Μπουλντόζα για τα αυθαίρετα που έχουν κριθεί αμετάκλητα ως κατεδαφιστέα -Νέα τροπολογία στη Βουλή

Οσα κτίσματα έχουν κριθεί αμετάκλητα ως κατεδαφιστέα, δεν υπάγονται στις διατάξεις του νόμου για την αντιμετώπιση των αυθαιρέτων (4178/2013). Αυτό διευκρινίζει η τροπολογία που κατατέθηκε την Παρασκευή στη Βουλή, από τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Δικαιοσύνης.

Οπως αναφέρεται σε αυτή, τα αυθαίρετα για τα οποία δεν έχει εκδοθεί πράξη υπαγωγής -με υπολογισμό προστίμου και τυχόν κανονισμό των δόσεων που πρέπει να καταβληθούν- και δεν έχει καταβληθεί το σχετικό παράβολο μέχρι σήμερα, δεν πρόκειται να υπαχθούν σε καμία περίπτωση στον σχετικό νόμο.

Σημειώνεται όμως πως η συγκεκριμένη τροπολογία δεν έχει αναδρομική ισχύ, κάτι που σημαίνει ότι για τα αυθαίρετα τα οποία έχουν ήδη υπαχθεί στον νόμο ή βρίσκονται σε διαδικασία «τακτοποίησης», δεν αναιρούνται οι διοικητικές πράξεις.

Κύκλοι του ΥΠΕΚΑ διευκρινίζουν ότι η τροπολογία αφορά μόνο ακίνητα σε όσες περιοχές μπορούν να υπαχθούν στις διατάξεις του Ν.4178/2013 και σε καμία περίπτωση σε περιοχές που δεν προβλέπεται καμία είδους τακτοποίηση, όπως σε δάση αιγιαλό, αρχαιολογικούς χώρους κλπ.

Φωτογραφία: Eurokinissi

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ