Πιθανή παραίτηση του Ιταλού Προέδρου προκαλεί αναταραχή στην Ευρώπη - iefimerida.gr

Πιθανή παραίτηση του Ιταλού Προέδρου προκαλεί αναταραχή στην Ευρώπη

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Πιθανολογείται ότι ο Ιταλός πρόεδρος Τζόρτζιο Ναπολιτάνο θα ανακοινώσει την παραίτηση του το βράδυ της 31ης Δεκεμβρίου λόγω των προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει. Ο συνεργάτης Εμανουέλε Μακαλούζο δήλωσε: "Η Ιταλία δεν μπορεί να ζητήσει από τον Πρόεδρο να κάνει άλλες θυσίες".

Ο Ιταλός πρόεδρος είχε συμφωνήσει για την ανανέωση της θητείας του καθώς η παρουσία του αποτελούσε παράγοντα σταθερότητας στην πολιτική αστάθεια που επικρατούσε στην Ιταλία λόγω της οικονομικής κρίσης. Διορίζοντας τον Ενρίκο Λέτα ως πρωθυπουργό της κυβέρνησης συνεργασίας, μετά την παραίτηση Μπερλουσκόνι, κατάφερε να φέρει μια περίοδο σταθερότητας στην Ιταλία και να καθησυχάσει τις διεθνείς αγορές που ασκούσαν πίεση στην Ιταλία. Η πιθανή παραίτηση του προκαλεί αναταραχή στην Ευρωπαϊκή Ένωση που φοβάται ότι η παραίτηση του θα προκαλέσει πολιτική αστάθεια στην Ιταλία που είναι η τρίτη οικονομική δύναμη στην Ευρώπη.

Ο πρόεδρος της Ιταλίας έχει την δύναμη να διαλύσει την Βουλή να διορίσει υπηρεσιακό πρωθυπουργό και να προκηρύξει εκλογές. Ως πιθανοί διάδοχοι του φέρονται ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής επιτροπής Ρομάνο Πρόντι και ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας Τζουλιάνο Αμάτο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ