Η επιστροφή του αγάλματος που έσπασε σε δεκάδες κομμάτια - iefimerida.gr

Η επιστροφή του αγάλματος που έσπασε σε δεκάδες κομμάτια

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Είναι ο μεγαλύτερος εφιάλτης του μουσείου Μet στη Νέα Υόρκη: Το τεράστιο άγαλμα του Αδάμ έπεσε και έσπασε. 12 χρόνια μετά επιστρέφει αποκαταστημένος στη θέση του μαζί με μια μεγάλη έκθεση για το πως τα θραύσματα του επανήλθαν και δημιούργησαν ξανά από την αρχή ένα θαύμα της γλυπτικής.

Η επιστροφή του αγάλματος που έσπασε σε δεκάδες κομμάτια  | iefimerida.gr 0


Ηταν απόγευμα Κυριακής, 6 Οκτωβρίου του 2002 στο Metropolitan Museum της Νέας Υόρκης. στιγμή που το βάθρο που συγκρατούσε το άγαλμα του Αδάμ, δημιουργία του Tullio Lombardo τον 15ο αιώνα, κατέρρευσε με αποτέλεσμα ο Αδάμ, βάρους 240 κιλών να καταλήξει στο πάτωμα. Τραυματισμένος: Το κεφάλι αποκόπηκε, ο κορμός σύρθηκε στο πάτωμα, το δεξί πόδι έσπασε σε έξι σημεία, το αριστερό χέρι σε επτά.

Η επιστροφή του αγάλματος που έσπασε σε δεκάδες κομμάτια  | iefimerida.gr 1
Η επιστροφή του αγάλματος που έσπασε σε δεκάδες κομμάτια  | iefimerida.gr 2


Συνολικά 28 κομμάτια του αγάλματος ήταν διάσπαρτα στο πάτωμα. Στις 9 το βράδυ της 6ης Οκτωβρίου ο φύλακας είδε το θρυμματισμένο γλυπτό και σήμανε συναγερμό. Ο θρυλικός διευθυντής τoυ Μetropolitan -έχει αποσυρθεί πλέον- Philippe de Montebello είπε πως είναι μια στιγμή που δεν θα ξεχάσει ποτέ στη ζωή του. Δεκάδες ειδικοί εκλήθησαν και βρέθηκαν επειγόντως στο μουσείο. Δόθηκε εντολή να μην φωτογραφήσει κανείς το διαμελισμένο άγαλμα, να μην υπάρξουν τεκμήρια αυτής της μικρής τραγωδίας του Metropolitan.

Κάπως έτσι ξεκίνησε η δύσκολη, επίπονη, απαιτητική διαδικασία αποκατάστασης του γλυπτού. Ουσιαστικά συναρμολογήθηκε ξανά από την αρχή. Xρειάστηκαν δύο ολόκληρα εικοσιτετράωρα για να γίνει ένας ενδεικτικός χάρτης για το που ανήκει κάθε ένα από τα κομμάτια που είχαν σπάσει. Η ζημιά ήταν μεγάλη, όμως ευτυχώς τα σπασμένα κομμάτια ήταν σχετικά μεγάλα. Πριν αρχίσει οποιαδήποτε εργασία έγινε πλήθος μελετών για την καλύτερη διαδικασία αποκατάστασης του γλυπτού. Ανακάλυψαν πως καρφιά από fiberglass θα έκαναν καλύτερη δουλειά στη συναρμολόγηση σε σχέση με τα μεταλλικά.

Η επιστροφή του αγάλματος που έσπασε σε δεκάδες κομμάτια  | iefimerida.gr 3

Χρησιμοποίησαν ειδική τεχνική με λέιζερ για να φτιάξουν ένα τρισδιάστατο μοντέλο ώστε να κάνουν ψηφιακά τη συναρμολόγηση πριν αρχίζουν να ενώνουν κανονικά τα κομμάτια του Αδάμ. Μάλιστα κάποια στιγμή πήραν ένα αντίγραφο του Δαβίδ του Μικαλάντζελο και το έσπασαν στα κομμάτια για να εφαρμόσουν πάνω του την τακτική που είχαν επιλέξει για τον τον Αδάμ.

Η επιστροφή του αγάλματος που έσπασε σε δεκάδες κομμάτια  | iefimerida.gr 4


Τελικά χρειάστηκαν 12 χρόνια για να επιστρέψει ο Αδάμ στη θέση του. Η όλη διαδικασία έδωσε και την αφορμή για μια έκθεση που θα συνδυαστεί με την επανέκθεση του Αδάμ από αυριο, Τρίτη 11 Νοεμβρίου.

Η επιστροφή του αγάλματος που έσπασε σε δεκάδες κομμάτια  | iefimerida.gr 5
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ