.

Κυρία Κατριβάνου, θέλετε να σας ανακαλέσω στην τάξη μετά από δύο χρόνια;

Κύριε Καπερνάρο, θα σας παρακαλέσω πολύ και σας το λέω, ότι από την αρχή δώσατε διαφορετική - και λυπάμαι πολύ - χροιά σε αυτή την Επιτροπή με τον τρόπο με τον οποίο ήρθατε να εκφράσετε τις απόψεις σας. Σας παρακαλώ τελειώστε επί του θέματος της διαδικασίας.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΑΠΕΡΝΑΡΟΣ : Πρώτα απ’ όλα τον αντιρατσιστικό νόμο δεν τον ψηφίσαμε όλοι.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής) : Σας παρακαλώ επί του θέματος που έχει η σημερινή συνεδρίαση έχετε να προσθέσετε κάτι άλλο;

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΑΠΕΡΝΑΡΟΣ : Όσον αφορά, λοιπόν, στις αγροτικές φυλακές, εγώ προηγουμένως είπα, η καλή συνάδελφος, ούτε ρατσίστρια την είπα, αλλά …

ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής) : Σας παρακαλώ, αν έχετε κάποια πρόταση. Η σημερινή συνεδρίαση έχει συγκεκριμένο θέμα «προγραμματισμός εργασιών». Πείτε μας την πρότασή σας και τα πολλά τα λόγια είναι για την τηλεόραση.


​ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΑΠΕΡΝΑΡΟΣ: Λοιπόν, αυτά που βλέπετε και λέω στην τηλεόραση τα λέω και εδώ. Ακούτε τι γίνεται και στην τηλεόραση τα λέω για να διαπομπεύω αυτό που υπηρετείτε εσείς κύριε Πρόεδρε, αυτό το άθλιο κατεστημένο που τόσα χρόνια υπάρχει.

​ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ – (Πρόεδρος της Επιτροπής): Κύριε Καπερνάρο, εάν δεν ανακαλέσετε, σας ανακαλώ στην τάξη. Ο κύριος Καπερνάρος ανακαλείται στην τάξη και να σημειωθεί στα πρακτικά. Ανακαλείται στην τάξη από την πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής.

​ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΑΠΕΡΝΑΡΟΣ: Σας ανακαλώ και εγώ που λέτε ότι εδώ δεν είναι τηλεόραση.

​ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ – (Πρόεδρος της Επιτροπής): Καλά κάνετε.

​ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΑΠΕΡΝΑΡΟΣ: Βεβαίως καλά κάνω.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ