O Γάλλος οικονομολόγος Τομά Πικετί βάλλει κατά της Γερμανίας και των αγορών -Να δημιουργηθεί κοινό ταμείο δημοσίου χρέους στην Ευρωζώνη - iefimerida.gr

O Γάλλος οικονομολόγος Τομά Πικετί βάλλει κατά της Γερμανίας και των αγορών -Να δημιουργηθεί κοινό ταμείο δημοσίου χρέους στην Ευρωζώνη

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με τα πιο μελανά χρώματα σκιαγραφεί ο γνωστός Γάλλος οικονομολόγος Τομά Πικετί τις συνέπειες που έχουν προκληθεί στην Ευρωζώνη από τη λιτότητα και τη δημοσιονομική πειθαρχία που έχει επιβάλει η Γερμανία.

Από την κριτική του δεν λείπουν και οι βολές κατά των αγορών που έχουν αποκτήσει μεγάλη εξουσία, επιβάλλοντας τους κανόνες του. Με συνέντευξή του στα «Νέα» ο Πικετί, οικονομολόγος και συγγραφέας του μπεστ σέλερ «Το κεφάλαιο στον 21ο αιώνα», σημειώνει πως είναι καταστροφική για την ευρωπαϊκή οικονομία η συνταγή της λιτότητας και η γερμανική προσήλωση στη δημοσιονομική πειθαρχία».

Σε ομιλία του στην Ολλανδία, ο Τομά Πικετί επισήμανε: «Ένα κοινό νόμισμα με 18 διαφορετικά δημόσια χρέη και διαφορετικά επιτόκια, 18 διαφορετικά κοινωνικά και δημοσιονομικά συστήματα είναι ένα σύστημα το οποίο δεν μπορεί να λειτουργήσει και δεν θα λειτουργήσει ποτέ. Δημιουργήσαμε ένα τέρας». Συμπλήρωσε πως λόγω αυτού του γεγονότος η Ευρωζώνη οφείλει να δημιουργήσει ένα κοινό ταμείο δημόσιου χρέους.

O Γάλλος οικονομολόγος Τομά Πικετί βάλλει κατά της Γερμανίας και των αγορών -Να δημιουργηθεί κοινό ταμείο δημοσίου χρέους στην Ευρωζώνη  | iefimerida.gr 0

«Η Γαλλία και η Γερμανία αποφάσισαν το 2011-2012 ότι δεν επιθυμούσαν πλέον να μοιράζονται τα χαμηλά επιτόκια με τη Νότια Ευρώπη. Αν όμως οι μεγάλες διαφορές στα επιτόκια συνεχιστούν τα επόμενα δέκα χρόνια, τότε οι αγορές θα περιμένουν ότι κάποια χώρα θα εγκαταλείψει την Ευρωζώνη», σημείωσε.

Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε στην απόφαση της ΕΚΤ το 2009 να σταματήσει να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα: «Δώσαμε περισσότερη δύναμη στις αγορές να καταστρέψουν την Ευρωζώνη».

Απαντώντας σε ερώτηση της εφημερίδας «Τα Νέα», ο Γάλλος οικονομολόγος δήλωσε κατηγορηματικά: «Τα τελευταία πέντε χρόνια η Ευρώπη προχώρησε σε λανθασμένες επιλογές λιτότητας, με αποτέλεσμα χαμηλή ανάπτυξη και μηδενικό πληθωρισμό. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι μια πιο ισχυρή πολιτική και δημοσιονομική ένωση της Ευρωζώνης, με ένα κοινό ταμείο δημοσίου χρέους ώστε να επωφεληθούμε όλοι από τα ίδια χαμηλά επιτόκια, έναν κοινό φόρο στις επιχειρήσεις ώστε οι μεγάλες πολυεθνικές να πληρώνουν περισσότερο από ό,τι οι μικρομεσαίες. Αυτή, όμως, η προοπτική απαιτεί μια βαθιά αλλαγή των ευρωπαϊκών πολιτικών θεσμών».

Κατά τον Πικετί, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πρέπει να αποφασίζει ποιο είναι το κατάλληλο επίπεδο του ελλείμματος, ενώ θεωρεί απαραίτητη μια προοδευτική φορολόγηση στον πλούτο, καθώς και αυτόματη ανταλλαγή φορολογικών πληροφοριών μεταξύ των κρατών. «Ζητάμε από την Ελλάδα να βελτιώσει το φορολογικό της σύστημα, ενώ την ίδια ώρα οι Έλληνες μεταφέρουν τα χρήματά τους σε γερμανικές και γαλλικές τράπεζες», ανέφερε.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ λιτότητα Δημόσιο Χρέος Τομά Πικετί
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ