Bloomberg: Ο τραπεζίτης Ακερμαν αναλαμβάνει την Τράπεζα Κύπρου - iefimerida.gr

Bloomberg: Ο τραπεζίτης Ακερμαν αναλαμβάνει την Τράπεζα Κύπρου

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το όνομα του Γιόζεφ Άκερμαν δεν είναι άγνωστο. Πώς θα μπορούσε άλλωστε, όταν από το 2009 έως το 2013 ήταν ο επικεφαλής της Deutsche Bank. Άρα, ήταν ένας διαμορφωτής οικονομικής πολιτικής εντός της Ευρώπης. Από τη φυγή του από την Deutsche Bank μέχρι σήμερα βρίσκεται σε κατάσταση αναμονής, αλλά σύμφωνα με το Bloomberg δεν θα παραμείνει για πολύ, καθώς οδεύει προς την Τράπεζα Κύπρου.

Το πρακτορείο αναφέρεται στις σχέσεις του Άκερμαν με τους Αμερικανούς και Ρώσους βασικούς μετόχους της Τράπεζας Κύπρου και παραθέτει αναφορές για τον ρόλο που διαδραμάτισε ο Ελβετός τραπεζίτης στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

«Ο Γιόζεφ Άκερμαν χρησιμοποίησε την επιρροή του ως επικεφαλής της Deutsche Bank AG για να βοηθήσει τη διάσωση του ευρώ, διαπραγματευόμενος τη μεγαλύτερη αναδιάρθρωση χρέους στην Ιστορία», αναφέρει το Bloomberg και σημειώνει πως «ως πρόεδρος τους εδρεύοντος στην Ουάσιγκτον Institute of International Finance, που αντιπροσωπεύει πάνω από 450 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, είχε κεντρικό ρόλο το 2012 στο να πείσει τους επενδυτές να αναλάβουν ζημίες από την αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους της Ελλάδας».

Το δημοσίευμα αναφέρεται στις σχέσεις του Άκερμαν με τον Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Ρώσο ολιγάρχη Βίκτορ Βέλξσμπεργκ, αλλά και τον νέο μεγαλομέτοχο της Τράπεζας Κύπρου, Αμερικανό επενδυτή Γουίλμπουρ Ρος. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι μέτοχοι της Τράπεζας Κύπρου αναμένεται να συνεδριάσουν στις 20 Νοεμβρίου στη Λευκωσία για να εγκρίνουν το διορισμό του Άκερμαν στη θέση του μη εκτελεστικού προέδρου. Ο Γουίλμπουρ Ρος δήλωσε στο Bloomberg πως η Κύπρος, από την ίδια τη φύση της, όπως ακριβώς ισχύει και για την Ιρλανδία, είναι και θα συνεχίσει να είναι μια πολύ διεθνοποιημένη οικονομία. «Γι' αυτό ήταν σημαντικό να έχουμε κάποιον σαν τον Γιόζεφ Άκερμαν», επισήμανε.Ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου, Τζον Χούρικαν, χαρακτήρισε την τοποθέτηση του Άκερμαν ως μια «πραγματική δέσμευση για χρηστή διακυβέρνηση». Ο Χούρικαν αποκάλυψε πως οι μετοχές της Τράπεζας Κύπρου, η διαπραγμάτευση των οποίων έχει ανασταλεί από τον Μάρτιο του 2013, θα ξεκινήσουν να διαπραγματευονται εκ νέου σε ΧΑΑ και ΧΑΚ μέχρι το τέλος του 2014.

Ποιος είναι

Ο Άκερμαν μπορεί να υπερηφανεύεται για το βιογραφικό του, καθώς πέραν της Deutsche Bank έχει αναλάβει θέσεις ευθύνης και σε άλλες μεγάλες εταιρείες, όπως η Siemens, η Shell, ενώ έχει διδάξει στο London School of Economics, στο Johann Wolfgang Goethe University, στο St. Gallen Foundation for International Studies, ενώ είναι μέλος της διοικούσας επιτροπής της Λέσχης Μπίλντερμπεργκ.



Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ